hispan's photoblog
              tudásbázis
              vintage pub
              műhely
              frissességek

    hispan's photoblog   |   műhely   |   feliratkozás

h

hispan's photoblog

F

Tamron
SP 180mm f/2.5 IF:
legenda gyorsteszten


Javításra érkezett a Tamron Adaptall-2 35. anniversary különkiadású optikája, és rögtön munkára is fogtam. Tényleg olyan jó, mint amilyen drága?

Nem csak egy terepteszttel leszel gazdagabb: körüljárjuk a Tamron cég történetét, elmesélem neked, mitől olyan különleges az Adaptall-2 csatlakozás, valamint betekintést nyerhetsz az IF (Internal Focus) megoldások mibenlétébe is. A végére már te is tudni fogod, miért kerül olyan sokba ez az objektív...A Tamron-sztori

Mivel Tamronos cikk még nem volt a blogon, jöjjön egy kis történelem, hogy ezt a gyártót is közelebbről megismerjük. Később részletesen lesz szó az Adaptall-2 csatlakozásról, ezért ha az időutazás nem érdekel, nyugodtan görgesd át ezt a részt.

A Tamront 1957-ben, a második világháború után felvirágzó gazdasági környezetben hívta életre Takeyuki Arai Japánban. A cég Uhyoue Tamura után kapta a később széles körben használt nevét (eredetileg Taisei Optical Equipment Manufacturing volt az elnevezése), aki mérnökként a vállalat első fejlesztéseiért felelt. Kezdetben kamerákat és távcsöveket készítettek, utóbbiak kiváló minősége pedig hamar hírét vitte a Tamronnak.

Az ekkoriban világszerte egyre népszerűbbé váló 35mm-es kisfilmes japán kamerák hullámát kihasználandó a Tamron bevezette a T-mountot, amit konverterezéssel minden akkoriban divatos gyártó kameráin lehetett használni (az első ilyen optika egy 4.5/135-ös kistele volt, amit egy egyszerű 1,67* telekonverterrel együtt árultak 1958-tól, és hamar népszerű lett a 2in1 megoldás). Volt üzleti érzékük, az tuti.

1966-ban a T-mountot az Adapt-A-Matic csatlakozás követte, ami a cég első cserélhető bajonettes, rekeszvezérléses megoldása volt. Ez majd mindjárt érdekes lesz az Adaptall-2 miatt.

1970-ben hivatalosan is nevet váltottak (Tamron Co., Ltd.), így világszerte könnyen azonosítható márkává kezdtek válni. 1976-ban az Adapt-A-Matic rendszert is nyugdíjazták, és bevezették az Adaptall első verzióját. Ennek már a neve is sugallta, hogy nem egyszerűen cserélhető objektívekben gondolkodnak, hanem sokkal komplexebb rendszerben. Az Adaptall az elődjével szemben már egyáltalán nem tartalmazott csavarmeneteket, kizárólag egyszerű, könnyen használható bajonetteket.

Az Adaptall-2 rendszer 1979-ben koronázta meg a cég mérnöki erőfeszítéseit, és az Adaptall minden gyerekbetegségét orvosolta, így válhatott aztán egy méltán népszerű megoldássá. De hogy pontosan mi is ezt, azt kicsit később árulom el.

1979-ben megalakult az Egyesült Államokban a Tamron Industries, ami egy komoly üzleti lehetőség lett volna, ám a cég sajnos továbbra is más disztribútorokon keresztül árusította a termékeit az USA-ban (akik egyéb gyártók termékeit is árulták, és összességében nem rendelkeztek túl jó fogyasztói visszajelzésekkel). A “nagy évtized” azonban még csak ezek után kezdődött…

Szintén 1979 volt az az év, amikor számos új optika megjelent a gyártó kínálatában. A cég agresszív piacszerzési politikába fogott és a brandépítés is elkezdődött: a Tamront igyekeztek összekapcsolni a fejekben a legmagasabb színvonalú fotós termékekkel. És mindezt igen nagy sikerrel tették: 1975 és 1981 között gyakorlatilag meghatszorozták az eladásaikat, ami példátlan növekedés.

A sikereket a pénzügyi befektetéseken túl természetesen a nagyon jól képzett mérnökgárda biztosította, akik nem csak kiváló minőségű optikai rendszereket terveztek, de mindezeket jól használható, megbízható mechanikába is tudták ültetni, ráadásul egyedi dizájnnal, ami korát megelőzően vette figyelembe az ergonómiai/használhatósági szempontokat is (a 2.5/180-as tesztjénél mindjárt látni is fogod ezt).

Volt egy brand, amelyikre a Tamron fél szemmel mindig odafigyelt, hiszen sok tekintetben igen hasonló megoldásokat kínáltak: a Vivitar sokszor tört borsot az alapító Mr. Arai orra alá a dizájn “átvételével”, és erre egy igen jó példa az optikákon megjelenő betűtípus (ha megnézed a 2.5/180-as képeit, és összehasonlítod mondjuk a Vivitar Series 1 35-85 f/2.8-assal, azonnal kiütközik a hasonlóság).


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Ne feledjük: a Tamron ezt a magas színvonalú munkát egy olyan korban végezte, amikor még nem voltak számítógépes tervező programok (CAD-ek), tehát minden papíron, ceruzával és vonalzóval történt. A tervezési és gyártási színvonal így is olyan magas volt, hogy a cég minden termékére 6 év garanciát adott!

Manapság a cég a világ egyik legnagyobb “független” optikagyártója, és továbbra is legendás termékekkel jön ki. 1993-ban az azóta is híres 28-200-as ultranagy átfogású zoomjukból egy millió darabot sikerült eladniuk! Ha részletesebben is érdekel a sztori, ezen az oldalon angolul olvashatsz még róla.Tamron Adaptall-2

Az Adaptall-2 a Tamron egy nagyszerű, a fotósok életét megkönnyítő, és a Tamron profitját maximalizáló megoldás volt. Mivel sok a félreértés körülötte, tisztázzuk, mi is ez, és kezdjük egy hasonlattal.

Vegyünk egy objektíveket gyártó céget, mondjuk manapság ilyen a Tamron. Régen is ilyen volt a Tamron. Jé, ez egy Tamronos cikk! Szóval: a Tamron abból él, hogy más gyártók kameráihoz készíti el ugyanazt az optikát, tehát többféle bajonettel kell gyártania ugyanazt a terméket. Ez két okból problémás: 1) egyazon optika többféle “kimenettel” növeli a tervezési és gyártási költségeket; 2) nagyon jól kell előre tervezni, melyik bajonettes változatból mennyi fog fogyni, különben míg egyikből hiány támad, a másik a nyakukon maradhat. Ez probléma.

Éppen ezért a Tamron előállt egy zseniális ötlettel: csináljunk egy olyan bajonettet, amire rá lehet illeszteni bármilyen más gyártó saját bajonettjét is! A történelmi kitekintőből láthatjátok, hogy ez a gondolkodásmód cseppet sem állt távol a cégtől.

Az Adaptall-2 tehát tulajdonképpen egy bajonett, amit arra terveztek, hogy más bajonetteket lehessen rátenni. Végkonverter nélkül így néz ki:

Gyakorlatilag egy félkész végződés, ami arra vár, hogy egy adott kamerára konvertálják. Maguk a konverterek a különböző csatlakozások mechanikai szabványait átalakítják az Adaptall-2 kimenetére, így minden kamera tudja kezelni ugyanazt az objektívet. Ez itt például mai tesztalanyunk Nikon F - Adaptall-2 konvertere:

Erre már csak azért is szükség volt, mert akkoriban igen sok fényképező csatlakozás vívta harcát a fotósok kegyeiért: Ott volt például a Minolta SR/MD/MC, a Canon FD, a Nikon F, a Konica AR, az Olympus OM, Contax/Yashica C/Y, Fujica ST, Pentax K, Topcon RE, Mamiya SX, Rollei QBM és természetesen az M42. Ez nem kevesebb, mint 12!

Fontos tisztázni, hogy az Adaptall-2 nem csodaszer. Mivel létezik belőle F (Nikon) konverter, sokan abba a félreértésbe esnek, hogy ezzel az AA2 - F konverterrel akár mondjuk M42 optikák is használhatóak Nikon vázakon. Ez természetesen tévedés: Adaptall-2 konverterek csak Adaptall-2 bajonettes objektívekre mennek rá.Unalmas tények a Tamron SP 2.5/180 IF-ről

Mielőtt belemászunk az optika belsejébe és elvisszük tesztelni, pár szokásos adatot azért megosztok veletek.

Az SP 2.5/180-ast 1988 és 1992 között gyártották, tehát igazán "friss" portéka a vintage piacon. Az SP a Super Performance jelölése, ami a cég prémium optikáit volt hivatott megkülönböztetni. Model 63B kódnévvel fut, és ha minden igaz, összesen csak 3.000 darabot gyártottak belőle a 35. szülinapi különkiadás keretében.

Az optikai képlet 10 lencsét tartalmaz 7 tagban, ebből az első kettő LD (Low Dispersion) alacsony szórású tag, a 6+7 - 8 tag pedig a "lebegő" internal focusért felel. Legkisebb tárgytávolsága 1,2 méter, a rekeszt pedig 2,5 - 32 értékek között állíthatjuk (régi filmes vázak a megfelelő Adaptall-2 csatlakozással természetesen automatikusan tudják ugrasztani).

A teljes hossza kb. 22cm (fényellenző nélkül), a tömege pedig 800 gramm. Ez utóbbi érték praktikusan 900 gramm környékére kúszik fel, ha ráteszel egy NEX adaptert és a szintén bajonettes megoldással rögzíthető fényellenzőt. A szűrőmenet 77mm-es filtereket fogad. Eredetileg adtak hozzá valódi bőr prémium szütyőt is:

A gyári szóróanyagát ide kattintva letöltheted pdf formátumban.

Az árról és egyebekről a cikk végén lesz szó, most azonban nézzük részletesebben is az egyik leghasznosabb részét.A mágikus Internal Focus

Mielőtt belevágunk a gyors tereptesztbe, emlékezzünk meg egy igen fontos technikai momentumról. Olyan fontos ez, hogy mai tesztalanyunknak még a nevébe is beleírták: IF, vagyis Internal Focus. De mi is ez?

Ha olvastad korábban a Canon nFD 2.8/300L-es cikkemet, abban már betekintést nyerhettél ebbe a technológiába.

Az Internal Focus, vagyis belső fókusz/élességállítást azt jelenti, hogy nem a teljes lencserendszer mozog fókuszálás közben, hanem annak csak egy része. Miért fontos ez?

Egy fix optika általában úgy tud egyre távolabbra fókuszálni, hogy a lencserendszer közeledik a szenzor/film felé. A legtöbb régi fix gyújtótávolságú objektív így működik. Ezzel nincs is semmi gond, amíg az üvegek és az optikai tubus tömege alacsony (pár száz gramm), de minél súlyosabb ez a rész, annál macerásabb megbízhatóan, de ami még fontosabb: könnyen előre-hátra mozgatni.

Pontosan ez az a probléma, amivel találkozhattál például a Zeiss Sonnar 2.8/200-as cikkemben: ez az optika megtestesíti a Zeissek mechanikai hiányosságait és egyben rámutat arra is, milyen macerás, amikor hatalmas tömegű optikai blokkot kell fizikailag mozgatni.

Az IF ennek húzza ki a méregfogát: csupán egyetlen lencse vagy lencsecsoport közlekedik a teljes képleten belül, amit így - súlyánál fogva - igen könnyű mozgatni, vagyis kisebb, egyszerűbb mechanikát igényel. Emellett ezeknek a rendszereknek a további előnye, hogy a teljes optika elöl és hátul zárt (a front- és hátsó lencse nem mozog), így sokkal jobban ellenállnak a szennyeződéseknek.

A tesztben szereplő Tamron SP 2.5/180 IF objektív pont azért került hozzám javításra, mert nehezen ment a fókusza. Ennek persze nem sok köze volt a konkrét megoldáshoz, sokkal inkább egy előre nem látott konstrukciós hiba okozta a bajt.A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Internal Focus (IF) magic inside the legendary 35th anniversary Tamron 2.5/180. 🤩 #tamron #180mm #telelens #lens #lensclassics #lensrescue #lensrepair #hispansphotoblog #photography📷 #photographygear #photographygearporn #camerarescue #camerarepair #vintagetech #vintage #vintagerepair #manual #manuallens #manualfocus #vintagelensrepair #vintagelens #portraitlens #mik #ikozosseg #magyarfotosok #tamronlens #adaptall

hispan's photoblog (@hispans_photoblog) által megosztott bejegyzés,A fókuszgyűrű ennél a típusnál két hengerből áll össze, amiket ragasztószalag fog össze a gumi borítás alatt. A gumi azonban idővel megnyúlik kicsit, a ragasztószalag pedig elenged, így a gumi széttolja kicsit a gyűrűket és odafeszíti az optika házához az alsó gyűrűt.

A gumit ilyen esetben kicsit rövidebbre kell vágni, a ragasztást újra cserélni, illetve ha már úgyis bontva volt a szerkezet, természetesen újrakentem a közlekedő mechanikai elemeket is. Egy legendás konstrukció ismét bevetésre kész!

De tényleg annyira jó az SP 2.5/180, amennyire mondják?SP 2.5/180 terepteszt

Engedtessék meg nekem, hogy rögtön súlyos mezőnybe tegyem a 2.5/180-ast: mióta két legendás FD üveggel is dolgozok, elég magasra került a léc képminőség tekintetében. Az 1.2/85L és a 2.8/300L azóta is standardnak számítanak a fotózás világban, és a legtöbb vintage (és modern) üveg a nyomukba sem ér.

Hogy miért hasonlítom mégis ezekhez a Tamron optikáját? Ennek oka egyszerű: ebben a mezőnyben a helye!

Ha a kezedbe veszed, már akkor érzed, hogy valahogy olyan “FD”-s az egész: az IF, a precíz mechanikai mozgások, a külső kialakítás, a súly és minden más azt sugallja már a bajonettre helyezés előtt, hogy ez olyan “Canon L-es érzés lesz”. És tényleg, ebben nem is csalódsz.

!

Az IF-es fókusszal gyerekjáték a munka, szó szerint egyetlen ujjal is könnyű mozgatni, precízen teszi a dolgát, nulla holtjátékkal. A probléma néha éppen az, hogy az f/2.5-ös fényerő 180mm-en hajszán vékony DOF-ot ad, amit igen könnyű eltekerni, annyira könnyen jár a fókuszmechanika. Szokni kell, az biztos.

Ízlések és pofonok dolga, hogy a 180mm kinek mire jó. Portréra már kicsit hosszú, de dolgoztam már 200-al is, így nem lehetetlen. Juli volt a segítségemre a terepteszteken, ebből hozok most nektek egy csokorral.

Kezdjük talán a rajzolattal, amire a legjobb szó a kristály tiszta. Az összes kép, amit innentől látni fogtok, nyitott rekesszel készült.

Induló rekeszértéken is, a sarkokban is, mindenhol gyönyörűen dolgozik az optika. Öröm belenagyítani fotózás közben a nyersekbe. Megkockáztatom, hogy egy 42 vagy 62 megapixeles szenzorral sem lenne sok baja (ezt persze azért próbálja majd ki valaki).

A 180mm-nek jelen esetben inkább csak előnyei vannak, mint hátrányai. Előny, hogy viszonylag nagyobb, 10-20 méteres tárgytávokon is jelentős a háttérmosás, így messzi, nagyobb kiterjedésű objektumokról is igen látványos képeket lehet készíteni. Persze ehhez kell a fullframe szenzor is, de összességében talán ez a fényerős, hosszú optikák legkedvesebb előnye számomra.

Hátrány szokott lenni teléknél az aránylag nagy legkisebb tárgytávolság, ám az IF miatt itt ez nem jelentkezik: 1,2 méterre levő objektumokat is élesre állíthatunk, ami 180mm-en igazán kényelmes!

Ennek természetesen portrénál veszi az ember a legnagyobb hasznát, és itt el is árulom, hogy azért lopta be magát a szívembe ez az optika, mert afféle mindenes: teljes alakos képek esetén is szuper a háttérmosása, de megengedi nekem, hogy egészen közeli fotókat is készítsek. Gyakorlatilag teljes szabadságot ad a kezembe.

A penge éles rajzolat - mondanom sem kell - igazán részletgazdag portrékat tesz lehetővő, ez pedig összeházasítva a vékonyka DOF-al igazi portrészörnyeteggé változtatja a Tamron optikáját. Saját korában éppen az volt ellene a legnagyobb kifogás, hogy emberábrázolásnál túlságosan is éles!

A fényerős vintage telék sokszor gondban vannak ellenfényes környezetben, mivel a mai optikákhoz képest kevésbé fejlett bevonatokkal rendelkeznek. Szerencsére az SP 2.5/180 már aránylag "új" gyártmány, az 1980-as évek legvégének terméke, így kiváló coatinggal, és ellenfényben is szuper teljesítménnyel rendelkezik.

Az ilyen, viszonylag nagy kezdő rekeszértékkel rendelkező telék másik nagy baja a kromatikus aberráció szokott lenni. Természetesen ez a Tamronnál is megfigyelhető, ám kellemes csalódás volt, hogy a mértéke jóval az átlagos alatt marad.

Az optika egyetlen valódi hátránya az összes előnyének együtteséből fakad: a pille könnyen állítható IF fókuszt könnyű eltekerni, a papírvékony éles sávval pedig viszonylag nehéz követni mozgó célpontokat, így például portrézás közben egy-egy dinamikus jelenetnél nem sikerül minden kép tökéletesen élesen.

Jelentősebb saroksötétedésről nem tudok beszámolni, bár ezen a ponton be kell valljam, hogy portréknál ez szívemnek kifejezetten kedves jelenség, és ha nincs, akkor sokszor mesterségesen világosítom kicsit a képek közepét és sötétítem a széleit. Ez a módszer észrevétlenül emeli ki jobban a portréalanyt a képből.

Végezetül még pár kép a csodálatos Julcsiról!

Az optika teljes tömege egyébként 800 gramm, ellenzővel és adapterrel hajaz a 900 felé. Ez - azt gondolom - egy 180mm-es telénél egyáltalán nem vészes, és munka közben egy pillanatra sem érzed nehéznek az objektívet.

Mondjunk ítéletet!Summa summarum

A legjobb szó, amit mondhatok, hogy ezzel az optikával élmény dolgozni. Egyik legszebb szelete a vintage érának, a legjobb japán hagyományokkal és a távolkeleti ország optikai iparának minden tapasztalatával és tudásával felvértezve, afféle utolsó szamuráj a digitális korszak megjelenése előtt.

Egyetlen igazi negatívuma sajnos az ára. A limitált darabszám miatt még eladó példányt is nehéz találni, és ha van is éppen, akkor is többnyire 100-300.000 forint környékén lelhető csak fel eBay-en. A kevés forgalomban levő darab miatt nagy a szórás, tudom. A cikk írásának pillanatában is éppen csak egy eladó van, aminek 292.000 forintos árcéduláját (a szokásos vámmal és ÁFA-val megfejelve) kicsit azért durvának érzem. . Szóval aligha javasolhatom nyugodt szívvel, hogy csapj le egyre, de ha szembejön veled egy ócskásnál és éppen 12.000 forintot kérnek érte, megfogtad a teremtő lábát!

Köszönöm, hogy velem tartottál ebben a kalandban! Ha nem szeretnél lemaradni a frissítésekről és a napi őrületekről, feltétlenül irakozz fel és kövess Instagramon is!


Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:


ShareHasznos tudást kaptál?

Legyél te is a vintage univerzum hőse! A tudásbázis anyagai ingyenesek és mindig azok is maradnak majd. Viszont a weboldalnak és minden hozzá kapcsolódó csatornának vannak fenntartási költségei. Ha szeretnéd segíteni a régi objektívek megmentését és bemutatását célzó munkámat, hozzájárulhatsz egy általad választott összeggel. A támogatást PayPal.me segítségével biztonságosan tudod elküldeni:

Köszönöm, hogy segítetted a tudás terjedését! Ha a megjegyzés rovatban megadtad a nevedet is (nem kötelező), szerepelni fogsz a hősök között: Rostás Csaba, Kováts Péter, Szász Márton, Hunyadi Áron, Tipold Gábor, Gyarmati Balázs, Tamás Éva, Zsoldos Tibor, Hajdu Máté, Horváth Kitti, Szlávik József, Tordai László, Keserű Gergő, Keresztes László Péter, Somogyi László, Rácz András, Szántó Sándor, Zubán Gergely, Erhardt Balázs, Kovács Attila, Magyar Antal, Szabó József, Máté Gyula, Boros András, Vaszkun Gábor, Erhardt Balázs, Kirner Richard, Tímea Bokodi, Káposztás Viktória, Bóka Zsuzsa


Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:Elmondhatod a magadét:

Ezek a típustesztek is tetszeni fognak:


Egy jó orosz objektív: Zenitar-M 50mm f/1.7 teszt

Nemzetközi összehasonlításban is értékes szovjet kincs a tesztpadon. Tovább olvasom...

Szupergyors középformátumú objektív házilag, fillérekből (Pentatar 1.8/120 P6)

Egy objektív halála egy másik születése is lehet egyben: így készíthetsz egy régi zoomból középformátumú portréobjektívet. Tovább olvasom...

Nyári kalandok a világ legkisebb tükörreflexes rendszerével: Pentax 110 teszt (digi/film)

Régen okozott akkora örömöt a fotózás, mint amekkorát a Pentax 110-essel átéltem. Fogunk lőni 110-es kisfilmre és kipróbáljuk a világ legkisebb cserélhető optikáit digitális vázon is. Tovább olvasom...

Best buy? Tokina AT-X SD 80-200mm f/2.8 teszt

Hosszú szülés volt, de megvan a legjobb 80-200-as vintage zoom? Vagy ez csak délibáb? Most kiderül! Tovább olvasom...

(Majdnem) rekorder: Soligor 135mm f/1.5 teszt

Bátran mondhatom, hogy ez az eddigi legritkább optika, ami a blogon jár. Nem csak tesztelni fogjuk, de egy komolyabb javításba is beavatlak majd benneteket. Súlyzózásra fel! Tovább olvasom...

Az orosz portrészörnyeteg: Helios 40-2 1.5/85

Drága, vacak a képe és nehéz, mégis mindenki akar egyet. És ezt teljesen meg is értem! Tovább olvasom...

101 tesztkép (és vélemény): Konica Hexanon 1.8/40

Mire jó egy se nem 35, se nem 50mm-es fényerős vintage optika (és miért fogod szeretni)? Nyaralós kalandokra fel! Tovább olvasom...

Tamron SP 180mm f/2.5 IF: legenda gyorsteszten

Javításra érkezett a Tamron Adaptall-2 35. anniversary különkiadású optikája, és rögtön munkára is fogtam. Tényleg olyan jó, mint amilyen drága? Tovább olvasom...

Éjjellátó napvilágon: Cyclop-M1 85mm f/1.2 gyorsteszt

Orosz is, csavarós is, éjjellátó is: mit tud az igazán gyors Cyclop változat, érdemes-e beszerezned és hol a trükk az egészben? Tovább olvasom...

Hispan 10 kedvenc objektívje

Rengeteg levelet kapok tőletek “mit ajánlanál?” témakörben. Köszönöm ezeket, szeretlek titeket. Jöjjön most egy hosszabb válasz a 10 kedvenc optikámmal. Tovább olvasom...

Veszélyeztetett faj: CZJ DDR Pancolar MC 80mm f/1.8 gyorsteszt

Az nem létezik, hogy ha a kezem közé kerül egy 80-as Pancolar, ne írjak nektek egy gyorstesztet róla. Terülj-terülj asztalkám! Tovább olvasom...

Régi adósság: Canon nFD 1.2/85L teszt

Három éve lógok neked ezzel a cikkel, de nem ok nélkül tartott ilyen sokáig. Miért lett ez a 30 éves portréobjektív az alapoptikám? Most kiderül. Tovább olvasom...

Fullframe apróság: Argus Tele-Sandmar 100mm f/4.5

Néha tényleg nem a méret a lényeg. Igazán apró, mégis fullframe, cca. 70 éves és 100mm-es: ez az Argus Tele-Sandmar 100mm f/4.5 Tovább olvasom...

Canon nFD 300mm f/2.8 L IF tisztítás és tesztképek

Internal Focus - titkok egy legendás optika mélyéről, plusz egy kis útmutatás: így tisztíts belső fókuszos objektíveket. Tovább olvasom...

Carl Zeiss Planar 1.4/50 T* gyorsteszt

Ér-e háromszor annyit a Zeiss kortalan ötvenese, mint egy azonos fényerejű Takumar? Milyen a rajza, de leginkább: milyen érzés vele dolgozni? Tovább olvasom...

A keletnémetek büszkesége: CZJ Sonnar 2.8/200

Mit lehet kezdeni ezzel a viszonylag fiatal vintage dinoszaurusszal? Tovább olvasom...

Zeiss Sonnar 3.5/135 Zebra - Prémium portréoptika aprópénzért

Prémium portréoptika aprópénzért Tovább olvasom...

Turista mód-ON: Vivitar Series 1 28-105mm f/2.8-3.8 gyalogteszt

Egy napra nyakunkba vesszük Prágát és kiderül, sikerült-e megtalálni az ideális utazózoom-ot. Tovább olvasom...

Kistelés-portrés kalandok: Porst 1.8/135mm teszt

Mire képes egy vintage sebességhuszár 40 éves korában, és megéri-e az árát? Plusz a szokásos agymenések. Tovább olvasom...

Cyclop vs. Helios 40-2

Rántsuk le a leplet a városi legendáról: melyik 1.5/85-ös óriással lehet fotózni? Melyikért érdemes súlyos pénzeket kiadni? Tovább olvasom...

Teszten járt itt 2017 bombája: Zeiss Equatis 75mm f/0.75

A Zeiss idei nagy bejelentése igazi fotótörténeti mérföldkő: az Equatis brutÁlis fényerejét nem a 17 csoPoRtba rendezett 23 lencse adja, hanem a negatív fénytörésű, folyékony lencsetag. De találunk Itt még más extrákat is: ideje megbarátkoznunk az LNE, az UVLD és az IpdAFE kifejezéSekkel is... Tovább olvasom...

Egy zoom mind felett?: Vivitar Series 1 35-85mm f/2.8 teszt

Egy zoom mind felett?: Vivitar Series 1 35-85mm f/2.8 teszt Tovább olvasom...

Canon FD 800mm f/5.6L - Kis tisztítás, kis teszt, hatalmas élmény

Kis tisztítás, kis teszt, hatalmas élmény Tovább olvasom...

Drágaságom, ritkaságom: Biotar 75mm f/1.5 M42 teszt

Igazi legenda a tesztpadon: megéri-e a valódi swirly bokeh monster a vaskos árcéduláját? Tovább olvasom...

Takumar, de melyik?

Super? S-M-C? SMC? 1.4/50 útmutató. Tovább olvasom...

Távmérős esettanulmány: Jupiter 3 1.5/50

Sony A7(II) + Jupiter-3: boldog házasság 60 év korkülönbséggel. Tovább olvasom...

Öreg 50-es nem vén 50-es | vintage optikák tesztje

Ismerd meg az elmúlt évtizedek legjobb 50mm-es vintage optikáit és tudd meg, hogyan használhatod ezeket modern digitális fényképeződön. Tovább olvasom...

Nagyvárosi nagylátó: Fish-eye Takumar 17mm f/4 teszt

Mire képes egy évtizedekkel ezelőtt gyártott halszem-objektív digitális vázakon? Tovább olvasom...Vannak még itt további érdekességek is:


Hogyan állj pont szembe a Parlamenttel?

Elsőre könnyűnek tűnő feladat, amin a fotósok 90%-a mégis elbukik. Miért, és mi a megoldás? Tovább olvasom...

Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Örök vita a fotósok között, hogy melyik a tökéletes gyújtótávolság emberek fotózására. Most ezt a kérdést fogjuk körüljárni, és fény derül a mobilos szelfik titkára is. Tovább olvasom...

Miért működnek az objektívek?

A fény rejtett fizikája és a kvantumelmélet csodálatos világa. Tovább olvasom...

Ezért imádod a vintage objektíveket

Divat, vagy valódi okai vannak a vintage őrületnek és az analóg forradalomnak? Tovább olvasom...

Évértékelő @2019

Egy újabb csodálatos és dolgos évvel lett öregebb a blog. A vintage optikákkal ellentétben ez - szerencsére - meg is látszik rajta. Összeszedtem nektek, mivel lettünk gazdagabbak idén, megmutatok pár adatot az oldal mögött és hozok a jövőre vonatkozó terveket is. Tovább olvasom...

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

A monogámia előnyei a vintage univerzumban, avagy miért és miképp érdemes gyártót és csatlakozást választanod, ha egy analóg ökoszisztémában gondolkozol? Hogyan lett a Canon FD a kedvenc vintage rendszerem? Esettanulmány. Tovább olvasom...

Robbantott ábra kisokos

Hogyan készíthetsz egyszerűen és gyorsan látványos robbantott ábrákat? Tovább olvasom...

Balkán Disney

Egy elfeledett hercegnő kreatív TFCD fotózása. Tovább olvasom...

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

Nem voltál még portréfotózáson? Akkor olvass bele egy beszélgetésbe, amiből minden kérdésedre választ kaphatsz a témáról (nem csak modellként). Tovább olvasom...

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

Hét elfogadható és egy pocsék fotó története, avagy: hogyan fotózz 120-as rollfilmre egy évszázados fényképezővel. Tovább olvasom...

A szürke színei

Az író e ponton bevallja, hogy sokszor (s mentség nélkül álljon itt: nem csak lázálmaiban) történetek jelennek meg a fejében, hiába csak pillanatképeket akar látni. Álljon hát itt egy ilyen szilánkszövevény, Kodak T-Max400-assal elbeszélve. Tovább olvasom...

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

Hol van, hova tart és mivé lesz a mirrorless forradalom? Miért váltottam A7III-ra? A7II vs. A7III. Provokatív gondolatok és desszertnek sajttorta. Tovább olvasom...

In memoriam Mamiya ZE

Rég elfeledett kisfilmes rendszer Japánból, mely a műanyag erejével ötvözi a minőséget. Tovább olvasom...

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Időutazás elfeledett technikai megoldásokkal, képtelen és képes elképzelésekkel és sok minden mással, amivel az évtizedek során az emberek képesek voltak fényképezni. Tovább olvasom...

Miért radioaktív az objektívem?

Tudom, hogy izgatja a fantáziádat a kérdés: miért radioaktívak egyes objektívek? Vajon ez veszélyes? Szándékos vagy lekváros? Nő vagy csökken a sugárzás az idők során? Pokoli sebességű időutazásra invitállak a válaszokért. Tovább olvasom...

Kezdő fotós kisokos

Van egy hármas aranyszabály, amit csak egyszer kell megértened ahhoz, hogy átlásd fényképeződ (vagy telefonod) működését. Utána sokkal könnyebb lesz a fotózás, ígérem. Tovább olvasom...

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

Haláltusájának utolsó óráiban készítettünk már pár posztapokaliptikus fotót a teljesen kifosztott, évek óta üresen álló Olimpia Hotelről, a Normafa csúfságáról. Tovább olvasom...

A kamu vörös karika pszichológiája

Avagy mi áll a “hamis” L-es objektívek hátterében? Mekkora bűn a csalás? Milyen hatással van ránk, ha csalunk? És jobb lesz az objektív képe a rá festett vörös karikától? Tovább olvasom...

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Egyszer volt, hol nem volt, a fényerős üvegek hegyén is túl, de még a messzi-messzi galaxis határán belül... Tovább olvasom...

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzője? Tovább olvasom...

A boldog fotós lájk nélkül él

Ne hagyd, hogy kedved szegjék a közösségi média fals visszajelzései. Legyél te is örömfotós! Tovább olvasom...

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Milyet, hogyan, hol, mennyiért és mikor? Kisokos vintage-optikák beszerzéséhez, 10 hasznos tippel. Tovább olvasom...

Mi a gond a modern objektívekkel?

Hova vezet bennünket az egyre több lencsetag, és miért adnak sokszor a régebbi optikák életszerűbb képeket? Tovább olvasom...

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

(FRISSÍTVE A7II TAPASZTALATOKKAL!) Avagy a manuálozók álma, egy szelet XXI. század Tovább olvasom...

35mm történelem

Milyen képek lapulhatnak egy évtizedek óta rejtőző, előhívatlan 35mm-es tekercsen? Vajon sikerült megmenteni őket, vagy győz az enyészet? Tovább olvasom...

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönetnyilvánítás

Az optikát köszönöm Soós Gergőnek. A képek elkészítésében Fürjes Juli volt a segítségemre. A sok hasznos ötletet és technikai infót köszönöm Pap Gyulának. A kész anyag áttekintését köszönöm Tóth Gábor Szabolcsnak. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak!

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik (kivéve, ha pizzáról van szó). Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorless-t és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását.

Manuális lencsékkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2020 (eredeti megjelenés: 2019. július 27., utolsó módosítás: 2019. július 27.)