hispan's photoblog
              tudásbázis
              vintage pub
              műhely
              frissességek

    hispan's photoblog   |   műhely   |   feliratkozás

h

hispan's photoblog

F

Turista mód-ON:
Vivitar Series 1 28-105mm f/2.8-3.8 gyalogteszt


Egy napra nyakunkba vesszük Prágát és kiderül, sikerült-e megtalálni az ideális utazózoom-ot.

Az egész történet onnan indul, hogy 99%-ban fixekkel dolgozok, de ha ráveszem magamat az utazásra, nem vagyok hajlandó egy optikánál többet cipelni. Városnézéshez pedig limitált, ha egyetlen gyutávot kell választanom. Keressünk hát egy olyan vintage zoom-ot, ami esélyes lehet a feladat megoldására!

Ó, ti drága Vivitarok

Imádom a Vivitar optikákat. Szerelmem megmagyarázhatatlan irántuk. Tény, hogy már három darab is van nálam, mindhárom különleges valamilyen oknál fogva. Tartok tőle, hogy nem fog itt megállni a gyűjtemény. Majd veszek fel banki hitelt, hogy meglegyen az egész sor.

Egy korábbi írásomban már meséltem, de ismétlés a tudás anyja, így megemlítem, hogy a Vivitar afféle virtuális gyártó. Korai szakaszában külföldi cégek termékeit vezette be az amerikai piacra, majd a ‘60-as évektől ténylegesen is felvette a Vivitar nevet, és elkezdett saját objektíveket tervezni. A versenytársaik sokszor a Vivitar brand alatt jelentették meg saját termékeiket, hiszen ez garancia volt a minőségre. Éppen ezért a ‘70-es évektől létrejött a Series 1 jelölésű prémium vonaluk is (ez kb. a mai Canon L szériának felel meg).

A Vivitar Series 1 35-85-ösről már tavaly írtam egy részletes cikket, hiszen ellenállhatatlan vágyat éreztem a fix 2.8-as variabilis fókuszú optika kipróbálásához. Portrézásra mindenesnek tűnt, ezen kívül nagyon kevesen ismerték. A maga limitációival együtt (amikre mindjárt kitérünk) valóban nagyon érdekes objektívnek bizonyult.

Itt van aztán a Vivitar Series 1 2.5/105mm 1:1 MACRO VMC is, amit az egyik legjobb makró objektívnek tartanak evör, és se szeri, se száma az őt méltató cikkeknek a neten. Tény, hogy ennél komolyabb, szebb rajzú makró optikám még nem volt. Részletes tesztjéhez eddig nem jutottam el, de egy rövid szösszenetet már összehordtam róla a Vintage Pubban, katt ide az elolvasásához. Ebben a flickr albumban pedig a vele készült képeim láthatod.

Volt még szerencsém egy Vivitar Series 1 70-210mm f/3.5 VMC-t is kitisztítani, futó barátságot kötöttünk, egyszer még biztosan visszatérek rá. Poszt róla szintén a pubban, ide kattintva.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Mai cikkünk alanya pedig a Vivitar Series 1 28-105mm f/2.8-3.8 VMC. Hogy ez miért került hozzám és mi volt vele a célom, arra máris kitérünk!

Mit kell tudnia egy utazózoom-nak?

Mondom a szempontjaimat, amik alapján optikát kezdtem keresgélni, amikor hátizsákos megoldásra vágytam:

Itt kell elmondanom, hogy a 35-85-ös Vivitar miért nem felelt meg erre a célra. Először is bazi nehéz, másodszor a 35mm még nem olyan nagyonnagylátó, a 85-ös vége pedig távol esik még a kisteléktől is. Az az optika egyszerűen nem egy turistaobi, ráadásul a 35mm-es végén nem rajzol túl erősen.

Ezzel szemben a 28-105-ös ideális választásnak tűnt.

Először is sokkal kisebb és könnyebb, mint a 35-85-ös. Teljesen élhető méretei vannak (jóval karcsúbb), könnyen bedobod a hátizsákba/oldaltáskába, és a súlyát sem érzed meg különösebben (600 gramm körül van).

Másodszor a 28mm már bőven megteszi szűkebb városi környezetben, a 105-ös vége pedig elég "messzire" lát. Persze, jó lenne, ha elmenne 135-ig, de nem lehet mindent egyszerre.

A 2.8-ról induló fényereje kifejezetten kellemes, különösen ha azt is hozzáteszem, hogy már nyitva is teljesen használható a rajza. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2.8-as fényerő az optika 28mm-es végén érvényes, 105mm felé lecsökken 3.8-ra, viszont ahogy látni fogjátok, még így is benne van a képesség, hogy egy-egy portrét is belecsempésszen az ember az épületfotók közé.

A tolózoom-os kialakítás és a nagyon precíz, egyenletes, feszes mechanika a használhatóságot tolja szépen a boldogság irányába. Hát még ha meglátod, milyen képeket csinál...

Egy gondolatnyi mobil...

Amikor azt mondtam, hogy képminőségben az utazózoomomnak meg kell vernie a telefonomat, akkor komolyan beszéltem. Utazásnál ugyanis nagyon könnyű elcsábulni a mobil irányába: ma már aránylag jó képeket készítenek a telefonok is, és nem foglalnak plusz helyet a zsebedben. Ráadásul a OnePlus 3T-m a maga Sony IMX 298 szenzorával, a fázisos AF-rendszerével és a képességével, hogy RAW-ban fotózzon, már egy csomó helyzetben kisegített. Megvannak tehát a maga előnyei.

A poént ebben a relációban persze előre lelövöm: még egy 30-40 éves objektív (meg a mögötte levő pár éves szenzor) is csuklóból elver bármilyen mobiltelefont, legyen abban akárhány kamera és kerüljön akármennyibe. Rajzolatban, dinamikában és fényerőben a telefonok labdába sem rúgnak még vintage számítás szerint sem.

Optikai teljesítmény

Felejtsd el a tesztlapokat, kidobtak téged a valóságba, ezért most gyakorlati tapasztalatok következnek.

Először is, bár ezt nehéz szemléltetnem, megmutatom, mit tud a 28mm és a 105mm kivágásban. Legalább lásd egymás mellett, hogy egy fullframe szenzoron mekkora a differencia a két vége között:

A rajzolatról nem szeretnék külön ódákat zengeni. Több, mint tisztességes. Azt kell mondjam, hogy a vintage zoom-ok 90%-hoz képest, amiknek nyitva nettó hulladék a rajza, a Vivitar hozza a családi örökséget. Nyitva is tökéletesen használható, ha pedig van elég fényed, 1-2 értékkel lerekeszelve már sehol sem lehet rá panaszod. Szeretni fogod.

Természetesen az általános “szabály” szerint a 28mm-es vége leheletnyit gyengébb, mint a 105mm-es, de egyik sem csúszik ki az elégedett mosolyra ösztönző kategóriából.

Van egy nagyon komoly bajom ezzel az optikával - és ez kb. az egyetlen, amit ki kell emelnem és elmondanom: a nagylátó végén valami hihetetlen, irreális és nevetséges saroksötétedés van. Ezen egyszerűen nem tudok napirendre térni. Csatoltam pár olyan képet, amiken ezt utólag nem tüntettem el, hogy lásd, nem viccelek:

Ezzel a dologgal együtt kell élned, illetve utómunkáznod kell (vagy nem tolod el 28mm-ig, csak kb. 35-ig, ahol ez a jelenség már nagyjából eltűnik). Nincs alma kukac nélkül, valami hibát ebben is találni kellett.

Ehhez a típushoz legjobb tudásom szerint nem készült gyári napellenző, ami nem is csoda, hiszen a 28mm-es végre nehéz lenne bármi értelmeset tenni, a 105-ösre meg már nagyon mély fényellenző kellene, hogy érjen is valamit. Ez probléma volt a 35-85-ös tesónál is, igaz ott létezett gyári, teljesen haszontalan ellenző.

Azért emelem ezt ki, mert a régi optikáknál mindig kritikus a szembefények és a becsillanások kezelése. A Vivitar persze mindent megtett, hogy kizárja a lencserendszerben feleslegesen keringő fénysugarakat: a VMC (vivitar multi coated) bevonatok nagyon jól teszik a dolgukat.

A két párosnál a nyitott és az f/11-re rekeszelt állapotot nézhetitek meg.

Ha szembe fotózom a napot, még akkor sem úszik el mindig a képem, rekeszelve pedig jelentősen javulnak az esélyek. Oldalfényekre annyival érzékenyebb csupán, hogy azok nagyobb, lilás foltokat hozhatnak létre, ha nem vagyunk óvatosak. Adott esetben így jól jöhet, ha egyik mancsunkkal finoman árnyékoljuk az optikát, amikor észrevesszük, hogy fennáll a becsillanás veszélye.

Említettem az előbb, hogy mértékkel fogyasztva még portréra is jó lehet a drágaság, különösen 50 és 105mm között. Mivel a rajzolat itt már kiváló, a gyutávval együtt pedig kapunk egy egész korrekt háttérmosást, bátran lehet próbálkozni.

Persze nem ezzel fogsz trioplan-karikákat és krémes hátteret varázsolni, de nagyságrendekkel jobb eredményt kapsz, mint a telefonod fakeDOF okoskodásai.

Nagyjából mindenen végigrohantunk, ami érdekes lehet. Az életteli színeket és a kontrasztos nyers fotókat látva az utómunka is nagyobb öröm: hordótorzítás alig van, a CA kezelhető, egyedül az emlegetett saroksötétedéssel fogsz szenvedni kicsit.

Egy zsák tesztkép

Ha még nem voltál Prágában, feltétlenül menj el. Van nekik végtelen sok négyzetméter kockakövük, kiváló söreik, vaníliával, csokival és eperrel töltött kürtőskalácsaik meg egy csomó fotózható épületük.

Ha a 28mm sem elég, még mindig csinálhatsz pár panorámát. Itt rekeszelj le f/8 környékére, hogy minimális legyen a vignettálás, és a Ps hatékonyabban össze tudja illeszteni a képeket.

Rettenetesen sok a turista, így ha élvezni is akarod a nézelődést, akkor a reggel 6 és 10 közötti sávot javaslom, ekkor egyébként is csodásak a fények, és alig van valaki az utcákon.

Zárszó

Nálam egy Nikon F (AI-S) bajonettes kivitelű darab volt, de gyártották még ezt az objektívet C/Y, FD, nFD, AR, OM, PK és SR csatlakozással is, így gyakorlatilag bármilyen mai digitális fényképezőre is fel tudod tenni.

Az ára 15-25.000 forint között mozog állapottól függően, az eBay-en pedig mindig van belőle egy csomó, így nem is kérdés, hogy kell-e belőle szerezned egyet.


Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:


ShareHasznos tudást kaptál?

Legyél te is a vintage univerzum hőse! A tudásbázis anyagai ingyenesek és mindig azok is maradnak majd. Viszont a weboldalnak és minden hozzá kapcsolódó csatornának vannak fenntartási költségei. Ha szeretnéd segíteni a régi objektívek megmentését és bemutatását célzó munkámat, hozzájárulhatsz egy általad választott összeggel. A támogatást PayPal.me segítségével biztonságosan tudod elküldeni:

Köszönöm, hogy segítetted a tudás terjedését! Ha a megjegyzés rovatban megadtad a nevedet is (nem kötelező), szerepelni fogsz a hősök között: Rostás Csaba, Kováts Péter, Szász Márton, Hunyadi Áron, Tipold Gábor, Gyarmati Balázs, Tamás Éva, Zsoldos Tibor, Hajdu Máté, Horváth Kitti, Szlávik József, Tordai László, Keserű Gergő, Keresztes László Péter, Somogyi László, Rácz András, Szántó Sándor, Zubán Gergely, Erhardt Balázs, Kovács Attila, Magyar Antal, Szabó József, Máté Gyula, Boros András, Vaszkun Gábor, Erhardt Balázs, Kirner Richard, Tímea Bokodi, Káposztás Viktória, Bóka Zsuzsa


Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:Elmondhatod a magadét:

Népszavazol?

Ezek a típustesztek is tetszeni fognak:


Egy jó orosz objektív: Zenitar-M 50mm f/1.7 teszt

Nemzetközi összehasonlításban is értékes szovjet kincs a tesztpadon. Tovább olvasom...

Szupergyors középformátumú objektív házilag, fillérekből (Pentatar 1.8/120 P6)

Egy objektív halála egy másik születése is lehet egyben: így készíthetsz egy régi zoomból középformátumú portréobjektívet. Tovább olvasom...

Nyári kalandok a világ legkisebb tükörreflexes rendszerével: Pentax 110 teszt (digi/film)

Régen okozott akkora örömöt a fotózás, mint amekkorát a Pentax 110-essel átéltem. Fogunk lőni 110-es kisfilmre és kipróbáljuk a világ legkisebb cserélhető optikáit digitális vázon is. Tovább olvasom...

Best buy? Tokina AT-X SD 80-200mm f/2.8 teszt

Hosszú szülés volt, de megvan a legjobb 80-200-as vintage zoom? Vagy ez csak délibáb? Most kiderül! Tovább olvasom...

(Majdnem) rekorder: Soligor 135mm f/1.5 teszt

Bátran mondhatom, hogy ez az eddigi legritkább optika, ami a blogon jár. Nem csak tesztelni fogjuk, de egy komolyabb javításba is beavatlak majd benneteket. Súlyzózásra fel! Tovább olvasom...

Az orosz portrészörnyeteg: Helios 40-2 1.5/85

Drága, vacak a képe és nehéz, mégis mindenki akar egyet. És ezt teljesen meg is értem! Tovább olvasom...

101 tesztkép (és vélemény): Konica Hexanon 1.8/40

Mire jó egy se nem 35, se nem 50mm-es fényerős vintage optika (és miért fogod szeretni)? Nyaralós kalandokra fel! Tovább olvasom...

Tamron SP 180mm f/2.5 IF: legenda gyorsteszten

Javításra érkezett a Tamron Adaptall-2 35. anniversary különkiadású optikája, és rögtön munkára is fogtam. Tényleg olyan jó, mint amilyen drága? Tovább olvasom...

Éjjellátó napvilágon: Cyclop-M1 85mm f/1.2 gyorsteszt

Orosz is, csavarós is, éjjellátó is: mit tud az igazán gyors Cyclop változat, érdemes-e beszerezned és hol a trükk az egészben? Tovább olvasom...

Hispan 10 kedvenc objektívje

Rengeteg levelet kapok tőletek “mit ajánlanál?” témakörben. Köszönöm ezeket, szeretlek titeket. Jöjjön most egy hosszabb válasz a 10 kedvenc optikámmal. Tovább olvasom...

Veszélyeztetett faj: CZJ DDR Pancolar MC 80mm f/1.8 gyorsteszt

Az nem létezik, hogy ha a kezem közé kerül egy 80-as Pancolar, ne írjak nektek egy gyorstesztet róla. Terülj-terülj asztalkám! Tovább olvasom...

Régi adósság: Canon nFD 1.2/85L teszt

Három éve lógok neked ezzel a cikkel, de nem ok nélkül tartott ilyen sokáig. Miért lett ez a 30 éves portréobjektív az alapoptikám? Most kiderül. Tovább olvasom...

Fullframe apróság: Argus Tele-Sandmar 100mm f/4.5

Néha tényleg nem a méret a lényeg. Igazán apró, mégis fullframe, cca. 70 éves és 100mm-es: ez az Argus Tele-Sandmar 100mm f/4.5 Tovább olvasom...

Canon nFD 300mm f/2.8 L IF tisztítás és tesztképek

Internal Focus - titkok egy legendás optika mélyéről, plusz egy kis útmutatás: így tisztíts belső fókuszos objektíveket. Tovább olvasom...

Carl Zeiss Planar 1.4/50 T* gyorsteszt

Ér-e háromszor annyit a Zeiss kortalan ötvenese, mint egy azonos fényerejű Takumar? Milyen a rajza, de leginkább: milyen érzés vele dolgozni? Tovább olvasom...

A keletnémetek büszkesége: CZJ Sonnar 2.8/200

Mit lehet kezdeni ezzel a viszonylag fiatal vintage dinoszaurusszal? Tovább olvasom...

Zeiss Sonnar 3.5/135 Zebra - Prémium portréoptika aprópénzért

Prémium portréoptika aprópénzért Tovább olvasom...

Turista mód-ON: Vivitar Series 1 28-105mm f/2.8-3.8 gyalogteszt

Egy napra nyakunkba vesszük Prágát és kiderül, sikerült-e megtalálni az ideális utazózoom-ot. Tovább olvasom...

Kistelés-portrés kalandok: Porst 1.8/135mm teszt

Mire képes egy vintage sebességhuszár 40 éves korában, és megéri-e az árát? Plusz a szokásos agymenések. Tovább olvasom...

Cyclop vs. Helios 40-2

Rántsuk le a leplet a városi legendáról: melyik 1.5/85-ös óriással lehet fotózni? Melyikért érdemes súlyos pénzeket kiadni? Tovább olvasom...

Teszten járt itt 2017 bombája: Zeiss Equatis 75mm f/0.75

A Zeiss idei nagy bejelentése igazi fotótörténeti mérföldkő: az Equatis brutÁlis fényerejét nem a 17 csoPoRtba rendezett 23 lencse adja, hanem a negatív fénytörésű, folyékony lencsetag. De találunk Itt még más extrákat is: ideje megbarátkoznunk az LNE, az UVLD és az IpdAFE kifejezéSekkel is... Tovább olvasom...

Egy zoom mind felett?: Vivitar Series 1 35-85mm f/2.8 teszt

Egy zoom mind felett?: Vivitar Series 1 35-85mm f/2.8 teszt Tovább olvasom...

Canon FD 800mm f/5.6L - Kis tisztítás, kis teszt, hatalmas élmény

Kis tisztítás, kis teszt, hatalmas élmény Tovább olvasom...

Drágaságom, ritkaságom: Biotar 75mm f/1.5 M42 teszt

Igazi legenda a tesztpadon: megéri-e a valódi swirly bokeh monster a vaskos árcéduláját? Tovább olvasom...

Takumar, de melyik?

Super? S-M-C? SMC? 1.4/50 útmutató. Tovább olvasom...

Távmérős esettanulmány: Jupiter 3 1.5/50

Sony A7(II) + Jupiter-3: boldog házasság 60 év korkülönbséggel. Tovább olvasom...

Öreg 50-es nem vén 50-es | vintage optikák tesztje

Ismerd meg az elmúlt évtizedek legjobb 50mm-es vintage optikáit és tudd meg, hogyan használhatod ezeket modern digitális fényképeződön. Tovább olvasom...

Nagyvárosi nagylátó: Fish-eye Takumar 17mm f/4 teszt

Mire képes egy évtizedekkel ezelőtt gyártott halszem-objektív digitális vázakon? Tovább olvasom...Vannak még itt további érdekességek is:


Hogyan állj pont szembe a Parlamenttel?

Elsőre könnyűnek tűnő feladat, amin a fotósok 90%-a mégis elbukik. Miért, és mi a megoldás? Tovább olvasom...

Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Örök vita a fotósok között, hogy melyik a tökéletes gyújtótávolság emberek fotózására. Most ezt a kérdést fogjuk körüljárni, és fény derül a mobilos szelfik titkára is. Tovább olvasom...

Miért működnek az objektívek?

A fény rejtett fizikája és a kvantumelmélet csodálatos világa. Tovább olvasom...

Ezért imádod a vintage objektíveket

Divat, vagy valódi okai vannak a vintage őrületnek és az analóg forradalomnak? Tovább olvasom...

Évértékelő @2019

Egy újabb csodálatos és dolgos évvel lett öregebb a blog. A vintage optikákkal ellentétben ez - szerencsére - meg is látszik rajta. Összeszedtem nektek, mivel lettünk gazdagabbak idén, megmutatok pár adatot az oldal mögött és hozok a jövőre vonatkozó terveket is. Tovább olvasom...

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

A monogámia előnyei a vintage univerzumban, avagy miért és miképp érdemes gyártót és csatlakozást választanod, ha egy analóg ökoszisztémában gondolkozol? Hogyan lett a Canon FD a kedvenc vintage rendszerem? Esettanulmány. Tovább olvasom...

Robbantott ábra kisokos

Hogyan készíthetsz egyszerűen és gyorsan látványos robbantott ábrákat? Tovább olvasom...

Balkán Disney

Egy elfeledett hercegnő kreatív TFCD fotózása. Tovább olvasom...

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

Nem voltál még portréfotózáson? Akkor olvass bele egy beszélgetésbe, amiből minden kérdésedre választ kaphatsz a témáról (nem csak modellként). Tovább olvasom...

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

Hét elfogadható és egy pocsék fotó története, avagy: hogyan fotózz 120-as rollfilmre egy évszázados fényképezővel. Tovább olvasom...

A szürke színei

Az író e ponton bevallja, hogy sokszor (s mentség nélkül álljon itt: nem csak lázálmaiban) történetek jelennek meg a fejében, hiába csak pillanatképeket akar látni. Álljon hát itt egy ilyen szilánkszövevény, Kodak T-Max400-assal elbeszélve. Tovább olvasom...

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

Hol van, hova tart és mivé lesz a mirrorless forradalom? Miért váltottam A7III-ra? A7II vs. A7III. Provokatív gondolatok és desszertnek sajttorta. Tovább olvasom...

In memoriam Mamiya ZE

Rég elfeledett kisfilmes rendszer Japánból, mely a műanyag erejével ötvözi a minőséget. Tovább olvasom...

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Időutazás elfeledett technikai megoldásokkal, képtelen és képes elképzelésekkel és sok minden mással, amivel az évtizedek során az emberek képesek voltak fényképezni. Tovább olvasom...

Miért radioaktív az objektívem?

Tudom, hogy izgatja a fantáziádat a kérdés: miért radioaktívak egyes objektívek? Vajon ez veszélyes? Szándékos vagy lekváros? Nő vagy csökken a sugárzás az idők során? Pokoli sebességű időutazásra invitállak a válaszokért. Tovább olvasom...

Kezdő fotós kisokos

Van egy hármas aranyszabály, amit csak egyszer kell megértened ahhoz, hogy átlásd fényképeződ (vagy telefonod) működését. Utána sokkal könnyebb lesz a fotózás, ígérem. Tovább olvasom...

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

Haláltusájának utolsó óráiban készítettünk már pár posztapokaliptikus fotót a teljesen kifosztott, évek óta üresen álló Olimpia Hotelről, a Normafa csúfságáról. Tovább olvasom...

A kamu vörös karika pszichológiája

Avagy mi áll a “hamis” L-es objektívek hátterében? Mekkora bűn a csalás? Milyen hatással van ránk, ha csalunk? És jobb lesz az objektív képe a rá festett vörös karikától? Tovább olvasom...

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Egyszer volt, hol nem volt, a fényerős üvegek hegyén is túl, de még a messzi-messzi galaxis határán belül... Tovább olvasom...

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzője? Tovább olvasom...

A boldog fotós lájk nélkül él

Ne hagyd, hogy kedved szegjék a közösségi média fals visszajelzései. Legyél te is örömfotós! Tovább olvasom...

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Milyet, hogyan, hol, mennyiért és mikor? Kisokos vintage-optikák beszerzéséhez, 10 hasznos tippel. Tovább olvasom...

Mi a gond a modern objektívekkel?

Hova vezet bennünket az egyre több lencsetag, és miért adnak sokszor a régebbi optikák életszerűbb képeket? Tovább olvasom...

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

(FRISSÍTVE A7II TAPASZTALATOKKAL!) Avagy a manuálozók álma, egy szelet XXI. század Tovább olvasom...

35mm történelem

Milyen képek lapulhatnak egy évtizedek óta rejtőző, előhívatlan 35mm-es tekercsen? Vajon sikerült megmenteni őket, vagy győz az enyészet? Tovább olvasom...

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönetnyilvánítás

Balog Brigittának a türelmet, Prágának pedig a köztisztaságot köszönöm. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik (kivéve, ha pizzáról van szó). Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorless-t és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását.

Manuális lencsékkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2020 (eredeti megjelenés: 2018. május 6., utolsó módosítás: 2018. május 6.)