hispan's photoblog
site version 10.2.3.5


Praktina - NEX
univerzális adapter házilag

Sokszor megijedünk egy-egy egzotikus csatlakozástól,
pedig néha nagyon könnyen adaptálhatóak. Ilyen a Praktina is.


2020. július 4. • Horváth Krisztián

A mai cikkben egy olyan univerzális Praktina - Sony E NEX adaptert fogunk építeni, amire bármilyen Praktina optikát fel tudsz tenni. Ehhez nem is lesz másra szükséged, mint egy M42-NEX adapterre és egy Praktina közgyűrű sorra.

(Értelem szerűen a lenti logikával bármilyen más mirrorless rendszerre is elkészíthető lesz az adaptert, nem csak Sony E bajonettre.)

Volt már korábban a tudásbázison egy hasonló cikk, akkor Altix - NEX adaptert építettünk. A Praktina is igen hasonló az Altixhoz abban, hogy kevesen ismerik, és még kevesebben tudják ránézésre megmondani, hogy Praktina csatlakozást látnak. Éppen ez az oka annak is, hogy nem gyártanak hozzá széles körben elterjedt és/vagy olcsó kínai adaptereket. Nincs rá kereslet. Házi megoldásra van szükség.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Maga a Praktina bajonett kinézetre igen hasonló a P6 középformátumú rendszer csatlakozásához: az objektív hátulján egy viszonylag széles és mély rész illeszkedik a kamerába három kis füllel, az egyik fül alatt egy kis csavarral (mindig ez esik felülre). A kamera oldalán a bajonett elcsavarható, egy gyűrű szorítja rá az optikát a felfekvő felületre (breech lock kialakítás). Az összes különbség a P6-hoz képest annyi, hogy a Praktina sokkal-sokkal kisebb (számszerűsítve a P6 csatlakozó részének szélessége 60mm, a Praktináé pedig csak 46mm). Szinte kiabál, hogy “engem kisfilmes rendszerre gyártottak!”. Íme képeken is:

Mivel olyan furcsán néz ki, sokszor ha eBay-en vagy a vásárban meglátsz egy Praktina csatlakozós optikát, inkább otthagyod, mert nem tudod eldönteni, mi az. Ráadásul ha csak a nevet nézem, volt még a Praktina mellett ugye Praktica és Pentina is. A bizonytalanság és a használhatatlanság korszaka azonban ma véget ér.

Mielőtt tovább megyünk, pár szót az eredeti rendszerről: a Praktinát Siegfried Böhm kezdte fejleszteni Németországban, majd az 1952-es prototípus után egy évvel meg is jelent az első Praktina FX váz. Ezt 1958-ban követte a továbbfejlesztett Praktina IIA. Sajnos a sztori hamar véget is ért, mert a magas gyártási költsége miatt 1960-ban leállították a rendszer fejlesztését és forgalmazását. Ez a rövid pályafutás a fő oka annak, hogy kevesen ismerik a Praktina csatlakozást. Bővebben...

Az Altixos cikkben egy hibás Altix vázból bontottunk ki nem kis munkával egy bajonettet, amiből aztán adapter született. Ma más megoldást választunk: szerzünk egy régi Praktina közgyűrű sort, és a legvékonyabb tagját fogjuk felhasználni a művelethez.

Önmagában a Praktina közgyűrű sor, mely a többi közgyűrűhöz hasonlóan három eltérő vastagságú részből áll, nem drága dolog. Az sokkal nagyobb baj szokott lenni, hogy mivel az emberek nem ismerik fel magát a csatlakozást, az internetre is hibásan (vagy sehogy sem) kerül fel a portéka. Ezért örültem meg nagyon, amikor szembejött egy ilyen Marketplacen.

De mire kell ez nekem? Tudjátok rólam, hogy mindenféle kivitelű Tessarokat gyűjtök (korábban Tessar szerelős cikket is olvashattatok a blogon), és az élet úgy hozta, hogy már két éve állt a polcomon egy felújítás után is igen viharvert Praktina bajonettes Tessar 2.8/50. Mivel mechanikailag és optikailag hibátlan volt, tudtam, hogy egyszer még készítek hozzá adaptert. Az “egyszer” pedig most van.

De milyen vastagnak kell lennie az adapternek a helyes bázistávolsághoz? Természetesen utánanézhetsz, hogy mekkora volt a Praktina rendszer vázmélysége (tükrös gépre tették, így 50mm, igen nagy!), de könnyebb, ha kipróbálod azt a digitális vázad elé tartva.

Hiába a viszonylag nagy bázistávolság, az optika széles vége miatt digitális tükörreflexes gépekre nem fog menni az adaptálás, marad szokás szerint a mindig hibátlan mirrorless módszer.

Ránézésre is látszott, hogy kb. egy M42 - NEX adapternyi hely fog kelleni az E bajonett és a Praktina vége között (új mértékegység a távolság mérésére), így fogtam egy régi M42 adaptert, és meglazítva a szélén a három kis imbuszos csavart kivettem belőle az M42 menetes ezüst színű gyűrűt.

Csodák csodája így éppen beleillett a Praktina közgyűrű legvékonyabb darabjának hátulja. Szinte meseszerűen felfeküdt benne, így rárakva az optikát már csak ki kellett próbálni.

Sajnos a végtelen fókusz nagyon kevés híján nem volt meg. A cikk egyetlen macerásabb része ezért most jön: le kell csiszolni valamennyit az M42 - NEX adapter tetejéből (összesen mindössze max. 0.5mm-ről van szó), és a Praktina körgyűrű három fülét is eltávolítjuk majd.


[X] hirdetés

Ehhez a művelethez használhatsz például sarokcsiszolót (már megint a flex…), ezzel kb. 1 perces a művelet, de akár kézi eszközt is, mert nem kell sok anyagot eltüntetni. Egyedül arra figyelj, hogy az M42 - NEX adapter teteje vízszintes maradjon, mert ezen múlik majd a helyes képsík. Előtte-utána páros:

Kis vagdosás után itt tartunk tehát. Igazából ezen a ponton érdemes a közgyűrűt darabjaira szétszedni (három kis csavart kell kicsavarni, hogy a rögzítőgyűrűt le tudd csavarozni) és szappanos vízben az összes megmunkált darabot alaposan átmosni, nehogy valahol felesleges fémpor maradjon.

!

Tisztítás után összeszerelheted újra a közgyűrű darabjait, majd beleteheted az M42 - NEX adapterbe. A dolog legcsodásabb részt itt jön: még csak ragasztani sem kell őket (sem fény-, sem porzárás miatt), ugyanis szinte tökéletesen illeszkednek, és az M42 - NEX adapterben eredetileg is szolgálatot teljesítő három imbuszos hernyócsavarocska visszahelyezésével azok tökéletesen tudják rögzíteni a két részt egymáshoz.

Igen, ennyi volt. Készen vagy a tökéletes Praktina - NEX adaptereddel! Ha figyeltél rá, hogy a közgyűrű teteje az adapter tetejéhez álljon, akkor természetesen az optika számozott, felső része is mindig feléd lesz majd. Az elforgó breech lock gyűrű tökéletesen rögzíti az optikát, akárcsak újkorában.

Íme pár tesztkép a mindig pokoli éles Tessarral:

Ha a képsíkodat akarod ellenőrizni, azt is könnyen megteheted a szenzor síkjával párhuzamos felület fényképezésével, jeles esetben a talajéval. Itt kiválóan látszik, hogy a felfekvés minden alkatrésznél vízszintes volt, ha pontosan vágtál:

Következő projektem egy Pentina adapter lesz (valamikor a jövőben), addig is minden jót és szép fényeket nektek. Ha tudok segíteni szerelésben, keressetek bátran a szerelőműhelyben.

Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:
Közösködünk?

Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:


További szerelős tartalmak:


Megmutatom a reumám: Schneider-Kreuznach Reomar 45mm f/2.8 adaptálás és teszt

T-22 menni street pancake

Irix 4/11 GFX mod

Szervizkör: Canon nFD 100mm f/2

Schneideritis: a meg nem értett szépség

Kodak Retina ″félobjektíves″ univerzális adapter

Pentacon SIX (P6) / Kiev-88 (K88) - Fujifilm GFX adapter házilag

Univerzális Contax/Kiev C/K adapter házilag (Leica/GFX/bármi)

Így készülnek a félbevágott objektív-szobrok

Makró körfény házilag

Polírpercek: Alumínium vintage optikák felújítása

Zeiss Ikon Contaflex-NEX adapter házilag (+Zeiss Pantar 4/75 teszt)

Három objektív hiba olyan közelről, ahogy még sosem láttad

Praktina - NEX univerzális adapter házilag

Egyedi fényképező markolat fából, házilag

Canon nFD 300mm f/2.8 L IF tisztítás és tesztképek

A csapágyazott Helios 40-2 története

Így ragaszthatod újra az elvált objektív-lencsetagokat

Erre a 20 dologra lesz szükséged objektív szereléshez (+tippek)

Gyönyörű bokeh-robbantás frontlencse-fordítással

Retekobi újjászületése

Altix-NEX konverter házilag

És most beszéljünk az objektív-gombáról!

További cikkek a tudásbázisban...

A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik. Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III, GFX 50S II), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorlesst és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását. 2021-ben okleveles fotográfus lett, legyen ez akár jó, akár rossz dolog.

Manuális objektívekkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2024 (eredeti megjelenés: 2020. július 4., utolsó módosítás: 2020. július 4.)