Van még 500px, deviantart, tumblr és pinterest is, de ezeket alig használom. Köszönéssel mindenhol jelentősen megnöveled a válasz esélyét.


Hogyan jutottam ide?

Világ életemben tettem-vettem, szereltem, fúrtam-faragtam, odavoltam minden kütyüért, a működésük titkaiért pedig még jobban. Lételemem volt, hogy új dolgokat hozzak létre.

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt. Először csak az általam alkotott kacatokat akartam az internet és a szépérzék számára jobban elfogadható formában megörökíteni, aztán ahogy adott lett az ehhez szükséges minimális felszerelés, az önálló életre kelt a kezemben (ehhez persze kellett testvérem és lorszil segítsége is).

Éveken át a "kit" eszközökkel aprítottam a fotonokat. Nem éreztem sem hiányát, sem szükségét a jobb kameráknak, mert magamban láttam a fejlődés szűk keresztmetszetét. A 350D majd a 20D után az 50D volt az első gép, ahol lassan elértem a váz korlátait, de ami még ennél is fontosabb: az optikáim lehetőségeit is kimerítettem. Ha jól emlékszem, akkor egy 18-55-ös kittel, egy EF 1.8/50 II-vel és egy EF 17-40 f/4L-el voltam felvértezve.

Emlékezz rá, hogy ez még nem a megosztós fotográfia korszaka volt: az embereknek nem voltak fotós Facebook-oldalaik, a tömeges képmegosztós csoportoknak még alig volt látogatottsága. Maga a hispan's photoblog is csak 2012 végén indult el a legnagyobb közösségi oldalon, és az első 1-2 évben nem is volt túl nagy visszhangja. Valójában nem volt sem saját története, sem pedig karakteres hangja. Csupán egy árnyék volt a többi között.

Ebben az időszakban (kb. 2014 nyarán) történt valami, ami megváltoztatta a dolgok menetét és ma ennek az eseménynek köszönheti az oldal a létezését. Akkoriban már nagyon érdekeltek a fényerős objektívek, és az EF 1.8/50 teljesítményéből sejtettem, hogy lehet azért ennél jobb is egy optika. Hogy pontosan hogyan és miért, arra már nem emlékszem, de szereztem egy Jupiter-3 objektívet. És itt majdnem vége is lett a nagy vintage-mániának, mert ez egyáltalán nem volt kompatibilis a tükrös vázammal. Nem tartom hatalmas bűnnek tudatlanságomat, hiszen mindenki elkezdi valahogyan. Legyen ez tanulság neked is.

Többek tanácsára a Jupitert egy Takumar követte, nemsokára pedig népes kis hadsereg gyűlt össze régi 50mm-es optikákból, amikből aztán megszületett az első átfogó cikk és teszt a blog történetében. Dórival közösen több hónapnyi munka árán összehoztuk a nagy 50mm-es tesztet. Innentől nem volt megállás, és a számomra is váratlanul népszerű munka után szinte azonnal több cikk is elkezdett íródni párhuzamosan. Ezeket ide kattintva érheted el.

A régi optikák világa kimeríthetetlenül nagy és izgalmas. Egy élet is kevés lesz hozzá, hogy mindent megismerjek, másfelől viszont ez a hatalmas óceán a mai napig utazásra csábít. Örömömre szolgál, ha a szerzett tapasztalatokról és kalandokról képek és cikkek formájában is beszámolhatok neked.

2017 a vetítőlencsék divatjával/térhódításával bővítette a blog és az amatőr fotósok lehetőségeit. A vintage univerzum újabb szelettel gazdagodott: immár nem kifejezetten fényképezésre szánt optikákból is csodákat hozhatunk ki. Ez már nem csak a speciális képi világról szól, hanem arról, hogy a vállalkozó szelleműek maguk is megépíthetik saját objektívjeiket.

Fotós az eltelt évek alatt sem lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed "komfortzónájából".

Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok a fentieknél sokkal részletesebben mesélnek neked arról, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel.


Már nem egyedül járom ezt az utat

A hispan’s photoblog immár nem egyetlen embert jelent. Ez az egész nem működhetne a Ti közreműködésetek és segítségetek nélkül. Külön köszönetet kell mondanom a tudásbázis folyamatos fejlesztésében nyújtott segítségéért Pap Gyulának, a weboldal programozásában múlhatatlan érdemeket szerző Pintér Zsoltnak, valamint állandó alkotótársaimnak, Hegyi Júlia Lilynek, Márföldi Eszternek, Urbán Balázsnak és minden modellemnek, akik jelenlétükkel emelik a blog fényét.

A 2017-ben indult Vintage Pub közösség, és a jövőben rendszeressé váló Vintage Affair találkozók reményeink szerint még jobban összehozzák majd azokat, akik hozzánk hasonló úton járnak. A mi lelkesedésünk töretlen.

Minden alkotó ember a szabadságot keresi

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt engem is. Fotós azóta se lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed komfortzónájából.
Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok arról mesélnek neked, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel. Tovább...