hispan's photoblog
site version 10.2.3.5

A Konica cég története egészen 1873-ig nyúlik vissza, amikor Rokusaburo Sugiura fényképészeti anyagok árusításába kezdett Tokióban, akkor még egy drogéria égisze alatt. Később ezt az üzletet családja vette át, ő pedig új alapítással egy másik üzletbe fogott Konishi Honten néven. 1882-ben az egyszerű kereskedésen túllépve indította el a fényképészeti segédanyagok gyártását Japánban (Konishi néven), amivel első volt a szigetországban.

1902-ben dobták piacra első fényképezőjüket, a Cherryt (japánul Sakura), melyet széles tömegeknek szántak, és egyszerűen használható volt. A Konishi hamar az egyik legkomolyabb piaci tényező lett Japánban. A vállalat nevét 1921-ben módosították Konishi Hontentről Konishirokura, amikor az alapítót fia követte a vezetésben. Pár évvel később a Pearlette nevű fényképező-szériájuk még szélesebb ismertséget hozott számukra.

1948-ban adták ki a Konica I. távmérős fényképezőt, mely később a vállalat nevét is adta. A folyamatos technikai fejlesztéseknek hála az SLR piacra is lendeültesen léptek be, és ott sokáig meghatározó szereplők voltak. 1965-ben például megjelent a Konica Autoreflex, mely az adott időszakban nagyon korszerűnek számító fénymérő cellás záridő-prioritásos félautomata módot kínált, elsőként a világon. 3 évvel később, 1968-ban már TTL fényméréssel jött ki az Autoreflex-T.

A vállalat 2003-ban összeolvadt a Minoltával, így jött létre a Konica Minolta, mely nagy lépésekkel indult el a digitális fotózás új világába, pár évvel később azonban teljesen kiszálltak abból (más területekre, például a nyomtatókra és másolókra összpontosítottak). Fotós portfóliójuk jelentős részét a Sony vette át.


cikkek a tudásbázisban


A cikkek között olyanok is szerepelhetnek, melyek nem kifejezetten a gyártóhoz kapcsolódnak, de tartalmaznak tőle származó eszközöket, vagy más kapcsolatban állnak vele.


Lejárt tekercs:
Konica FS-1 + Hexanon 1.2/57 + VX200 film

2021. november 8. • Horváth Krisztián • 12p / 20.000k
Színszadizmus. Retinaroncsolódás. Árnyalatámokfutás. Nem tudok jobb szavakat arra, mit tesz az idő vasfoga egy Konica VX200-as színes negatívval.
Második aranykorát éli a filmes fotózás, előkerülnek tehát a régi masinák és a lejárt filmek is. De hogyan érdemes használni őket? Egy gyakorlati példa következik a Konica közreműködésével. Tovább a cikkre... Lejárt tekercs: Konica FS-1 + Hexanon 1.2/57 + VX200 film Második aranykorát éli a filmes fotózás, előkerülnek tehát a régi masinák és a lejárt filmek is. De hogyan érdemes használni őket? Egy gyakorlati példa következik a Konica közreműködésével. Színszadizmus. Retinaroncsolódás. Árnyalatámokfutás. Nem tudok jobb szavakat arra, mit tesz az idő vasfoga egy Konica VX200-as színes negatívval. konica film filmes analóg fotózás analog fotó cafe analog cafeanalog lejárt film hívás laborálás hispan horváth krisztián hispan's photoblog hexanon 57mm f/1.2 1.2 1.2/57 AR bajonett

101 tesztkép (és vélemény):
Konica Hexanon 1.8/40

2019. augusztus 20. • Horváth Krisztián • 15p / 20.000k
Mire jó egy se nem 35, se nem 50mm-es fényerős vintage optika (és miért fogod szeretni)?
Nem ez az első Konica üveg, amivel a régi optikák világában tett végtelen utazásom során találkozom, de mindenképpen ez eddig a legérdekesebb. Megmutatom, hogy miért, és közben felfedjük a Konica történetét is. Tovább a cikkre... 101 tesztkép (és vélemény): Konica Hexanon 1.8/40 horváth krisztián hispan hispan's photoblog Mire jó egy se nem 35, se nem 50mm-es fényerős vintage optika (és miért fogod szeretni)? Nem ez az első Konica üveg, amivel a régi optikák világában tett végtelen utazásom során találkozom, de mindenképpen ez eddig a legérdekesebb. Megmutatom, hogy miért, és közben felfedjük a Konica történetét is. ar konica 40mm 40 f/1.8 1.8 optika objektív japán teszt terepteszt győr keszthely kirándulás fertőd fertő-tó turista túrista utazó prime fix fullframe mc multi coated autoreflex t pancake palacsinta manuál manual vintage 1.8/40


tesztalbumok


40mm f/1.8

Konica Hexanon AR

52mm f/1.4

Konica Konishiroku F

57mm f/1.2

Konica Hexanon AR

57mm f/1.4

Konica Hexanon ARkapcsolódó werk&gear tartalmaktovábbi gyártók

Minden alkotó ember a szabadságot keresi

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt engem is. Fotós azóta se lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed komfortzónájából.
Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok arról mesélnek neked, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel. Tovább...