hispan's photoblog
site version 10.2.3.5


Viltrox EF-NEX III gyorsteszt


Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzöje?


2016. október 8. • frissítve: 2017. november 5. • Horváth Krisztián

Fontos: ez a cikk évekkel ezelőtt jelent meg először, és bár azóta minden bizonnyal frissült, tartalmazhat olyan információkat, amik mostanra elavultak.

Következzen egy igen rövid szösszenet a Viltrox legújabb EF-NEX adapteréről, a III verzióról. Azért érdemel ez az apróság külön bejegyzést, mert megold néhány olyan kérdést, amit a hasonló árkategóriás (mondjuk ki: olcsó) adapterek korábban nem tudtak, illetve amikre csak a két jóval drágább konverter, a Sigma MC-11 és a Metabones voltak képesek.

Korábbi adapteres kalandozásaim

Mióta A7-el fotózok, több írásomban is szót ejtettem az autofókuszos EF adapterekről (legutóbb éppen a NEX kompatibilitási cikkemben). A Sony részben talán tudatosan komoly fejtörést okoz a Canonnak azzal, hogy a legtöbb objektívjét a Sony vázak kiválóan kezelik, így a Canonról Sonyra váltani szándékozók akár teljes objektív-parkjukat is megtarthatják minden gond nélkül.

A Canon optikák azonos fényerőket és gyújtótávolságokat nézve egyébként is olcsóbbak, mint az FE bajonettre szánt natív megoldások, így ez további érv lehet a "hibrid" rendszerek kedvelőinek.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Az EF üvegek adaptálásához persze egy megfelelő konverterre van szükség. Mivel én többnyire vintage MF objektívekkel dolgozok, a probléma csak részben érintett és először a legolcsóbb megoldást választottam pár Canon objektívemhez: a Fotga adapterét rendeltem meg, ami 15-20.000 forint közötti összegért már megvásárolható eBayen. Az anyagminőségére ugyan lehetett panasz (műanyag a konverter és könnyű alumíniumból vannak a bajonettek), azonban a kompatibilitása a maga nemében lenyűgöző volt: szinte mindent vitt, amit feltettem rá (részletes listaegy másik cikkemben). Egy videóban is bemutattam, mit tud A7 (cdAF) és A7II (pdAF) vázakon:

Viszont a Fotga-t pont a kivitele miatt cseréltem le egy Commlite adapterre. Ez talán a legrobosztusabb, amit kapni lehet manapság. Az egész átalakító fémből készül és a súlya is igen komoly. Sajnos a külcsín nem volt párhuzamban a belbeccsel: nem boldogult sem a Canon EF 1.4/50-essel, sem az EF 1.8/85-össel, sem pedig az EF 70-200 f/2.8L-el.

Bár utóbbi három optikával ebben a pillanatban nem rendelkezem, az EF 70-200 f/4L objektívemet mostanában akarom 70-200 f/2.8L-re cserélni, és mikor kipróbáltam egy ilyennel a Commlite adaptert, sajnos szinte egyáltalán nem működött az AF. Utána olvasva kiderült, hogy a 70-200 f/2.8L-el az olcsóbb, 20-30.000 forint körüli adapterek eleve nehezen (vagy sehogyan) sem boldogulnak, ezért döntöttem amellett, hogy a legfrissebb kivitelű átalakítót kell kipróbálni, hátha. Mielőtt azonban tovább megyünk, egy kis kitérő...Az EF 1.4/50 és EF 1.8/85 problémája

Sokszor felmerül, hogy a Canonnak ezt a két igáslovát, az EF 1.4/50 USM-et és az 1.8/85 USM-et miért nem kezeli egyik olcsóbb adapter sem? E két optika annyira elterjedt és széles körben használt, hogy hatalmas piaci igény lenne hozzájuk egy megfizethető Sony adapterre.

Internetes kutakodásaim során csak pletykákat találtam arra vonatkozóan, hogy mi a gond az adaptálással, de volt egy igen erős komment is: ezt a két objektívet 1992-ben és 1993-ban kezdték gyártani, szinte változatlan formában kerülnek a boltok polcaira a mai napig (ilyen értelemben tehát elég régiek). A bennük található USM motorok nincsenek hardwaresen sebesség-limitálva, így a Canon vázaknak kell egy "lassító parancsot" küldeniük nekik (command 0x50), mikor fókuszálnak velük, hogy értelmezhető sebességen dolgozzanak. Az olcsó EF-FE átalakítók ezt a parancsot nem tudják kiküldeni, így mindkét üveg félelmetes sebességgel fókuszál ide-oda (tulajdonképpen ez maga a hibajelenség), a Sony vázak meg követni sem tudják, mi történik.

Hogy ezt a problémát a Viltrox III adaptere megoldja-e, az nemsokára kiderül. Térjünk most rá magára a cikk tárgyára.Jönnek fel a kínaiak

Amikor az ember fia vagy lánya eBay-ről rendel valamit, sosem tudhatja, hogy a ténylegesen kézhez kapott termék milyen minőségű lesz, illetve milyen csomagolásban érkezik. Egyre több azonban a kellemes meglepetés...

A Viltrox EF-NEX III a postai csomagolásból kibontva bármelyik prémium okostelefon dobozával vetekedő minőségű ékszeres dobozt mondhat magáénak. A kemény kartont szalag védi, amit lehúzva, és a tetőt leszedve a (kínai nyelvű, kétséges hasznosságú) garanciapapír alatt pontosan vágott fekete habszivacsban pihen maga a konverter, selyem-szerű "zacskóban". Még nedvesség-felszívó golyócskákat is tettek mellé. A konverteren magán ott az első és hátsó kupak és a leszedhető állványtalp is. Sehol egy sorja vagy festési hiba. Very prémium.

A konverter anyagminőségére sem lehet semmi panasz: minőségi fém bajonettek és hűvös tapintású, szórt festésű fekete külső, könnyen és pontosan járó biztosító billentyűvel. Az adapter mindkét csatlakozása igen precíz, holtjáték gyakorlatilag egyik oldalon sincsen. Egy pillanatra sem merül fel, hogy a nagyobb terhelés alatt esetleg eltörhet és leeshet a rá rakott objektív.Funkciók

Korábban számított, hogy milyen sorrendben helyezzük fel az adaptert, az optikát, illetve mikor kapcsoljuk be a vázat, ám ennek már vége: bárhogyan is ügyeskedtem, sem a váz (A7II), sem a felhelyezett optika nem tudott megzavarodni a kezeim között, akárhogy váltogattam és kapcsolgattam őket. Az adapter természetesen támogatja a fázisos és kontrasztos üzemmódokat is (a megfelelő Sony vázakon), használat előtt tehát érdemes ellenőrizni a menüben, hogy biztosan fázisosban vagyunk-e.

A támogatott fókuszmódok között az AF-S és AF-C megoldásokat találjuk. Utóbbiról szólok először, mert a követő mód hatalmas előnye a Sony gépeknek, és saját natív objektívjeikkel el sem eresztik a kiválasztott célpontot addig, míg mi nem utasítjuk őket erre. Ez igaz az adaptált optikákkal is, viszont az is tény, hogy a Viltrox aktuális adapterével nagyon nehezen állnak rá AF-C módban az objektívek a kívánt célszemélyre vagy tárgyra, netán állatra. Sokat keresgélnek és szenvednek, azonban ha megvan, nincs menekvés. Ez igaz akkor is, ha maga a célpont mozog, illetve akkor is, ha a céltárgy fix, de mi járkálunk körülötte, közeledünk vagy távolodunk. Összességében tehát a C módot (ezzel az adapterrel) éles helyzetben nem ajánlom, de ha van idő kicsit "keresni", akkor nagyon hatékony tud lenni.


[X] hirdetés

Az AF-S azonban már teljesen hibátlan. A mérésre a Center, a Wide és a Flexible Spot M módokat is választhatjuk. Wide üzemmódban persze könnyebb a gép dolga, mert nagyobb területről tud egyszerre éles részek után kutatni, viszont így nem mindig azt találja meg, amit mi szeretnénk. Center és Flexible Spot M módban azonban már kellőképpen kicsi a választott terület ahhoz, hogy kifejezetten pontosan kijelölhessük, mire szeretnénk fókuszálni (Flexible Spot M módban a terület nagyságát 3 lépésben választhatjuk, lefelé az egészen apróig is, ami kifejezetten hasznos lehet portrénál, ha a modell szemét szeretnénk pontosan elkapni). Valójában ez az, amit a többségünk használ fényképezés közben. Itt tökéletesen működik a Viltrox III adapter.

A sebességet csak a Commlite és Fotga adapterekkel tudom összevetni, ezekhez képest nem fényévekkel gyorsabb, viszont jóval magabiztosabb a Viltrox megoldása. Kevesebbet keresgél és még kevesebbet hibázik. A tempó természetesen a fényviszonyok függvénye is: normál nappali fények vagy jól kivilágított belső terek esetén hibátlanul működik, sötétebb szobákban és az esti utcán viszont kicsit többet gondolkodik.

!

És még egy adalék a tudáshoz: a fényképező Settings Effect ON/OFF állásától függetlenül az adapter "Canonként" kezeli a rekeszt, vagyis csak az exponálás pillanatában húzza be (nem úgy, mint a natív Sony objektívek, amik folyamatosan a kiválasztott rekeszértéken tartják a blendét, és csak akkor nyitják ki, ha exponáláskor szükség van plusz fényre a fókuszáláshoz).Kompatibilitás

És most jöjjenek a meglepetések! A kötelező kört a Canon EF 24-105 f/4L IS USM és az EF 70-200 f/4L jelentették. Ezekkel a korábbi adaptereim is hibátlanul dolgoztak, és természetesen a Viltrox III is sebesen működtette őket. A rekeszvezérlés és a stabilizátor árammal való ellátása is hibátlan.

Ugyanígy gond nélkül megy az EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 harmadik generációs, stabilizátor nélküli alapváltozata is, ami persze nem fullframe objektív, de 35mm felett megszűnik az optika vetített képméretből következő vignettálása (csak a hátsó kialakítás miatt van minimális sötétedése a sarkoknak, de azt lehet orvosolni a borítás kismértékű reszelésével - már ha ez az ember szíve-vágya).

Korábban nagyon szerettem az EF 17-40 f/4L nagylátót is, mely ugyan az L-es széria egyik leggyengébb darabja, ugyanígy az egyik legolcsóbb is (és jó alternatíva crop-os vázakra a 18-55-ös KIT minőségi leváltására). Ez az optika is precízen teszi a dolgát a Viltrox III-assal.

Az EF 1.8/50 STM szintén "kötelező darab", ezzel is hibátlanul dolgozik a Viltrox III. Nem jön zavarba az STM motortól, és gyorsan, megbízhatóan teszi a dolgát. Erre az optikára a videós résznél még visszatérünk.

Próbára tettem egy EF 70-200 f/2.8L IS USM optikát is, bár itt nem volt kérdés a kompatibilitás, ugyanis a netes közösség szerint a stabilizátoros változat eddig is gond nélkül ment, és a Viltroxxal sincsen semmi baja.

A nagy meglepetés az EF 70-200 f/2.8L non-IS változatot érinti. Tulajdonképpen emiatt váltottam adaptert, és nagy megelégedésemre a korábbi adapter-verziókkal ellentétben itt lényegi előrelépés történt: a Viltrox III minden gyutávon hiba nélkül működteti a Canon optikáját (igaz azonban, hogy 200mm felé közeledve növekszik a bizonytalansága). Eddig ezt az objektívet csak a Sigma és a Metabones méregdrága adaptere kezelte megbízhatóan.

A Viltrox III és a 2.8/70-200 barátsága azért is nagyon fontos, mert azok, akik Sony rendszerre szeretnének egy 2.8-as fényerejű 70-200mm átfogású minőségi optikát vásárolni, nem minden esetben akarnak kifizetni 1,1 millió forintot a G-Master széria vonatkozó natív darabjáért, cserébe viszont most itt a Canon hasonló megoldása (stabilizátor nélkül használtan 250-300.000 forintért, stabival pedig 400-500.000 forint körül; stabilizátor egyébként úgyis van az A7II vázakban).

És akkor jöjjön a fent már említett kér "fekete ló", az 1.4/50 és 1.8/85.Az 1993 óta gyártott, még bőven filmes vázakra kifejlesztett EF 50mm f/1.4 USM sok eddigi adapterrel hadilábon állt, a Viltrox III azonban megbízhatóan fókuszál vele, és persze a rekeszelés is megy.

Sajnos a szintén igen régi, 1992 óta forgalomban levő EF 85mm f/1.8 USM továbbra sem adja be a derekát az olcsóbb adaptereknek, a Viltrox III esetében is darabosan és oda-vissza jár a fókusz, élességállításról nem is álmodik. Talán majd a IV-es verzióban...

Videó

Alig videózok, viszont kérdeztétek, ezért kipróbáltam ilyen téren is a Viltrox III-ast. Sajnos a követő fókusz gyakorlatilag használhatatlan (1.8/50 STM volt a tesztalany), viszont nem is ez volt az igazi kérdés (videózásnál úgyis manuálban vagyunk, mondjátok ti). A fő kérdés az volt, hogy hosszabb felvételnél mennyire marad stabil a rekeszvezérlés, ugyanis a korábbi Viltrox és más olcsó adapterek hajlamosak voltak menet közben lefagyni.

A (rekeszprioritásos) és M (full manual) módban is készítettem több perces próbafelvételeket, folyamatosan állítgatva az értékeket, kézzel fókuszálva az STM motorral, de nem tudtam térdre kényszeríteni az adaptert. Végig folyamatos volt a rekeszvezérlés. Ezen a téren is van tehát lényegi előrelépés.Konklúziók

Mindent egybevetve ár/érték arányban a Viltrox III adaptere ma az egyik legjobb, amit ebben az árkategóriában beszerezhetünk. Biztos vagyok benne, hogy a Metabones sokkal jobb teljesítményt nyújt, a Sigma MC-11-et pedig próbáltam is, és főleg nagyobb gyutávokon (150-200mm között) jelentősen magabiztosabb és gyorsabb is, de míg a Viltrox III ára 20-25.000 forint körül alakul, addig a Sigma kb. 75.000, a Metabones pedig kb. 100.000 forint.

Ha valaki csak hobbi vagy amatőr fotósként szeretné megoldani EF üvegei adaptálását Sony vázakra, akkor nem fog ekkora összegeket kifizetni, főleg nem úgy, hogy a Viltrox legfrissebb adaptere az árához (és a piachoz) képest kiválóan teszi a dolgát, ráadásul minőségi külsőben.

Nyilvánvaló az előrelépés a videós stabilitás ügyében, valamint az is fontos, hogy az 1.4/50 USM és 2.8/70-200 non-IS optikákat is megbízhatóan működteti, de sajnos az 1.8/85 USM kérdése továbbra sem megoldott, ahogy az AF-C mód is elég bugosnak tekinthető.

eBay-es fellelhetőségért kattints ide!

Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:
Közösködünk?

Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:


Elmondhatod a magadét:

Népszavazol?

Vannak még itt további érdekességek is:


Kodacolor VR 100: fellelt tekercs új és régi képekkel

Nikon extravaganza

Szubjektív: így váltottam Sony fullframeről Fuji középformátumra

Kiszínezett történelem: Terra Nova 1910-1913 (Scott antarktiszi expedíciója)

A gép alkot, az ember pihen

Ezek a leképezési hibák rontják el a napodat

Miért emelkednek ilyen meredeken a vintage optika árak?

Hol romlott el a Facebook?

Canon érdekességek és könyvajánló, Bob Shell nyomán

Életem hátterei (TFCD fotózás)

Így tehetsz színessé régi fekete-fehér fényképeket

Évértékelő @2021

TFCD poszt generátor

Lejárt tekercs: Konica FS-1 + Hexanon 1.2/57 + VX200 film

10 kérdés, 10 válasz. 10 éves a hispan’s photoblog

Szabad-e világító sirályt fotózni?

Időutazás: 5 fotós hír 2030-ból

Ilyen volt a fotós OKJ (+all-in-one tétel)

Te is fertőzött lehetsz: támad a vintázs-kór

Így készült a forgó Parlament

A legöregebb objektív, amivel valaha fotóztam (Petzval kaland)

Hogyan készül a minibolygó (és a csőpanoráma?)

Gangvadászati kisokos

Évértékelő @2020

Hogyan állj pont szembe a Parlamenttel?

Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Miért működnek az objektívek?

Ezért imádod a vintage objektíveket

Évértékelő @2019

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

Robbantott ábra kisokos

Balkán Disney

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

A szürke színei

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

In memoriam Mamiya ZE

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Miért radioaktív az objektívem?

Kezdő fotós kisokos

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

A kamu vörös karika pszichológiája

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

A boldog fotós lájk nélkül él

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Mi a gond a modern objektívekkel?

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

35mm történelem

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönetnyilvánítás

Az adapterrel kapcsolatos információkat és az MC-11 tesztlehetőséget köszönöm Födemesi Attilának. Az objektívek tesztelésében nyújtott segítséget köszönöm Fehérváry Róbertnek.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik. Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III, GFX 50S II), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorlesst és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását. 2021-ben okleveles fotográfus lett, legyen ez akár jó, akár rossz dolog.

Manuális objektívekkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2024 (eredeti megjelenés: 2016. október 8., utolsó módosítás: 2017. november 5.)