hispan's photoblog
              tudásbázis
              vintage pub
              műhely
              frissességek

    hispan's photoblog   |   műhely   |   feliratkozás

h

hispan's photoblog

F

Gyönyörű bokeh-robbantás frontlencse-fordítással

Avagy végre egy értelmes frontmod: MIR-1B 2.8/37

A frontlencsék megfordításának inkább csak divatja, mint értelme van - legalábbis ezt gondoltam eddig. Viszont most találkoztam egy olyan megoldással, ami kipróbálva is lélegzetelállító eredményekkel jár, és még használni is lehet valamire. Tartsatok velem, mutatom a hogyant és az eredményeket is.

Ácsi-ácsi: frontfordítás?

Jogos kérdés: szóval ha eddig még nem hallottál róla, akkor most elmondom: egyesek fogják a régi objektívek frontlencséit, és fordítva teszik őket a helyükre. Egyes olyan őrültek, mint én is. Ez a frontmod. Alapvetően ennek nem sok értelme van, mert egy több lencséből álló rendszer egy jól megtervezett, pontos paraméterekkel precízen beállított intakt valami. Abból a szempontból egy objektív és egy konnektor nagyon hasonló, hogy ha belenyúlkálsz, akkor szükségszerűen romlani fog mindkettő teljesítménye.

Eddig főleg Helios 44-es objektívek frontját forgattátok (és forgattattátok velem), aminek - megmondom őszintén - szerintem semmi létjogosultsága nincsen, mert az amúgy sem túl rózsás képminőség az alábbiak szerint totálisan szétesik (nem csak az élességet veszted el, de aurás, kontraszttalan képeket is kapsz):

Lássuk be, ez kuriózumnak elég kevés. Viszont a 44-es Helios filléres dolog, szóval nagy kárt nem tettél, a folyamat meg amúgy is reverzibilis. Szégyenkezésre semmi ok, fő a kísérletezés!

Node, kérem tisztelettel! Pár napja egy rettentően érdekes cikkel találkoztam a Vintage Pubban (ha még nem léptél be, szégyelld magad... kimaradsz mindenből). Ebben szerepelt egy MIR-1B 37mm f/2.8 objektív, aminek megfordították a frontlencséjét, és valami döbbenetes, hogy mit művelt ezek után a háttérben levő fényforrásokkal... Kirázott a hideg, és titeket is ki fog, ha odaérünk nemsokára.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Maga a MIR-1B egyébként nem egy ritka és drága objektív, idehaza 10.000 forint környékén lehet kapni, de ha nem akarsz utána járkálni, akkor vegyél egyet az eBay-en, kihozza a postás. Sima M42 vagy M39 a csatlakozása, így tükrös rendszerekre is jó. Kompakt kis szerkezet, tisztítottam/javítottam már párat, de frontfordítást eddig még nem csináltam vele. Na de majd most!

How-to: frontfordítás pár lépésben

Ne aggódjatok, nem lesz bonyolult. Az egészhez csupán egy menetkihajtóra lesz szükségetek, amit szintén beszerezhettek az eBay-en. Mielőtt elkezdjük, egy kis elmélet, mit is fogunk csinálni:

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy fogod a kihajtót és első körben kicsavarod a nameplate-et (ha neked olyan változatod lenne, aminél a nameplate-en nincsen szerszámhely, akkor ezzel az eszközzel tudod kicsavarni).

Ezek után ki tudod szedni a frontlencsét és óvatosan berakni fordított irányban.

Természetesen ügyelj arra, hogy a lencse mindkét felülete teljesen tiszta és pormentes legyen.

Ha a helyére tetted, akkor a nameplate-et visszahajtva rögzítsd.

Szerencsére itt nem kell alátétezni semmit, mert a fordított lencsetag immár befelé domború felülete nem ütközik össze semmilyen más üveggel és szépen illeszkedik az eredeti helyére. Készen is vagy az átalakítással. Gratulálok, van egy homorú frontlencsével rendelkező objektíved.

Most pedig irány játszani! :)

Tesztképek és videó

First of all nézzük meg, mit ad az optika közelponton (első kép) és végtelenbe fókuszálva (második kép).

Csodálatos! CS-O-D-Á-L-A-T-O-S! Tényleg felrobban a háttér! Ha csak ezért is, de már megérte szöszölni pár percet ezzel a csodával.

!

Maga a bokeh, illetve a háttérben levő fényforrások igen érdekes mintázatot vesznek fel középről a széle felé. A "dárdás" hatás csak egy szakaszon érvényesül, a képszélek felé finomabbá válik a "karikák" szélezése:

Íme még pár kép:

És csak hogy teljes legyen az öröm, íme egy rövid videó is "mozgás közben" a csodálatos fényekről:

Oké, azt el kell ismernem, hogy egyébiránt itt is szétesik a képminőség, de középen annyira azért még egyben marad, hogy egy-egy arcot még oda tudsz komponálni. Nem különösebben lesz éles, de szép.

Természetesen az alkotott kép karaktere szinte kizárólag centeres kompozíciókat tesz lehetővé (és biztos ez is hozzájárul az elég határozott képi világhoz, amiket így csinálhatsz).

Zárszó

Megéri-e pénzt szánni egy MIR-1B beszerzésére és utána időt tölteni a front megfordításával? Naná, hogy igen! Ha csak egy objektív lesz idén, aminek megfordítod a frontlencséjét, akkor az a MIR 37mm-es változata legyen, mert bár csak középre tudsz komponálni, de amit ettől kifelé csinál, az hihetetlen.

Ugye azt sose felejted el, hogy az eszköz mindig csak eszköz marad? Egyetlen objektív vagy fényképező sem fog csodát tenni a szépérzékeddel, a kreativitásoddal vagy a képességeiddel, de megfelelő alázattal és türelemmel végigjárva az utat hozzásegíthetnek téged csodálatos képekhez. :)


Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:


ShareHasznos tudást kaptál?

Legyél te is a vintage univerzum hőse! A tudásbázis anyagai ingyenesek és mindig azok is maradnak majd. Viszont a weboldalnak és minden hozzá kapcsolódó csatornának vannak fenntartási költségei. Ha szeretnéd segíteni a régi objektívek megmentését és bemutatását célzó munkámat, hozzájárulhatsz egy általad választott összeggel. A támogatást PayPal.me segítségével biztonságosan tudod elküldeni:

Köszönöm, hogy segítetted a tudás terjedését! Ha a megjegyzés rovatban megadtad a nevedet is (nem kötelező), szerepelni fogsz a hősök között: Rostás Csaba, Kováts Péter, Szász Márton, Hunyadi Áron, Tipold Gábor, Gyarmati Balázs, Tamás Éva, Zsoldos Tibor, Hajdu Máté, Horváth Kitti, Szlávik József, Tordai László, Keserű Gergő, Keresztes László Péter, Somogyi László, Rácz András, Szántó Sándor, Zubán Gergely, Erhardt Balázs, Kovács Attila, Magyar Antal, Szabó József, Máté Gyula, Boros András, Vaszkun Gábor, Erhardt Balázs, Kirner Richard, Tímea Bokodi, Káposztás Viktória, Bóka Zsuzsa


Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:Elmondhatod a magadét:

Népszavazol?

További szerelős tartalmak:


Három objektív hiba olyan közelről, ahogy még sosem láttad

Így néz ki a gomba, a karcolás és a bevonathiba ötvenezerszeres nagyításban. Tovább olvasom...

Praktina - NEX univerzális adapter házilag

Sokszor megijedünk egy-egy egzotikus csatlakozástól, pedig néha nagyon könnyen adaptálhatóak. Ilyen a Praktina is. Tovább olvasom...

Egyedi fényképező markolat fából, házilag

Régi vagy új fényképeződhöz könnyebben csinálhatsz egyedi, stílusos markolatot házilag, mint gondolnád! Tovább olvasom...

Canon nFD 300mm f/2.8 L IF tisztítás és tesztképek

Internal Focus - titkok egy legendás optika mélyéről, plusz egy kis útmutatás: így tisztíts belső fókuszos objektíveket. Tovább olvasom...

A csapágyazott Helios 40-2 története

Teher alatt is szépen forog ezentúl a 85mm-es Helios fókusza. Tovább olvasom...

Így ragaszthatod újra az elvált objektív-lencsetagokat

Nem könnyű és nem mindennapi, de biztosan igen érdekes kalandra hívlak: több évtizedes üvegeket fogunk (újra)ragasztani! Tovább olvasom...

Erre a 20 dologra lesz szükséged objektív szereléshez (+tippek)

Közkívánatra: objektív-szerelős eszköztár, amivel te is könnyen és gyorsan javíthatsz vagy tisztíthatsz optikákat. Tovább olvasom...

Gyönyörű bokeh-robbantás frontlencse-fordítással

Avagy végre egy értelmes frontmod: MIR-1B 2.8/37. A frontlencsék megfordításának inkább csak divatja, mint értelme van - legalábbis ezt gondoltam eddig. Viszont most találkoztam egy olyan megoldással, ami kipróbálva is lélegzetelállító eredményekkel jár, és még használni is lehet valamire. Tartsatok velem, mutatom a hogyant és az eredményeket is. Tovább olvasom...

Retekobi újjászületése

Egy csodálatos karácsonyi történet, mely reményt adhat más nehéz sorsú optikáknak is arra, hogy szépen rendbe teszed majd őket. Tovább olvasom...

Altix-NEX konverter házilag

Gépkannibalizmus és egy újabb NEX-konverter. Tovább olvasom...

És most beszéljünk az objektív-gombáról!

És tisztítsuk is ki, házilag! Jöjjön egy kis DIY projekt vállalkozó szelleműeknek. Tovább olvasom...Vannak még itt további érdekességek is:


Hogyan állj pont szembe a Parlamenttel?

Elsőre könnyűnek tűnő feladat, amin a fotósok 90%-a mégis elbukik. Miért, és mi a megoldás? Tovább olvasom...

Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Örök vita a fotósok között, hogy melyik a tökéletes gyújtótávolság emberek fotózására. Most ezt a kérdést fogjuk körüljárni, és fény derül a mobilos szelfik titkára is. Tovább olvasom...

Miért működnek az objektívek?

A fény rejtett fizikája és a kvantumelmélet csodálatos világa. Tovább olvasom...

Ezért imádod a vintage objektíveket

Divat, vagy valódi okai vannak a vintage őrületnek és az analóg forradalomnak? Tovább olvasom...

Évértékelő @2019

Egy újabb csodálatos és dolgos évvel lett öregebb a blog. A vintage optikákkal ellentétben ez - szerencsére - meg is látszik rajta. Összeszedtem nektek, mivel lettünk gazdagabbak idén, megmutatok pár adatot az oldal mögött és hozok a jövőre vonatkozó terveket is. Tovább olvasom...

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

A monogámia előnyei a vintage univerzumban, avagy miért és miképp érdemes gyártót és csatlakozást választanod, ha egy analóg ökoszisztémában gondolkozol? Hogyan lett a Canon FD a kedvenc vintage rendszerem? Esettanulmány. Tovább olvasom...

Robbantott ábra kisokos

Hogyan készíthetsz egyszerűen és gyorsan látványos robbantott ábrákat? Tovább olvasom...

Balkán Disney

Egy elfeledett hercegnő kreatív TFCD fotózása. Tovább olvasom...

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

Nem voltál még portréfotózáson? Akkor olvass bele egy beszélgetésbe, amiből minden kérdésedre választ kaphatsz a témáról (nem csak modellként). Tovább olvasom...

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

Hét elfogadható és egy pocsék fotó története, avagy: hogyan fotózz 120-as rollfilmre egy évszázados fényképezővel. Tovább olvasom...

A szürke színei

Az író e ponton bevallja, hogy sokszor (s mentség nélkül álljon itt: nem csak lázálmaiban) történetek jelennek meg a fejében, hiába csak pillanatképeket akar látni. Álljon hát itt egy ilyen szilánkszövevény, Kodak T-Max400-assal elbeszélve. Tovább olvasom...

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

Hol van, hova tart és mivé lesz a mirrorless forradalom? Miért váltottam A7III-ra? A7II vs. A7III. Provokatív gondolatok és desszertnek sajttorta. Tovább olvasom...

In memoriam Mamiya ZE

Rég elfeledett kisfilmes rendszer Japánból, mely a műanyag erejével ötvözi a minőséget. Tovább olvasom...

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Időutazás elfeledett technikai megoldásokkal, képtelen és képes elképzelésekkel és sok minden mással, amivel az évtizedek során az emberek képesek voltak fényképezni. Tovább olvasom...

Miért radioaktív az objektívem?

Tudom, hogy izgatja a fantáziádat a kérdés: miért radioaktívak egyes objektívek? Vajon ez veszélyes? Szándékos vagy lekváros? Nő vagy csökken a sugárzás az idők során? Pokoli sebességű időutazásra invitállak a válaszokért. Tovább olvasom...

Kezdő fotós kisokos

Van egy hármas aranyszabály, amit csak egyszer kell megértened ahhoz, hogy átlásd fényképeződ (vagy telefonod) működését. Utána sokkal könnyebb lesz a fotózás, ígérem. Tovább olvasom...

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

Haláltusájának utolsó óráiban készítettünk már pár posztapokaliptikus fotót a teljesen kifosztott, évek óta üresen álló Olimpia Hotelről, a Normafa csúfságáról. Tovább olvasom...

A kamu vörös karika pszichológiája

Avagy mi áll a “hamis” L-es objektívek hátterében? Mekkora bűn a csalás? Milyen hatással van ránk, ha csalunk? És jobb lesz az objektív képe a rá festett vörös karikától? Tovább olvasom...

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Egyszer volt, hol nem volt, a fényerős üvegek hegyén is túl, de még a messzi-messzi galaxis határán belül... Tovább olvasom...

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzője? Tovább olvasom...

A boldog fotós lájk nélkül él

Ne hagyd, hogy kedved szegjék a közösségi média fals visszajelzései. Legyél te is örömfotós! Tovább olvasom...

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Milyet, hogyan, hol, mennyiért és mikor? Kisokos vintage-optikák beszerzéséhez, 10 hasznos tippel. Tovább olvasom...

Mi a gond a modern objektívekkel?

Hova vezet bennünket az egyre több lencsetag, és miért adnak sokszor a régebbi optikák életszerűbb képeket? Tovább olvasom...

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

(FRISSÍTVE A7II TAPASZTALATOKKAL!) Avagy a manuálozók álma, egy szelet XXI. század Tovább olvasom...

35mm történelem

Milyen képek lapulhatnak egy évtizedek óta rejtőző, előhívatlan 35mm-es tekercsen? Vajon sikerült megmenteni őket, vagy győz az enyészet? Tovább olvasom...

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönetnyilvánítás

A kész anyag előzetes áttekintését és véleményezését köszönöm Benedek Lampertnek. A szakmai tanácsokat és segítséget köszönöm Pap Gyulának! A gyakorlati alkalmazás rögös útján Hegyi Júlia Lily kísért el, köszönöm neki a türelmet és kitartást. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik (kivéve, ha pizzáról van szó). Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorless-t és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását.

Manuális lencsékkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2020 (eredeti megjelenés: 2017. december 15., utolsó módosítás: 2017. december 15.)