hispan's photoblog
site version 10.2.3.5

A céget Süss Nándor alapította 1876-ban, és története során számtalan névváltozáson ment át. Az állam által felkarolt szervezet volt Állami Finommechanikai Tanműhely (1886), később pedig Süss Nándor-féle Precisio Mechanikai Intézet. A Csörsz utcában található, a cég történetét meghatározó területre 1905-ben költözött át a komplexum a Mozsár utcából. Feladata a tudományos élet és a kutatók ellátása volt igen precíz műszerekkel. Mivel a XX. századi fizika nagyjából arról szólt, hogy az egyre pontosabb elméleteket egyre agyafúrtabb kísérletekkel lehetett csak ellenőrizni, nagy szükség volt a hazai finommechanikai iparra.

Kevesen tudják, de az 1918-ban részvénytársasággá alakuló cég csak ekkoriban kezdte meg a saját üveglencsék gyártását (korábban azt német földről importálták). 1930-tól a cég fele-fele arányban a Zeiss és a honvédelmi tárca tulajdonába került. Ma is ismert nevét, a Magyar Optikai Műveket 1939-től vette fel, mivel ekkor már az optikai termékek voltak a meghatározók a vállalat profiljában.

Ha bárkinek lenne kétsége arról, hogy a háborúnál semmi sem pörgeti jobban a gazdaságot, akkor tanulságos adalék, hogy a világszínvonalú lencsegyártás ellenére a második világháború előtt a légvédelmi gránátokba készített késleltetős gyújtók értékesítéséből szerezte a MOM a legnagyobb profitját (német licensz, német vásárló, de volt szállítás Angliának is).

A világháborút viszonylagos sértetlenségben túlélő gyár a szocializmusban a tervgazdálkodás részeként, komoly megkötésekkel működött tovább, ennek ellenére is világszínvonalú termékekkel és ötletekkel. Ekkor vették át a Gamma Optikai Művek termelését is, és nekünk, fotósoknak innentől különösen érdekes a cég sztorija, mert megkezdődött a kisfilmes fényképezők gyártása. A Momikon sorozatból 1956-ig 3470 darabot készítettek, majd utána jött a Mometta sorozat harmincezernél is több legyártott példánnyal. Az 1966-ig gyártott Fotoboxból is rengeteg készült. Szomorú, hogy a keletnémet és orosz gyártók javára ezt az iparágat 1966-ban központi utasításra leállították.

Számunkra különösen érdekes, hogy sokféle vetítőgépbe is gyártottak objektíveket, amik közül párnak az adaptálásáról olvashatsz alább.

A teret hódító digitális érával a cég az 1980-as években annak ellenére sem tudta már felvenni a lépést, hogy korábban bekapcsolódtak a számítógépes iparba és az adathordozók gyártásába. A rendszerváltás környékén a privatizációs fazékból a vállalatot több kisebb rt és kft formájában merték ki a jó helyen jókor levők tányérjaira. A cég hivatalosan 1996-ban szűnt meg, eladósodva, jogutód nélkül.

Egyik utolsó és legszomorúbb mozzanata volt, amikor 1996-ban a maradék gyárépületeket is lebontották a Csörsz utcában. A helyiek körében azóta is fogalom a "MOM", no nem a pláza miatt, hanem mert az azonos néven ma is üzemelő kulturális központban korosztályom számtalan tagja lépett fel a környékről mindenféle általános iskolás néptánci és egyéb műsorok keretében. Itt vesztettem el az egyik kedvenc matchboxomat, itt harapta meg az egyik osztálytársam orrát egy kutya, plusz kevesen tudják, de innen pár méterre még egy alig felfedezhető izraelita temető is megbújik.


katalógus


fényképezők forrás ↗

Utitárs (1953)
Pajtás (1955)
Kinobox (1958)
Fotobox (1959)
Momikon (1954)
Mometta (1955 v. 1956)
Mometta II (1957)
Mometta III (1958)
Mometta Junior (1958)

egyéb optikák (hiányos lista)

MOM Budapest 35mm f/1.7
MOM Budapest 50mm f/1.5 Kinga
MOM Budapest 50mm f/1.8
MOM Budapest 80mm f/1.7
cikkek a tudásbázisban


A cikkek között olyanok is szerepelhetnek, melyek nem kifejezetten a gyártóhoz kapcsolódnak, de tartalmaznak tőle származó eszközöket, vagy más kapcsolatban állnak vele.


Steampunk hazai:
MOM Budapest 1.7/80
építés és teszt

2024. június 26. • Horváth Krisztián • 15p / 20.000k
Portréra termett és a GFX-el is megbirkózik.
Ahhoz képest, hogy a világ vetítőoptika-tortájából mekkora szeletet szakít ki a magyar vonatkozású felhozatal, aránytalanul sokat láthatsz belőle a blogon. Ez ugyanis szám szerint a negyedik MOM Budapest témájú cikk, így álszakmai szénlapátolásom hevesen fűti a nemzettudat izzó kazánját. Szívesen. Tovább a cikkre... Steampunk hazai: MOM Budapest 1.7/80 építés és teszt objektív optika teszt építés adaptálás épített adaptált vetítő vetítőobjektív vetítőoptika projektor projector projectorlens projektorobjektív helikoid fókusz átépítés Sony M42 átépített vetítőzés epoxy terepteszt teszt hazai belföld kinga magyar optikai művek Portréra termett és a GFX-el is megbirkózik. Ahhoz képest, hogy a világ vetítőoptika-tortájából mekkora szeletet szakít ki a magyar vonatkozású felhozatal, aránytalanul sokat láthatsz belőle a blogon. Ez ugyanis szám szerint a negyedik MOM Budapest témájú cikk, így álszakmai szénlapátolásom hevesen fűti a nemzettudat izzó kazánját. Szívesen.

Made in Hungary:
MOM Budapest 1.8/50
építés és teszt

2023. április 20. • Horváth Krisztián • 15p / 18.000k
A tudásbázis harmadik MOM vetítője sem okoz csalódást.
Szám szerint ez a harmadik olyan vetítőm, ami a Magyar Optikai Művek ipari gigászának masszív falai között öltött testet egy másik korszak gyermekeként. Az előzőekhez, az 1.5/50-eshez és az 1.7/35-öshoz hasonlóan ez sem fullframe, de ez ne szegje kedvünket, hiszen cserébe egy igen érdekes, kinézetre is csodás, háttérre meg egyenesen csavarós optikát kapunk. Tovább a cikkre... Made in Hungary: MOM Budapest 1.8/50 építés és teszt A tudásbázis harmadik MOM vetítője sem okoz csalódást. Szám szerint ez a harmadik olyan vetítőm, ami a Magyar Optikai Művek ipari gigászának masszív falai között öltött testet egy másik korszak gyermekeként. Az előzőekhez, az 1.5/50-eshez és az 1.7/35-öshoz hasonlóan ez sem fullframe, de ez ne szegje kedvünket, hiszen cserébe egy igen érdekes, kinézetre is csodás, háttérre meg egyenesen csavarós optikát kapunk. hispan hispan's photoblog magyar csörsz utca magyar optikai művek horváth krisztián vetítő projectorlens projection lens projectionlens adaptálás építés helikoid

Magyar csavar:
MOM Budapest KINGA 1.5/50
adaptálás és teszt

2021. május 12. • Horváth Krisztián • 25p / 30.000k
Újra magyar vetítő a porondon, nem is akármilyen jellemzőkkel.
Megbocsájthatatlan bűn, hogy egy évig állt a polcon Kinga. A nőket egyébként sem szabad váratni, de ebben az esetben különösen sértő a hanyagolás, mivel - mint az ma kiderül - nem akármilyen jelenségről van szó. Az 1.5/50-es adatok mellé szinte fullframe lefedettség és félelmetes csavarás társul. De előbb az udvarlás, aztán a desszert! Tovább a cikkre... Magyar csavar: MOM Budapest KINGA 1.5/50 adaptálás és teszt Újra magyar vetítő a porondon, nem is akármilyen jellemzőkkel. Megbocsájthatatlan bűn, hogy egy évig állt a polcon Kinga. A nőket egyébként sem szabad váratni, de ebben az esetben különösen sértő a hanyagolás, mivel - mint az ma kiderül - nem akármilyen jelenségről van szó. Az 1.5/50-es adatok mellé szinte fullframe lefedettség és félelmetes csavarás társul. De előbb az udvarlás, aztán a desszert! hispan vetítő vetítőobjektív kinga mom magyar optikai művek budapest krisztián horváth hispan's photoblog 50mm 1.5 1.5/50 f/1.5 bokehmondter csavarás swirly bokeh swirlybokeh épített építés szerviz adaptált adaptálás átépítés projektor projektorobjektív vetítőobjektív vetítőlencse vetítőgép

Hazai vonatkozás:
MOM Budapest 1.7/35 vetítő
építés és teszt

2020. május 24. • Horváth Krisztián • 15p / 18.000k
Nagyon ritkán esik szó hazai gyártású optikákról, ezért különösen nagy öröm a mai nap: egy MOM gyártmányú vetítőből fogunk használható objektívet építeni, és le is teszteljük.
Hacsak nem Duflexekről beszélünk, hazai fotós termékeket elvétve lát az ember a neten. Duflexet meg ugye ritkán találni a padláson, sajnos. Éppen ezért volt különös öröm nekem, hogy Marketplacen szembe jött egy MOM Budapest felirattal gravírozott apró optika. Bármi is legyen ez, tudtam, hogy kell nekem. Tovább a cikkre... Hazai vonatkozás: MOM Budapest 1.7/35 vetítő építés és teszt horváth krisztián hispan hispan's photoblog Nagyon ritkán esik szó hazai gyártású optikákról, ezért különösen nagy öröm a mai nap: egy MOM gyártmányú vetítőből fogunk használható objektívet építeni, és le is teszteljük. Hacsak nem Duflexekről beszélünk, hazai fotós termékeket elvétve lát az ember a neten. Duflexet meg ugye ritkán találni a padláson, sajnos. Éppen ezért volt különös öröm nekem, hogy Marketplacen szembe jött egy MOM Budapest felirattal gravírozott apró optika. Bármi is legyen ez, tudtam, hogy kell nekem. duflex mom magyar optikai művek budapest 35 35mm f/1.7 objektív optika teszt építés adaptálás épített adaptált vetítő vetítőobjektív vetítőoptika projektor projector projectorlens projektorobjektív helikoid fókusz átépítés Sony M42 átépített vetítőzés epoxy terepteszt teszt hazai belföld kinga


tesztalbumok


35mm f/1.7

MOM Budapest

50mm f/1.5

MOM Budapest Kinga

50mm f/1.8

MOM Budapest

80mm f/1.7

MOM Budapestkapcsolódó werk&gear tartalmaktovábbi gyártók

Minden alkotó ember a szabadságot keresi

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt engem is. Fotós azóta se lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed komfortzónájából.
Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok arról mesélnek neked, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel. Tovább...