hispan's photoblog
site version 10.2.3.5


Te is fertőzött lehetsz:
támad a vintázs-kór

Járványos méreteket ölt a probléma, így nem lehet tovább szó nélkül hagyni.


2021. április 1. • Horváth Krisztián

A vintázsbetegség a XXI. század elején megjelent kórság, mely erősen fertőző és főleg a fotózásban érintett személyeket támadja meg. Mivel magam is elszenvedője vagyok, szeretném a nyíltság és a humor erejével elérni, hogy a társadalom toleráns és befogadó legyen velünk, a betegségben szenvedőkkel szemben.A betegség tünetei

A fertőzés első szakaszában a beteg (sz)élein erős színleválás tapasztalható, különösen ellenfényben. Teste körül ilyen esetben már korán jól megfigyelhető a lila-zöld auraszerű jelenség. Ezzel sok esetben főműsoridőben jut be a Budapest TV adásába.

A betegséget kísérheti heveny gombásodás, mely szintén a beteg szélein jelenik meg először. Ez korai stádiumban még nem rontja a beteg életminőségét, később azonban már érzékelhető kontrasztvesztéssel és a beteg külső bevonatának, hámrétegének felmaródásával járhat. Ez minimum kellemetlen, de inkább fujj.

Emellett megfigyelhető az érintetteken elhatalmasodó gyűjtögető magatartás. Disszonáns viselkedésformaként bizonyos esetekben vadászó-gyűjtögető életformába csap át a jelenség, ekkor a beteg nem csak a fotósbörzéken, de az online térben is szisztematikusan vadászni kezd vintázs objektívekre.

További tünetek lehetnek a beteg viselkedésében beálló változások is. Jellemző, hogy a látott tárgyak hátterében a beteg kör alakú foltokat és alakokat észlel, emellett a perifériás látómezőben a dolgok erősen életlenné válnak. A fókuszán kívüli dolgokról úgy beszél, mint amik “krémesek”. A látóideg fertőzöttsége miatt gyakori a beteg látásában bekövetkező hordó-torzítás.

Súlyosabb esetekben a valóság megcsavarodásának illúziója (szakszóval swirlizmus) is felléphet. A fekete felületeket sokszor fehér pöttyökkel együtt érzékeli, ez a schneideritis tünetegyüttesének is része.

A beteg társas viselkedése jól megfigyelhető változásokon megy keresztül: korábbi ismeretségi körét számukra teljesen érdektelen, fotózással kapcsolatos információkkal kezdi terhelni. Gyakran kényszerül számítógép vagy telefon képernyője elé akár társaságban is, hiszen ha egy eBay vagy Soós aukció a végéhez közeledik, résen kell lennie. Korábbi megszokott környezete emiatt kirekesztően viselkedik vele.


[X] hirdetés

A szociális elszigetelődés ellen a betegek online csoportok, személyes találkozók, szeánszok szervezésével próbálnak tenni, ahol a többi fertőzött társaságát élvezhetik (ezekről később még lesz szó). Ide sokszor gyógyult páciensek is visszalátogatnak, az újrafertőződés kockázata pedig rendkívül magas, mivel a szervezet nem képes tartós védettséget kialakítani a vintázs-kórral szemben. Holland kutatók kísérletei alapján tudjuk, hogy a feleség által generált antitestek egy-egy vintázs objektív látványától pillanatok alatt feloldódnak a vérben.Kapcsolódó kórképekFantomfájdalom bizonyos gyutávok esetén

A beteg által észlelt fájdalom, mely inkább egyfajta erős hiányérzet, akkor jelentkezik, amikor fix és zoom sorát kombinálva is talál olyan gyutávokat, amiket nem fed le egyetlen optikája sem. A fájdalom vagy hiányérzet többnyire csak a beteg agyában létezik, hiszen akkor is fellép, amikor az érintett soha életében nem használt még a vágyott tartományba eső objektívet. Ez a jelenség jellemzően 300mm környékén alakul ki: a fantomfájdalomban szenvedő vintázs-kórosoknak szükségük van egy ekkora vagy nagyobb teleobjektívre, viszont ezt évente jó, ha 1-2 alkalommal előveszik, és akkor is minden madárfotójuk bemozdul.

Kapcsolódó csoportos viselkedésminta az úgynevezett f@szméregetés, amikor az érintett csak azért tart nagy teléket, hogy övé legyen a legnagyobb a társaságban. Ennek erőssége általában fordított arányban áll a reciprokos szabály és a crop-faktor ismeretével. Speciális, kifejlett esetben, vagy ha a hossz nem meggyőző, a beteg a fényerőre (vagy ezzel egyenértékűen a frontlencse átmérőjére) kezd hivatkozni, mondván, hogy a vastagság fontosabb, mint a hosszúság.

A fantomfájdalommal szemben a racionalizálás módszere javasolt. Japán csoportterápiák példája alapján tudjuk, hogy ha a beteget különböző gyakorlatokkal ráébresztjük az adott gyutáv szükségtelenségére (például megkérjük, hogy megnézve kidolgozott fotóit összesítse, melyiket milyen gyutávon lőtte - így emlékeztetve arra, mire is van szüksége igazából), akkor legalább egy időre enyhülés érhető el. Sajnos jellemző a visszaesés azokban az esetekben, amikor a páciens élőben vagy az interneten látja egy-egy nagyobb teleoptika képét. Ilyen esetekben az elért javulás pár másodperc alatt semmivé foszlik.

A fantomfájdalom könnyen felismerhető a beteg környezete által is. Az érintett hozzátartozói arra lehetnek figyelmesek, hogy a páciens éjjelente aukciós oldalakat bújva a szükségesnél jóval méretesebb objektívek képébe habarodik bele. Amennyiben a beteg asztalán ilyenkor krémszappan is van, kezdjünk el gyanakodni, és orvosi segítsége kérni (tudniillik ilyen esetben a beteg már azt is vizualizálja, hogy egy 12 centis frontlencsével rendelkező objektív megérintése előtt feltétlenül mindig kezet kell mosnia).Irracionális politikai- és világnézetek vallása

Bizonyos súlyos esetekben a vintázs-kór világnézeti torzulásokkal járhat együtt. Ilyenkor a beteg a kedvenc márkájához kapcsolódó gyártó ország szokásait, szempontrendszerét is átveszi. Pentax-gyűjtők esetében sokszor megfigyelhető, hogy Pearl Harbor bombázását teljesen jogosnak tartják, ellenben a Hirosima elleni atomtámadásnak pusztán az említésétől is heves, sokszor szívritmus-zavarokba torkolló kirohanásaik lesznek. Leica-gyűjtők előszeretettel emlegetik a Harmadik Birodalom dicsőségét, valamint azt, hogy igazából a Leicán kívül senki más nem is gyárt komolyan vehető fényképezőgépeket.

Helios-gyűjtőknél figyelték meg, hogy véleményük szerint Hitler csapatait nem az orosz tél, hanem Sztálin egymaga állította meg Moszkva alatt, puszta kézzel, fedetlen mellkassal, hóviharban. Szintén náluk tapasztalták, hogy a kommunista gondolatvilág jegyében megosztják egymással (széteső) Helios optikáik (darabjait). Gorbacsov említésétől a hideg rázza őket, a MIR 2.8/37 mellett pedig apró Lenin-plasztikát tartanak.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Ez a kiegészítő tünetegyüttes nem csak vintage-kórban szenvedőknél jelentkezik. Újabb gyártású Samyang-gyűjtemények tulajdonosainál is megfigyelték, hogy feltűnően sokszor tesznek említést a két Korea egyesítésének szükségességéről, súlyosabb esetekben pedig Észak-Korea lerohanásáról. Ez akkor tud kellemetlen lenni, amikor a 9-es buszon csúcsforgalomban kezdi el kifejteni erre vonatkozó, számára teljesen természetesnek ható ötleteit, 14 éves észak-koreai cserediákok rémült pillantásainak kereszttüzében.A percepciós kontraszt felborulása

A vintázs-kóros betegeknél sokszor megfigyelhető, hogy bár a kisboltban a legolcsóbb párizsit és kenőmájast veszik meg, hazatérve árkontrasztjuk felborul, és a “mi az a harminckétezer azért a gombás Planarért!” felkiáltással serényen nyomják meg a Buy it now gombot.

A vintázs-kórosokat ilyen szempontból csak az különbözteti meg a kollégistáktól, hogy utóbbiaknak az univerzum az nCore-t találta fel, előbbieknek meg a hispan’s photoblogot. Lényegi különbség a kettő között alig van: jó dolgokat adnak ingyen. (Mellesleg ez felháborító!)

Dan Ariely professzor kutatásaiból tudjuk, hogy a vintázs-kórosok döntő többsége három ár közül mindig a középsőt választja, így az az eladó, aki ügyesen alá- és föléáraz egy-egy nem létező fantomterméket, könnyen eladhatja valódi portékáját a középső (még mindig irreálisan magas) árfekvésben. Ez is felháborító, mindazonáltal ettől működik az undorító kapitalista piacgazdaság. Kihasználják a betegeket. Fujj!Hidegrázás AF kapcsoló vagy AF motorhang esetén

Sok vintázs kóros betegnél figyelték meg, hogy az autofókusz puszta említése, látványa vagy hangja is kiválthat immun túlreakciót. Ebben az esetben a szokásos allergiás tünetek mellett heveny arctorzulás, méltatlankodás, “kinek kell az...” és “100 évig megoldották nélküle...”, súlyosabb esetben “sokkal gyorsabb vagyok kézzel…” kezdetű mondatokat hangoztat.

Hatékony tüneti kezelés lehet, ha ilyenkor a beteg kezébe frissen kent, könnyen futó, lehetőleg hosszú fókuszúton közlekedő manuális fókuszgyűrűt adunk, amit tekergethet. Ventilálása ekkor alábbhagy, megnyugszik és kezelhető lesz.

A nagyobb gyártók ma már tekintettel vannak a vintázs-kórosok AF-reakcióira, ezért az egyre fejlettebb (korábban USM, újabban STM) fókuszmotorok már igen halkan dolgoznak, hogy ne váltsanak ki allergiás reakciót.Kozmányzati intézkedések

Magyarország (k)ormánya is mélyet szippantott a helyzetből, és átérezve annak súlyosságát Operatív Törzset állított fel a betegség terjedésének megállítása érdekében. Az alábbi általános, de nem kötelező intézkedéseket javasolják mindenkinek, aki érintett lehet:Lehetséges kezelési módok

A kezdődő, enyhe kromatikus aberrációt filterezéssel érdemes kezelni. Ma már több presetes megoldás is könnyíti az orvosok munkáját. A súlyos színleválást a beteg G-ruhába helyezésével, szűkítésével érdemes kúrálni, amíg az el nem múlik. A kezelés alatt a szórt fényes környezet gyorsíthatja a javulást. Ha semmi sem segít, akkor Lightroom-filterek mellett teafiltereket vagy üzemanyagszűrőt is bevethetünk.

Mivel a jelenség erősen hasonlít a természetgyógyászatban csak aurának nevezett kamububorékra, ezért sokáig pí-vízzel és auramasszázzsal próbálták kezelni. Egyes homeopátiás bogyók klinikailag nem bizonyított, pozitív hatást fejthetnek ki a beteg állapotára, de ugyanezt megfigyelték PEZ-cukorka tartós fogyasztása esetén is. Tény az is, hogy a PEZ finomabb, és menőbb a tartója. És ki ne akarna menőbb lenni?

A betegséget kísérő, esetlegesen megjelenő gombát a fertőzés elején vízzel, súlyosabb esetekben pedig alkohollal kúrálhatjuk. Utóbbi eljárásnál az alkohol koncentrációját folyamatosan érdemes emelni a kezelőorvos javaslatai szerint. A 4-8%-os sörök és borok többnyire elegendőek, súlyosabb esetben azonban a 10-12%-os kézműves megoldások jönnek szóba. Ha a beteg ezekre rosszul reagál, érdemes a koncentráció növelése érdekében rövid kúrát alkalmazni 30% feletti alkoholtartalommal. Itt már szóba jön a vodka és a tequila is. A szakirodalom tud drasztikus beavatkozásokról is, amikben 60% körüli házi pálinkát alkalmaztak. Eredményei rövid távon kecsegtetőek, hosszú távon azonban több, vaksággal végződő kényszerkezelést is feljegyeztek már.

A patologikus halmozás tünetileg, külsőleg kezelhető az érintett pénztárcájának, bankkártyáinak és PayPaljának elzárásával, de a tapasztalatok szerint ez tartós megoldást nem hoz. Súlyos esetekben a megbetegedett személy pénz híján egyéb vagyontárgyait próbálja bolhapiacokon elcserélni fotós eszközökre, hogy gyűjtögető vágyait kielégíthesse. A tengerentúlon több egyetemi vizsgálat keretében is megfigyelték, hogy szélsőséges esetben az érintett akár saját szerveit - máját, veséjét - is megpróbálta elcserélni gyűjteménye bővítése érdekében. Jellemző, hogy a beteg azzal érvel, veséből kettőt is van neki, de ebből a 8 lencsetagos Takumarból ezzel a sorozatszámmal csak 865 darabot gyártottak.

A betegség tüneti kezelésén túl az érintettet érdemes csoportterápiára is beutalni. Ma már több intézmény is foglalkozik az un. anonim vintázsbetegek csoportjainak felállításával (lentebb írunk a hazairól is). Bár a jó társaság sokszor visszaesést is hozhat a beteg állapotában, a csoportok jelmondata némi bizakodásra adhat okot:

Ó Uram, add meg nekem azt a békét, hogy el tudjam fogadni, hogy nem vehetek meg minden vintage objektívet, a bátorságot, hogy megvegyem, amit meg tudok, meg persze a bölcsességet, hogy tudjam a különbséget a kettő között.

!

Hazánkban okozati korreláció mutatható ki a válások 0,00076%-a és a vintázsbetegség között. Ennek hátterét még nem tisztázták teljesen, de egyes elméletek szerint a kórságra rezisztens házastárs az átlagosnál rosszabbul reagál párja állapotára.

Az alábbiakban közlünk egy hamis BUY IT NOW gombot is. Ennek nyomogatása bár nem jár tényleges vásárlással, segíthet enyhíteni a kínzó érzést, hogy a beteg megnyomja. Nem mérem, hányszor használod, így érezd magad otthon:

Buy It Now


Hazai terápiás megoldások

Magyarországon is elérhetőek a betegeknek terápiás csoportok. Mint azt korábban már említettem, kiemelten sikeres lehet a vintázs-függőség más függőségekkel való kombinálása. Nagy sikereket értek el például az alkoholizmussal. Itt fontos hozzátenni, hogy attól függően, hogy hullámhegyek hullámhegyekkel vagy hullámvölgyekkel találkoznak-e, a két függőség kiolthatja illetve erősítheti is egymást.

Bárki tehet egy próbát ezzel akár online is, hiszen például a Vintage Pub virtuális kocsmája éjjel-nappal várja a lelkes betegeket.

Aki a személyes megoldások híve, annak sajnos ki kell várnia a következő Vintage Affair találkozót, ami már két alkalommal is bizonyította, hogy nagyszerű kutatási terepe a vintázs-kórnak (igaz, gyúgyulás itt még sosem történt).

Köszönöm, hogy velem tartottál, és megtisztelő figyelmeddel is segítesz felhívni a figyelmet erre a súlyos betegségre. A fény és az akaraterő legyen veled!

Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:
Közösködünk?

Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:


Vannak még itt további érdekességek is:


Kodacolor VR 100: fellelt tekercs új és régi képekkel

Nikon extravaganza

Szubjektív: így váltottam Sony fullframeről Fuji középformátumra

Kiszínezett történelem: Terra Nova 1910-1913 (Scott antarktiszi expedíciója)

A gép alkot, az ember pihen

Ezek a leképezési hibák rontják el a napodat

Miért emelkednek ilyen meredeken a vintage optika árak?

Hol romlott el a Facebook?

Canon érdekességek és könyvajánló, Bob Shell nyomán

Életem hátterei (TFCD fotózás)

Így tehetsz színessé régi fekete-fehér fényképeket

Évértékelő @2021

TFCD poszt generátor

Lejárt tekercs: Konica FS-1 + Hexanon 1.2/57 + VX200 film

10 kérdés, 10 válasz. 10 éves a hispan’s photoblog

Szabad-e világító sirályt fotózni?

Időutazás: 5 fotós hír 2030-ból

Ilyen volt a fotós OKJ (+all-in-one tétel)

Te is fertőzött lehetsz: támad a vintázs-kór

Így készült a forgó Parlament

A legöregebb objektív, amivel valaha fotóztam (Petzval kaland)

Hogyan készül a minibolygó (és a csőpanoráma?)

Gangvadászati kisokos

Évértékelő @2020

Hogyan állj pont szembe a Parlamenttel?

Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Miért működnek az objektívek?

Ezért imádod a vintage objektíveket

Évértékelő @2019

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

Robbantott ábra kisokos

Balkán Disney

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

A szürke színei

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

In memoriam Mamiya ZE

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Miért radioaktív az objektívem?

Kezdő fotós kisokos

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

A kamu vörös karika pszichológiája

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

A boldog fotós lájk nélkül él

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Mi a gond a modern objektívekkel?

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

35mm történelem

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönöm az összes őrültnek, akik a betegség ilyen fokára juttattak, hogy itt lehetek. Nélkülük ez sosem sikerült volna. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik. Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III, GFX 50S II), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorlesst és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását. 2021-ben okleveles fotográfus lett, legyen ez akár jó, akár rossz dolog.

Manuális objektívekkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2024 (eredeti megjelenés: 2021. április 1., utolsó módosítás: 2021. április 1.)