hispan's photoblog
              tudásbázis
              vintage pub
              műhely
              frissességek

    hispan's photoblog   |   műhely   |   feliratkozás

h

hispan's photoblog

F

És most beszéljünk az objektív-gombáról!


És tisztítsuk is ki, házilag! Jöjjön egy kis DIY projekt vállalkozó szelleműeknek.

Ha az ember antik optikákkal foglalkozik, gyakran belefut a gombásodás jelenségébe. Ez a bosszantó kis képződmény nem csak a régi, de a helytelenül, párás helyen tárolt új optikákat is érintheti, ezért is szeretném most megmutatni, hogyan távolítható el házilag.

Felhívnám rá a figyelmet, hogy az eljárás igen nagy kockázatot jelent az objektív épségére, ezért mindenki csak a saját felelősségére kezdjen bele! Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk szakemberhez!

Hogyan jut a gomba az objektívembe? A gomba spórákkal terjed, melyek a levegőben szállnak, így szinte elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülnek mindennel. A legmodernebb lencserendszerek sem nevezhetőek hermetikusan zártnak, így a gomba képes beférkőzni ezekbe is.

Hogyan marad életben a gomba az objektívemben? Ahhoz, hogy a penészgomba életben maradhasson, magas páratartalom és szintén magas hőmérséklet szükséges, rosszul szellőző, sötét helyen. E pár feltétel megléte sajnos nagy valószínűséggel vezet az optikák ilyen módon való koszolódásához.

Hogyan előzzem meg a gombásodást? A legjobb, ha száraz, jól szellőző, hűvös helyen tartjuk az optikáinkat. Ha már megtörtént a baj, a körülmények megváltoztatásával ugyan a gomba növekedése abbamaradhat, ám visszahúzódni sosem fog, így muszáj tisztítani az optikát.

Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?Mire lesz szükségünk a tisztításhoz?

Sok 50mm-es fix optikát takarítottam már ki, és régen ért bennem a gondolat, hogy erről cikket is írjak. Valahogy idő hiányában mindig elmaradt a dolog, amikor azonban egy régen áhított (gombásodó) SMC Takumar 4/300-as objektív boldog tulajdonosa lettem, éreztem, hogy itt az idő. Annyit elöljáróban hozzá kell tennem, hogy egy ilyen hatalmas objektív alapvetően ugyanazokkal az eljárásokkal kerül összeszerelésre, mint az 50-es fixek, méretei azonban teljesen mások, így megküzdöttem vele, mire sikerült szétszednem. Erről csak pár megjegyzés lesz a cikkben, mert nem a konkrét típust tartom fontosnak, hanem a gomba eltávolításának módját. (Ha részletes szerelős cikkeket szeretnél olvasni, kattints ide.)

A méretes harcosnak első ránézésre csak a front lencséje belső fele volt gombás (ezért is vásároltam meg olyan bátran), ám közben kiderült, hogy belül is elkapott pár lencsét a penészgomba. Kívülről így nézett ki a probléma. Próbáltam róla egy makrót képet is készíteni, hogy láthassuk, a gombafonalak hogyan terjeszkednek.

Lentebb még mutatok képet a bontott lencse gombásodásáról, de a probléma már így is azonnal és jól látható. Ekkora méretű gomba már befolyásolhatja a képszélek képminőségét, bevonatos lencséknél pedig akár a bevonatot is marhatják a gomba által kiválasztott savak, amik így hosszú távon javíthatatlanul tönkreteszik az optika üveg elemeit. Essünk hát neki!

A lencse szétszereléséhez és kitakarításához szükségünk lesz pár nélkülözhetetlen eszközre, ezekről mutatnék rövid leltárt:

A legfontosabb az az állítható átmérőjű eszköz, amivel az optikákat lefogó gyűrűket lehet a menetükből kicsavarni. Enélkül el se kezdjünk semmit, hiszen nem fogjuk tudni megbontani a lencséket tartalmazó tubust. Az eszköz eBay-ről könnyen beszerezhető, egyszeri befektetés és hasznos társ. Ugyanilyen hasznos a körtepumpa: ne fújjuk szájjal a port a lencséből, mert a por helyére nyálat permetezünk. Szükségünk lesz még tiszta alkoholra és fültisztító pálcikákra (gyógyszertárban beszerezhetőek), valamint egy mikroszálas törlőkendőre (vagy ezzel egyenértékű valódi szarvasbőrre). A törlőkendő csíkmentesen tisztítja az objektívet és nem okoz rajta karcokat. Fontos egy alapos szappanos kézmosás is, mielőtt nekivágunk, hiszen így elkerülhetjük egy csomó zsír felkenését a lencsékre.

Ha összetettebb szerelési műveletekbe kezdenél, feltétlenül olvasd el ezt a cikket is (benne összeszedve az összes fontos eszköz objektívek tisztításához és javításához).Az objektív szétszedése

Ha mindent beszereztünk, szedjük szét a lencsénket! Az antik optikák általában három fő részből állnak: az optikai tubusból (ebben sorakoznak a lencsék), a fókuszmechanikából és a rekeszmechanikából. Minket egy ilyen tisztítás során csak az optikai tubus érdekel, de megeshet, hogy típustól függően más elemeket is ki kell bontani ahhoz, hogy a lencséket szétszedhessük. Mindig figyeljünk oda, mit honnan veszünk ki és milyen pozícióban áll(t), hiszen bonyolultabb szerkezetek esetén könnyen lehet, hogy éppen a szakszerű összeszerelésbe törik bele a bicskánk.

Ha nem tökéletesen rakunk össze egy ilyen precíz optikát, oda a képminőség, vagy a fókusz beállításai, egyszóval olyan dolgok, amikhez eredetileg kalibrálni kellett a lencsét. Ennek tudatában szedjünk szét bármit!

Jelen esetben azt hittem, elég lesz a front üveget kiszedni egyetlen gyűrű kicsavarásával, ám a gyűrű eltávolítása után sem akart kiesni az üveg. Gyorsan rájöttem, hogy azért nem, mert annyira vastag (kb 6 mm az érintkező pereme, lentebb látni fogjuk), hogy megszorul a foglalatában, ahogyan megindulna. Ilyen esetben csak egy kis fizikai erőre van szükség: a túloldalról kell óvatosan kinyomni a lencsét, ehhez viszont alaposan szét kellett bontanom a Takumart.

Miután a fő elemek kapcsolódására rájöttem, szétbonthattam magát a front elmet, ahol a gombásodás felütötte a fejét. A legtöbb elterjedt optikához találhatunk szétszedős videót a youtubon, ehhez azonban nem volt, így eltartott egy ideig, míg rájöttem mindenre. Megannyi szétszedett és összerakott Takumar, Helios és más optikák után is van olyan lencse, amit nem tudok sehogyan sem szétbontani (például a Biotar 2/58-am ellenáll minden próbálkozásnak, pedig biztos megvan a trükkje). Ezért azt javaslom, ha sehogyan sem megy a dolog, bízzuk szakemberre a műveletet.

Zárójeles megjegyzés: a kicsavarandó lefogató gyűrűk sokszor megszorulnak, meg sem indulnak. Ilyen esetben nagyon óvatosan fújjunk egy kis WD-40-et egy fültisztító végére, és kenjük azt a gyűrű és a menete közé. Sokan ezt szentségtörésnek tartanák, hiszen a WD-40 elég olajos, így tartsuk szem előtt, hogy bár mindent képes "megindítani és megoldani", használat után alaposan ki kell takarítanunk a tubusból és minden olyan alkatrészről, amihez hozzáért. A takarítás azonban még mindig jobb, mintha a gyűrűvel erőlködve kiugrik a helyéről a szerszám és végigkarcol egy lencsét.

Végső soron eddig a szintig kellett bontani az optikát (szerencsére ennél a típusnál a rekeszmechanika és a teljes fókuszmechanika is egyben maradhatott):A gomba eltávolítása

És most jöhet végre a lényeg! A problémás lencse kiemelve elég elkeserítő képet adott magáról:

A tisztításhoz a következő lépéseket kell elvégeznünk. Először is csepegtessünk pár csepp desztillált vizet a lencsére, amit vízszintesen lehelyeztünk egy puha felületre, majd a fültisztítóval kezdjük meg a gomba elvátolítását. Ha a gomba vagy annak nyoma ellenáll a víznek, akkor használhatunk higított alkoholt.

Ha a lencse egészét érinti a gombásodás, érdemes három irányból többször is áthaladni a felületen, hogy biztosan minden szennyeződést eltávolítsunk. Ha csak a lencse széle gombás, akkor egymást átfedő egyenes mozdulatokkal terítsük szét az alkoholt és mossuk le a penészgombát.

Bár nekem a víz vagy alkohol és fültisztító kombinációja eddig mindig elég volt a gombásodás maradéktalan eltávolításához, hallottam már olyat, hogy a gomba annyira erősen tapadt, hogy sehogyan sem akart távozni. Az ilyen gombát kézkrémmel érdemes bekenni egy napra, mellyel megszívja magát, felpuhul, és letörölhetővé válik - mondják a legendák. Mindenesetre érdemes fejben tartani ezt is, hátha egyszer szükség lesz majd rá.

Két tipp: nem csak a lencse felületét kell áttörölni, hanem a szélét és a tubus érintkező részeit is, hogy összeszerelés után ne kezdődjön újra a gombásodás. Egy zárójeles megjegyzés: léteznek az objektívekben olyan lencse-párok, melyeket gyárilag összeragasztottak (régebben canada balsam nevű természetes gyantával, újabban speciális üvegragasztókkal) vagy más módon összepréseltek, és nem, vagy csak nagyon nehezen szétszedhetőek. Ezek az együttesek azért állnak két darabból, mert egyrészt olcsóbb volt két külön üveget csiszolni egy nagy helyett, másrészt így a törésmutatók manipulálásával jobb optikai teljesítmény érhető el. A két lencsetag összeragasztása pont a gombásodás és a párásodás elkerülés miatt fontos. Mindez költséghatékony, de rossz hír, ha a gomba beférkőzött az illesztések közé, mert onnan bizony alig lehet eltávolítani. Jó hír viszont, hogy a ragasztott lencsekettősök főleg az objektív optikai rendszerének közepe felé, a blende előtt és után fordulnak elő, és ilyen mélységig csak a legrosszabb esetekben jut a gomba.

Ha a ragasztott lencsetagokkal való munkáról szeretnél olvasni, figyelmedbe ajánlom egy másik cikkemet, ahol egy 400mm-es teleobjektív lencseragasztását végeztem el újra.

Javaslom, hogy ne hagyjuk sokáig állni az alkoholt a lencsén, mert odaszáradva nyomot hagy, amit a kendő is nehezen hoz le, és újra be kell nedvesíteni a felületet, hogy letörölhessük.

!

Itt kell azt is megjegyeznem, hogy ha a lencse bevonata az idők során elkezdett leválni, akkor az alkohol vagy a fizikai érintkezés (a kendő) tovább ronthat a helyzeten (bár ilyen esetben már szinte mindegy is az optikának). A lencsék bevonata igen fontos, hiszen ettől javul képminőségük, jobban ellenállnak a becsillanásoknak és csökkentheti az aberrációkat is. Ezért mindig nagyon óvatosan tisztítsuk őket!

Ha végeztünk a takarítással és nyomát sem véljük semmilyen élő szerves anyagnak az üvegen, óvatosan töröljük át a mikroszálas kendővel vagy szarvasbőrrel. Itt vigyázzunk arra (sőt, a folyamat során végig ügyeljünk rá), hogy nehogy elejtsük a lencsét. Könnyen kicsúszik az ember kezéből és a kendőből is, és ha egyszer összetörik, nem fogunk pótalkatrészt kapni.

Végső lépésként ellenőrizzük, hogy pormentes-e az üveg. A fújókával oldalról lehet a legjobban lefújni a porszemeket, és a lencsét az éléhez közel állítva szemrevételezhetjük az eredményt.Az objektív összeszerelése

Az összeszerelés során sokszor megeshet, hogy a lencse egyik felét meg kell fognunk az ujjainkkal. Ezen nem érdemes addógni: szereljük be a lencsét és a megfogdosott felületet újra tisztítsuk meg az alkoholos pálca és a törlőkendő segítségével, majd ismét portalanítsuk.

Ügyeljünk rá, hogy a visszahelyezett lencse tökéletesen illeszkedjen. Pár század mm eltérés, és oda a képminőség. Felülről sokszor igen nehéz pontosan "beejteni" a lencséket a helyükre, ezért a következő módszert javaslom: a lencsét fejjel lefelé vízszintesen fogjuk meg (helyezzük újjbegyeinkre), majd a tubust szintén fejjel lefelé felülről tegyük rá, vagyis gyakorlatilag "alulról" helyezzük vissza a lencsetagot a helyére.

Vannak olyan objektívek, amikben a lencserendszer egyes elemeit mindig a rákövetkező fogja le (egy menet nélküli gyűrű közbeiktatásával). Ez azt jelenti, hogy ha kicsavarjuk a front üveget tartó gyűrűt, kiesik még 2-3 lencse is. Jellemző példa erre a Helios 44-2-es objektív, melyet emiatt kisebb rémálom összeszerelni.

A képen a végeredményként kapott front tubus található. Minden nagyobb alkatrész összecsavarozása, illetve a lencsék beillesztése előtt érdemes a rakétafújóval portalanítai az objektív érintett részeit. Sajnos azt igen nehéz elérni, hogy tökéletesen pormentes legyen a lencsék közti tér, de egy-két porszem elvétve a fény útjában még nem befolyásolja jelentősen az alkotott képet.

A "legjobb" dolog az egészben az, mikor az összeszerelést követően, keresztülnézve az objektíven észreveszünk valamilyen szennyeződést a lencsék között. Ilyenkor szedhetjük szét megint. Sajnos sokszor a gyűrűk becsavarásakor válik le a tubus belső festéséből pár apró darab, így hiába fújtunk ki mindent csavarozás előtt, közben is kerülhetnek oda idegen anyagok.

A megfelelően gombátlanított, száraz és jól szellőző körülmények között tartott lencsék a közhiedelemmel ellentétben nem kezdenek el újra gombásodni.

Ha tetszett a cikk, a blogon követheted a továbbiakat. Tisztításért, további segítségért erre tessék.


Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:


ShareHasznos tudást kaptál?

Legyél te is a vintage univerzum hőse! A tudásbázis anyagai ingyenesek és mindig azok is maradnak majd. Viszont a weboldalnak és minden hozzá kapcsolódó csatornának vannak fenntartási költségei. Ha szeretnéd segíteni a régi objektívek megmentését és bemutatását célzó munkámat, hozzájárulhatsz egy általad választott összeggel. A támogatást PayPal.me segítségével biztonságosan tudod elküldeni:

Köszönöm, hogy segítetted a tudás terjedését! Ha a megjegyzés rovatban megadtad a nevedet is (nem kötelező), szerepelni fogsz a hősök között: Rostás Csaba, Kováts Péter, Szász Márton, Hunyadi Áron, Tipold Gábor, Gyarmati Balázs, Tamás Éva, Zsoldos Tibor, Hajdu Máté, Horváth Kitti, Szlávik József, Tordai László, Keserű Gergő, Keresztes László Péter, Somogyi László, Rácz András, Szántó Sándor, Zubán Gergely, Erhardt Balázs, Kovács Attila, Magyar Antal, Szabó József, Máté Gyula, Boros András, Vaszkun Gábor, Erhardt Balázs, Kirner Richard, Tímea Bokodi, Káposztás Viktória


Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:Elmondhatod a magadét:

Népszavazol?

Ehhez a cikkhez nem tartozik aktív szavazás. Felháborító!

További szerelős tartalmak:


Praktina - NEX univerzális adapter házilag

Sokszor megijedünk egy-egy egzotikus csatlakozástól, pedig néha nagyon könnyen adaptálhatóak. Ilyen a Praktina is. Tovább olvasom...

Egyedi fényképező markolat fából, házilag

Régi vagy új fényképeződhöz könnyebben csinálhatsz egyedi, stílusos markolatot házilag, mint gondolnád! Tovább olvasom...

Canon nFD 300mm f/2.8 L IF tisztítás és tesztképek

Internal Focus - titkok egy legendás optika mélyéről, plusz egy kis útmutatás: így tisztíts belső fókuszos objektíveket. Tovább olvasom...

A csapágyazott Helios 40-2 története

Teher alatt is szépen forog ezentúl a 85mm-es Helios fókusza. Tovább olvasom...

Így ragaszthatod újra az elvált objektív-lencsetagokat

Nem könnyű és nem mindennapi, de biztosan igen érdekes kalandra hívlak: több évtizedes üvegeket fogunk (újra)ragasztani! Tovább olvasom...

Erre a 20 dologra lesz szükséged objektív szereléshez (+tippek)

Közkívánatra: objektív-szerelős eszköztár, amivel te is könnyen és gyorsan javíthatsz vagy tisztíthatsz optikákat. Tovább olvasom...

Gyönyörű bokeh-robbantás frontlencse-fordítással

Avagy végre egy értelmes frontmod: MIR-1B 2.8/37. A frontlencsék megfordításának inkább csak divatja, mint értelme van - legalábbis ezt gondoltam eddig. Viszont most találkoztam egy olyan megoldással, ami kipróbálva is lélegzetelállító eredményekkel jár, és még használni is lehet valamire. Tartsatok velem, mutatom a hogyant és az eredményeket is. Tovább olvasom...

Retekobi újjászületése

Egy csodálatos karácsonyi történet, mely reményt adhat más nehéz sorsú optikáknak is arra, hogy szépen rendbe teszed majd őket. Tovább olvasom...

Altix-NEX konverter házilag

Gépkannibalizmus és egy újabb NEX-konverter. Tovább olvasom...

És most beszéljünk az objektív-gombáról!

És tisztítsuk is ki, házilag! Jöjjön egy kis DIY projekt vállalkozó szelleműeknek. Tovább olvasom...Vannak még itt további érdekességek is:


Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Örök vita a fotósok között, hogy melyik a tökéletes gyújtótávolság emberek fotózására. Most ezt a kérdést fogjuk körüljárni, és fény derül a mobilos szelfik titkára is. Tovább olvasom...

Miért működnek az objektívek?

A fény rejtett fizikája és a kvantumelmélet csodálatos világa. Tovább olvasom...

Ezért imádod a vintage objektíveket

Divat, vagy valódi okai vannak a vintage őrületnek és az analóg forradalomnak? Tovább olvasom...

Évértékelő @2019

Egy újabb csodálatos és dolgos évvel lett öregebb a blog. A vintage optikákkal ellentétben ez - szerencsére - meg is látszik rajta. Összeszedtem nektek, mivel lettünk gazdagabbak idén, megmutatok pár adatot az oldal mögött és hozok a jövőre vonatkozó terveket is. Tovább olvasom...

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

A monogámia előnyei a vintage univerzumban, avagy miért és miképp érdemes gyártót és csatlakozást választanod, ha egy analóg ökoszisztémában gondolkozol? Hogyan lett a Canon FD a kedvenc vintage rendszerem? Esettanulmány. Tovább olvasom...

Robbantott ábra kisokos

Hogyan készíthetsz egyszerűen és gyorsan látványos robbantott ábrákat? Tovább olvasom...

Balkán Disney

Egy elfeledett hercegnő kreatív TFCD fotózása. Tovább olvasom...

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

Nem voltál még portréfotózáson? Akkor olvass bele egy beszélgetésbe, amiből minden kérdésedre választ kaphatsz a témáról (nem csak modellként). Tovább olvasom...

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

Hét elfogadható és egy pocsék fotó története, avagy: hogyan fotózz 120-as rollfilmre egy évszázados fényképezővel. Tovább olvasom...

A szürke színei

Az író e ponton bevallja, hogy sokszor (s mentség nélkül álljon itt: nem csak lázálmaiban) történetek jelennek meg a fejében, hiába csak pillanatképeket akar látni. Álljon hát itt egy ilyen szilánkszövevény, Kodak T-Max400-assal elbeszélve. Tovább olvasom...

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

Hol van, hova tart és mivé lesz a mirrorless forradalom? Miért váltottam A7III-ra? A7II vs. A7III. Provokatív gondolatok és desszertnek sajttorta. Tovább olvasom...

In memoriam Mamiya ZE

Rég elfeledett kisfilmes rendszer Japánból, mely a műanyag erejével ötvözi a minőséget. Tovább olvasom...

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Időutazás elfeledett technikai megoldásokkal, képtelen és képes elképzelésekkel és sok minden mással, amivel az évtizedek során az emberek képesek voltak fényképezni. Tovább olvasom...

Miért radioaktív az objektívem?

Tudom, hogy izgatja a fantáziádat a kérdés: miért radioaktívak egyes objektívek? Vajon ez veszélyes? Szándékos vagy lekváros? Nő vagy csökken a sugárzás az idők során? Pokoli sebességű időutazásra invitállak a válaszokért. Tovább olvasom...

Kezdő fotós kisokos

Van egy hármas aranyszabály, amit csak egyszer kell megértened ahhoz, hogy átlásd fényképeződ (vagy telefonod) működését. Utána sokkal könnyebb lesz a fotózás, ígérem. Tovább olvasom...

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

Haláltusájának utolsó óráiban készítettünk már pár posztapokaliptikus fotót a teljesen kifosztott, évek óta üresen álló Olimpia Hotelről, a Normafa csúfságáról. Tovább olvasom...

A kamu vörös karika pszichológiája

Avagy mi áll a “hamis” L-es objektívek hátterében? Mekkora bűn a csalás? Milyen hatással van ránk, ha csalunk? És jobb lesz az objektív képe a rá festett vörös karikától? Tovább olvasom...

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Egyszer volt, hol nem volt, a fényerős üvegek hegyén is túl, de még a messzi-messzi galaxis határán belül... Tovább olvasom...

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzője? Tovább olvasom...

A boldog fotós lájk nélkül él

Ne hagyd, hogy kedved szegjék a közösségi média fals visszajelzései. Legyél te is örömfotós! Tovább olvasom...

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Milyet, hogyan, hol, mennyiért és mikor? Kisokos vintage-optikák beszerzéséhez, 10 hasznos tippel. Tovább olvasom...

Mi a gond a modern objektívekkel?

Hova vezet bennünket az egyre több lencsetag, és miért adnak sokszor a régebbi optikák életszerűbb képeket? Tovább olvasom...

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

(FRISSÍTVE A7II TAPASZTALATOKKAL!) Avagy a manuálozók álma, egy szelet XXI. század Tovább olvasom...

35mm történelem

Milyen képek lapulhatnak egy évtizedek óta rejtőző, előhívatlan 35mm-es tekercsen? Vajon sikerült megmenteni őket, vagy győz az enyészet? Tovább olvasom...

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönetnyilvánítás

A folyamatos és mindig érdekes szakmai eszmecseréket, javításokkal kapcsolatos tippeket és ötleteket köszönöm Pap Gyulának. Szintén hálával tartozom a bizalmatokért, hiszen számtalan alkalommal adtátok nekem féltve őrzött vintage optikáitokat, hogy tisztítsam vagy javítsam őket. Részemről az öröm, ha segíthetek nektek. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik (kivéve, ha pizzáról van szó). Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorless-t és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását.

Manuális lencsékkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2020 (eredeti megjelenés: 2015. szeptember 1., utolsó módosítás: 2018. szeptember 10.)