hispan's photoblog
site version 10.2.3.5


bio&kapcsolatHogyan jutottam ide?

Világ életemben tettem-vettem, szereltem, fúrtam-faragtam, odavoltam minden kütyüért, a működésük titkaiért pedig még jobban. Lételemem volt, hogy új dolgokat hozzak létre. Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, csak az általam alkotott kacatokat akartam az internet és a szépérzék számára jobban elfogadható formában megörökíteni, aztán ahogy adott lett az ehhez szükséges minimális felszerelés, az önálló életre kelt a kezemben (ehhez persze kellett testvérem és lorszil segítsége is).

Éveken át a "kit" eszközökkel aprítottam a fotonokat. Nem éreztem sem hiányát, sem szükségét a jobb kameráknak, mert magamban láttam a fejlődés szűk keresztmetszetét. A 350D majd a 20D után az 50D volt az első gép, ahol lassan elértem a váz korlátait, de ami még ennél is fontosabb: az optikáim lehetőségeit is kimerítettem. Ha jól emlékszem, akkor egy 18-55-ös kittel, egy EF 1.8/50 II-vel és egy EF 17-40 f/4L-el voltam felvértezve.


Emlékezz rá, hogy ez még nem a megosztós fotográfia korszaka volt: az embereknek nem voltak fotós Facebook-oldalaik, a tömeges képmegosztós csoportoknak még alig volt látogatottsága. Maga a hispan's photoblog is csak 2012 végén indult el a legnagyobb közösségi oldalon, és az első 1-2 évben nem is volt túl nagy visszhangja. Valójában nem volt sem saját története, sem pedig karakteres hangja. Csupán egy árnyék volt a többi között.

Ebben az időszakban (kb. 2014 nyarán) történt valami, ami megváltoztatta a dolgok menetét és ma ennek az eseménynek köszönheti az oldal a létezését. Akkoriban már nagyon érdekeltek a fényerős objektívek, és az EF 1.8/50 teljesítményéből sejtettem, hogy lehet azért ennél jobb is egy optika. Hogy pontosan hogyan és miért, arra már nem emlékszem, de szereztem egy Jupiter-3 objektívet. És itt majdnem vége is lett a nagy vintage-mániának, mert ez egyáltalán nem volt kompatibilis a tükrös vázammal. Nem tartom hatalmas bűnnek tudatlanságomat, hiszen mindenki elkezdi valahogyan. Legyen ez tanulság neked is.


Többek tanácsára a Jupitert egy Takumar követte, nemsokára pedig népes kis hadsereg gyűlt össze régi 50mm-es optikákból, amikből aztán megszületett az első átfogó cikk és teszt a blog történetében. Dórival közösen több hónapnyi munka árán összehoztuk a nagy 50mm-es tesztet. Innentől nem volt megállás, és a számomra is váratlanul népszerű munka után szinte azonnal több cikk is elkezdett íródni párhuzamosan. Ezeket ide kattintva érheted el.

A régi optikák világa kimeríthetetlenül nagy és izgalmas. Egy élet is kevés lesz hozzá, hogy mindent megismerjek, másfelől viszont ez a hatalmas óceán a mai napig utazásra csábít. Örömömre szolgál, ha a szerzett tapasztalatokról és kalandokról képek és cikkek formájában is beszámolhatok neked.


2017 a vetítőlencsék divatjával/térhódításával bővítette a blog és az amatőr fotósok lehetőségeit. A vintage univerzum újabb szelettel gazdagodott: immár nem kifejezetten fényképezésre szánt optikákból is csodákat hozhatunk ki. Ez már nem csak a speciális képi világról szól, hanem arról, hogy a vállalkozó szelleműek maguk is megépíthetik saját objektívjeiket.


Fotós az eltelt évek alatt sem lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed "komfortzónájából".

Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok a fentieknél sokkal részletesebben mesélnek neked arról, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel.


Már nem egyedül járom ezt az utat

A hispan’s photoblog immár nem egyetlen embert jelent. Ez az egész nem működhetne a Ti közreműködésetek és segítségetek nélkül. Külön köszönetet kell mondanom a tudásbázis folyamatos fejlesztésében nyújtott segítségéért Pap Gyulának, a weboldal programozásában múlhatatlan érdemeket szerző Pintér Zsoltnak, valamint állandó alkotótársaimnak, Hegyi Júlia Lilynek, Márföldi Eszternek, Urbán Balázsnak és minden modellemnek, akik jelenlétükkel emelik a blog fényét.


A 2017-ben indult Vintage Pub közösség, ami mostanra igen népes csoport lett. A Vintage Affair találkozók reményeink szerint még jobban összehozzák majd azokat, akik hozzánk hasonló úton járnak. A mi lelkesedésünk töretlen.

friends&brands

2020-ban szerettem volna külön sorozatban is megörökíteni a fotós kalandban velem tartó barátokat, akik végtelen mennyiségű inspirációval és ötlettel látnak el minden nap. Így jött létre a friends&brands sorozat.

friends&brands // Lampert Benedek - Lampival rengetegszer gondolkodunk már rajta, hogy tulajdonképpen honnan is ismerjük egymást egészen pontosan. Jó eséllyel a Pesten fotóztam csoportban indult a barátság évekkel ezelőtt, de a részletek a múlt homályába vesznek. Lampi kitartó Nikonos, így nem is volt kérdés, hogy miként fog szerepelni a sorozatban. Tóth Gábor Szabolcs barátunkkal sokszor próbáltuk már eltéríteni a sárga oldalról, mindeddig sikertelenül. Lampit leginkább legós és játékfotóiról ismerhetitek, amiket - minden túlzás nélkül - világszínvonalon készít el. Rendszeresen lehet rá számítani sörfogyasztásban, rettenetes szóviccekben és indokolatlan optimizmus tekintetében is. A blogon megjelenő cikkeket sokszor részesíti hasznos kritikában. Ha megnéznéd a munkáit, instán keresd.

friends&brands // Márföldi Eszter - Eszter főleg grafikában és videóban mozog otthonosan, de fotós kérdésekben sem jön zavarba soha. Az elmúlt években sokszor dolgoztunk együtt, számtalan fotómon feltűnt már modellként is. Nem kell félteni, ha extra ötletekről van szó. Ő is azonnal a dolgok megoldásán kezd agyalni, amint felmerül egy új gondolat. Földön és levegőben sincsen számára akadály. Nagyon sokat segített nekem videóvágás kérdésében, és a vázamon neki köszönhetem, hogy van már épkézláb videós beállítás (amit olyan sokszor használok, hogy szinte soha). Az instáját itt találjátok.

friends&brands // Bodai Alexandra - Sok-sok éve, amikor az instagram profilom még egészen új volt, Alexandra volt az első, aki rám írt és csupa jó dolgot mondott a képeimről. Amikor az ember még keresi az útját és nincsen népes közönsége, az ilyen visszajelzések aranyat érnek és hetekre elég energiával töltenek fel. Azóta is sokszor találkozunk, és Alexandra modellként is számtalan alkalommal gazdagította már a blog képanyagát.

friends&brands // Urbán Balázs - Balázs egyike azoknak a fotós ismerőseimnek, akiknek bármit adsz a kezébe, teljesen biztos, hogy kifogástalan képet készítenek vele. Főleg esküvők és portrék fotózásával foglalkozik. Évek óta ismerjük egymást, és azóta egyetlen nagy pálmafa van a profilképén, így amíg személyesen nem találkoztunk, teljes homály volt a kiléte számomra. A TFCD Budapest csoport adminja és oszlopos tagja, lakója és törzsvendége a Római-partnak, emellett a Zeiss optikák híres bűvölője. Ha látsz valakinél egy 2/135-ös Apo-Sonnart, az 99,9%-ig biztos, hogy Balázs lesz. Az ő 40-2-es Heliosát próbáltam ki életemben először, ezért nem túlzás azt mondani, hogy nagyrészt neki köszönhetem a típussal kapcsolatos későbbi szerelmemet is. Munkáit itt nézhetitek meg.

friends&brands // Hegyi Júlia Lily - Lilyt már lassan 6 éve ismerem és nem múlt el úgy esztendő, hogy ne lett volna közös projektünk. Nem csak a kamera kijelzős felén mozog otthonosan az ország egyik legismertebb koncertfotósaként, hanem a másik oldalra is szívesen áll, így az évek alatt számtalanszor találkozhattatok róla és vele készült képekkel a blogon. Télen-nyáron esőben-hóban jön fotózni, ha új ötletünk támad, igazi megszállott. Gyakorlatilag folyamatosan vidám, vagy ha éppen nem az, akkor el kell vinni a Mátra borozóba sült kolbászt enni, és azonnal felvidul. Lány létére a sör a kedvenc itala, még külön instát is csinált a folyékony kenyérrel kapcsolatos kalandozásainak. Kezdetben Canonos volt, de sikerült megfertőzni a Sony vírussal, így ma már ő is mirrorless vonalon dolgozik. A munkáit itt találhatjátok meg.

friends&brands // Honti Ági - Ágit is nagyon sok éve ismerem már. Talán még kocsmatúrázni is előbb voltunk a budapesti éjszakában, mint fotózni, ami tudvalevő, hogy igazán bátor dolog. Fuji gépekkel és optikákkal dolgozik, így a választott márka nem is volt kérdéses. A képei rendszeresen megnyugtatnak és emlékeztetnek rá, hogy a témák mindenfelé ott vannak körülöttünk, csak észre kell őket venni. A munkáit itt nézhetitek meg.
Remélem, hogy ha 10 év múlva újra megcsinálom ezt a sorozatot, már te is benne leszel! :)

योगस्थ: कुरु कर्माणि सङ्गं त्यक्त्वा धनञ्जय |
सिद्ध्यसिद्ध्यो: समो भूत्वा समत्वं योग उच्यते || 48||

Végezd kötelességed megingathatatlanul, ó, Arjuna, s ne ragaszkodj se a sikerhez, se a kudarchoz! Az ilyen kiegyensúlyozottságot hívják yogának.

Bhagavad-gita, második fejezet, 48. vers

Minden alkotó ember a szabadságot keresi

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt engem is. Fotós azóta se lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed komfortzónájából.
Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok arról mesélnek neked, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel. Tovább...