hispan's photoblog
              tudásbázis
              vintage pub
              műhely
              frissességek

    hispan's photoblog   |   műhely   |   feliratkozás

h

hispan's photoblog

F

Filléres buborékgyáros házilag:
Pentacon AV 2.8/80 építése Canon EF-re


Készítsd el te is párezer forintból a “Trioplangyilkos” szappanbuborék-gyáros Pentacon AV 2.8/80-as vetítőobjektív Canonra vagy Nikonra alakítását.

Olyan vetítőoptikából fogunk most olcsó objektívet varázsolni, ami Canon EF-re vagy Nikon F-re is jó, és nem szükségesek hozzá drága szerszámok. Eddig ugyanis a blogon átalakított optikák (pl. Pöcsi, Töcsi és Meometar) jó része komoly mókolást igényelt és csak mirrorless-re volt jó. Jogos az igény, hogy csináljunk valamit tükrösökre is.

De mi az a vetítőzés? Tulajdonképpen nem más, mint régi vagy új vetítőgépek (diavetítők, filmvetítők) objektívjeit digitális gépekre adaptáljuk, ellátjuk őket a fókuszáláshoz szükséges mechanikával, és reméljük a legjobbakat.
Mielőtt belevágunk a dologba, az előző részek tartalmából: a "vetítőzés" lassan 3 év kezdődött nálam, az első átépített objektív egy 16KP 1.2/50-es volt, mely a keresztségben a Pöcsi nevet kapta. Őt követte a kistestvére, Töcsi, vagyis a 16KP 1.2/35. A dolgok ezt követően még komolyabbra fordultak, és érkezett Meometar, vagyis a Meopta Meostigmat 1/50-es átépítése. Később konszolidáltabb vizekre eveztünk, és műhely- valamint tesztpadra került a Pentacon AV 2.8/80-as, majd annak két nagyobb tesója, az AV 2.8/100 és az AV 2.8/150-es is. Bubis vonalon maradva itt van nekünk a Triplet 5M, avagy az "oroszok trioplanja". A nehézfiúk közül a 35KP 140mm f/1.8 és az OKP (35KP) 1-100-1 1.8/100 képviselteti magát, az extrém megoldások sorából pedig itt van a Delft Rayxar 50mm f/0.75-ös röntgenobjektívje. Ha igazán penge rajzolatú portrévetítőre vágysz, érdemes megnézned a Leitz Colorplan 90mm f/2.5 vagy a Leitz Hektor 85mm f/2.5 adaptálásáról szóló cikket is. Különleges darab a hazai gyártmányú MOM Budapest 1.7/35, erről is találhatsz egy anyagot. A vetítőknek elég speciális képalkotási tulajdonságaik vannak, ezek utómunkázásáról ide kattintva olvashatsz egy anyagot.

Miért pont a Pentacon AV 80mm f/2.8?

Elsősorban azért, mert ez a típus nagyon olcsó és műanyag, vagyis komoly szerszámok nélkül is tudod alakítani a testét, mégpedig úgy, hogy könnyen és kényelmesen használható fókusszal tudd ellátni, vagyis normális user experience jöjjön ki a végén.

Van persze egy másik ok is: ezt az optikát szokták a méregdrága Trioplan 2.8/100 filléres alternatívájának is nevezni. A Trioplanról azt kell tudni, hogy a teljes képmezőn szinte torzításmentes, kör alakú, roppant karakteres és éles szélű bokeh-karikákat rajzol. Imígy:

Játszottunk is ezekkel a karikákkal tavaly, az ezzel kapcsolatos cikket pedig itt éred el.

A probléma az a Trioplannal, hogy tapasztalataim szerint egyáltalán nem ér annyit, amennyiért adják. eBay-en az eredeti vintage darabok ára a horror 200.000+ forint sávba esik lassan. Megsasolták a dologban az üzletet a gyártók is, így készítik az eredeti Trioplan optikai felépítését másoló új változatot is potom 1.500 euróért. Emlékeim szerint ennyire azért nem jó ez az optika, de a vintage cuccok árát meghatározó képlet (képminőség * kompatibilitás * ritkaság * hype) szerint ez az objektív bizony ennyibe kerül.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Szörnyülködjünk még egy kicsit, aztán elárulom, hogy létezik két vetítőoptika, a Pentacon 2.8/80 és 2.8/100, amik optikai képletükben a Trioplanok szakasztott másai. Ezek persze "csak" vetítőoptikák, vagyis nem rendelkeznek szabványos csatlakozásokkal vagy fókuszmechanikával, viszont ez utóbbi hiányosságokat simán pótolhatjuk! Erről lesz ma szó.

A Pentacon 2.8/100 kicsit drágább, 25-30.000 forint körül szerezhető be, a 2.8/80 változat viszont mindössze 10.000 forint körül adja magát. Utóbbival fogunk most dolgozni. Ebből eddig két kivitellel volt dolgom, egy vastagabb és egy vékonyabb házassal.

A kialakításnak nagy jelentősége nincsen, mert mindkettő háza műanyagból van, így bármilyen szerszámmal megdolgozható. Jelen cikkben a vastagabb darabbal lesz dolgunk.

A Pentacon AV 2.8/80-asnak nagy előnye még, hogy az eredeti Trioplanhoz hasonlóan, és sok vetítőoptikával ellentétben ez simán kirajzolja a fullframet is.

Hol a végtelen?

Mielőtt belevágunk a tényleges szerelésbe, egy vallomás: szeretek használható objektíveket összerakni. Ezt itt azért emelem ki külön, mert elég hajmeresztő adaptációs megoldásokat láttam mostanában vetítőoptikákra, ami ugyan működtek valahogyan, de nekem a valahogyan nagyon kevés. Én portrézni járok ezekkel az obikkal, és ott létfontosságú, hogy precíz és egyenletes fókusz segítse a gyors élesre állítást. Egy csőbe belerakott, kenés nélküli, akadozó, egyenetlen "felfüggesztés" az adaptálásnak inkább csak kicsúfolása. Ha valamit csak egy műanyag hengerbe lehet betuszkolni és ott húzogatni, az olyan, mint egy fity... ing, és szerintem kb. annyit is ér.

Most pedig belevághatunk valami napi szinten is könnyen használhatónak az építésébe.

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy megállapítjuk, hol adja az optika a végtelent. A végtelen felé fókuszálás azt jelenti, hogy az optikai rendszer közeledik a szenzorhoz/filmhez, ezért nincs más dolgunk, mint kimérni valahogyan, meddig kell "visszajönnie" minimum az optikának ahhoz, hogy közelponttól kezdve egész a végtelenig "bárhova" tudjunk fókuszálni.

Úgy tűnik, hogy ez sokszor kardinális kérdés, mert sok levelet írtatok nekem barkácsolás közben ezzel kapcsolatban. Az eddig épített vetítőobjektívek esetében nem nagyon kellett ezt mérnem, mert olyan közel kellett jönniük a szenzorhoz, hogy örültem, ha sikerül egyáltalán megoldani mechanikailag a kérdést. A Pentacon AV 2.8/80 azonban más: ennek bázistávolsága elég nagy ahhoz, hogy akár tükrös rendszerekre is feltegyük, így tuti, hogy legalább 4-5 centi helyünk van a szenzor és a hátsó lencsetag között.

Megmutatom most a bűvös és pofon egyszerű módszert a végtelen kimérésére. Fogd a vázadat és tegyél rá egy olcsó makró tubust, aminek letekered a végét. Ez csak azért kell, hogy tartsa kicsit az optikát és leárnyékolja a külső fényeket. A képen Sony E bajonettel dolgozok, de ez lényegtelen, a módszer azonos elven működik Canon EF, Nikon F vagy bármilyen más tükrös rendszeren is.

Told az optikát hátra a makró tubusban addig, amíg a végtelenben levő tárgyak (értsd: kb. 20-40 méter távol, vagy annál is messzebb levő objektumok, pl. a képre hekkelt galaxis) élesek nem lesznek. Ha beállítottad az optikát, mérd le a bajonett peremének és az objektív végének távolságát. Én erre még rá szoktam számolni 1-2mm-t visszafelé, hogy ha építés közben el is csúszik valami kicsit, a végtelen biztosan meglegyen (ha ennél visszább jön az optika, az nem baj, csak felesleges). Aztán ismételd meg a dolgot még párszor, mert egy mérés nem mérés.

Jelen esetben ez a szám 9,8cm-nek adódott. Most már tudod azt, hogy mi az a maximális távolság, ami minden konvertert és fókuszmechanikát ideszámolva is lehetséges a váz és az objektív vége között ahhoz, hogy el tudj vele fókuszálni bármilyen messze. Nem volt bonyolult, ugye? Most pedig használjuk fel ezt az eredményt egy kis tervezéshez.

Mire lesz még szükséged?

Mivel ezt a vetítőoptikát úgy akartam megépíteni, hogy Canon EF-el legyen kompatibilis, a Sony E bajonettből egy egyszerű konverter segítségével EF-et varázsoltam. Azért (is) imádom a Sony mirrorless rendszerét, mert pillanatok alatt bármilyen más vázat szimulálhatok vele a tesztjeimhez.

Az előző mérés során az E bajonett külső pereme volt a referenciapont, ezért a teljes tervezés során a mért értékből le kell vonnom az E és az EF bázistávolságának különbségét (44mm - 18mm = 26mm), amit egyszerűbb úgy megtenni, hogy végig számolok a fentebb már említett EF-E konverterrel, vagyis plusz 2,6cm-el.

Ezen az adapteren kívül értelem szerűen szükség lesz még egy fókuszmechanikára is. Az eddigi vetítőoptikáimhoz Helios 44 objektívek átalakított fókuszmechanikáját használtam. Ezek kiválóan kezelik az aránylag nehezebb, fém házas szovjet vetítőket is. Viszont mivel a Pentacon műanyag, ezért könnyű is, nem igényel komoly mechanikát. Ráadásul egyszerű házi megoldást ígértem, így a Helios mechanika esztergálása helyett kínai macro helicoid tube-ot használunk majd.

Ezeket eredetileg változtatható hosszúságú makró kihuzatoknak tervezték, de kiválóan használhatók kisebb súlyú optikák fókuszmechanikájaként is. Több mérettartományban is gyártják őket. Mivel tapasztalataim szerint egy normális (20-30 centis) közelponttól a végtelenig tartó fókuszúthoz kb. 10mm-t kell előre hátra mozgatni egy áltagos, 50-80mm körüli optikát, így a mindössze 5mm áthidalására alkalmas változat helyett a 17-31mm-es, vagyis 14mm-t bejáró verziót javaslom. Ez jelen esetben majd 50cm-es közelpontot ad a Pentaconnal. Párezer forintért beszerezhető eBay-en. A "hosszabb" változatok normál felhasználáshoz feleslegesek (hosszabb úttal kisebb közelpont érhető el, de többet is kell tekerészni fókuszálás közben).

Mivel ezeket a helikoidokat M42 menettel esztergálják, ezért az EF bajonettre kell még egy M42-EF konvertergyűrű is. Komoly súlyokkal nem dolgozunk, így a legolcsóbb alumínium változat is tökéletes lesz. Javaslom az eBay-es beszerzést, ott mindössze pár száz forint egy ilyen karika.

Ezzel meg is van minden, amire az építéshez szükség lesz:

Objektív születik

A tervezés során mindössze annyit kell tennünk, hogy megmérjük a konverter és a fókuszmechanika (összecsukott állapotának) vastagságát, és ezt kivonjuk a teljes, korábban mért 9,8cm-es távolságunkból:

Ezzel megkapunk egy 5,3cm-es értéket. Ekkora távolságot kell visszaszámolnunk az objektív végétől, ennyire kell "visszavágni" alul. Ez az érték minden vetítőobjektív esetében eltérhet, hiszen ahány optika, annyi féle bázistávolság. Szóval tessék mérni!

Mivel a vágás felfekvő felület lesz, fontos, hogy aránylag pontosan jelöljük és végezzük el. A jelölésre van egy egyszerű módszer: tedd le egy vízszintes felületre az optikát, mellé pedig egy olyan magas tárgyra helyezett éles eszközt, ami a vágás vonalában tudja karcolni az optika külsejét. Forgasd körbe az optikát, és tökéletesen vízszintes jelölést fogsz kapni a vágáshoz:

Mivel itt műanyaggal fogunk dolgozni, elég egy egyszerű Dremel is a vágáshoz. Ha ez sincsen, akkor bármilyen vasfűrész lap is megteszi. Ha még ilyen sem akad, akkor fogj egy recés konyhakést. Ezt a műanyagot még az is vágni fogja. (Csak vegyél fel védőszemüveget.)

Vágás után a felületet szabadítsd meg a sorjától. Végső esetben erre sima dörzspapírt is használhatsz.

Most tedd fel a konvertert és a fókuszmechanikát (összecsukva) a vázadra, és tedd elé szorosan a megdolgozott Pentacont. Ha jól csináltad, akkor megvan a végtelen fókusz, és attól visszafelé is bármi, egész a közelpontodig. Ha nem tudsz elfókuszálni a végtelenbe, akkor nem vágtál le elég sokat a Pentacon házából. Megbuktál matekból és technikából is, és évet kell ismételned.

Ha a próba sikeres, akkor tisztítsd meg alkohollal a frissen vágott műanyag felületet és a helikoid felső felét és fogd a két komponensű epoxit, keverd ki, ragasztózd be a vágott műanyagot. Ragaszd őket össze és hagyd megszáradni. Vigyázz, hogy az epoxi ne folyjon be a fókuszmechanikádba, mert beton keményre szárad. 24 óra után gyakorlatilag készen is vagy!

Ha a ragasztásnál fényszivárgást tapasztalsz, akkor valamilyen fényzáró ragasztószalaggal kívülről vagy belülről szigeteld le az érintkező felületeket. Perfekt.

Láthatod, hogy az elkészült szerkezetnek egyetlen tagja sem nyúlik hátrébb, mint az EF-M42 konverter, így biztos lehetsz benne, hogy Canon vázakon is hibátlanul működik. Ezt csak azért írom, mert sok képen az eredeti számítási módszerem miatt láthattad az EF - NEX konvertert, de mint mondtam, ez csak a Canon váz "szimulálása" miatt volt szükséges a munka során.

!

Ugyanezzel a logikával Nikon F bajonettre is megépítheted a Pentacon AV 80-ast, ott is lesz elég helyed, hogy meglegyen a teljes fókuszút.

Kis utólagos kiegészítés: az eredeti cikk megjelenése óta kipróbáltam egy jóval hosszabb, 36-90mm-es mechanikával is az átépítést, és így is működik a szerkezet!

Ennek az az értelme (ahogy az AV100-as átépítésével foglalkozó cikkben is olvashattad), hogy a hosszabb mechanika jobban el tudja tolni az optikát a szenzortól, így akár a frontlencsétől 10-12cm-re levő objektumokra is lehet fókuszálni (makró-betyár lesz az objektívünkből).

Tesztképek

Hogy mire képes az objektívünk, azt nézzétek meg az alábbi tesztképeken, amiket az elmúlt hetek fotózásain sikerült összelövöldöznöm.

Kezdjük azzal, hogy ennek a kis bestiának pokoli szép a rajza. Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy éles, és ezt a képmező jelentős területén képes produkálni, hanem arról is, hogy nincsen se fátyolosság, de még CA se túl sok. A szovjet vetítőkhöz képest, amiket eddig építettem és próbáltam, ennek az optikának fényévekkel jobb a képminősége. Arról nem is beszélve, hogy az általam próbált Trioplanoknál is sokkal tisztább a képe.

Jöjjön pár portré, mert a szívemhez ez áll a legközelebb. A Pentacon ilyen helyzetben (is) nagyon kezes jószág, nem igényel középre komponálást, a legszéleit tekintve mindenhol éles és kontrasztos a képe.

Ezeknél a vetítőoptikáknál mindig kritikus kérdés a szembefények kezelése. A Pentacon ebben is jelesre vizsgázik: nagyon jól bírja a képmezőbe kerülő fényforrásokat. Természetesen produkál becsillanásokat, de a következő képeken láthatjátok, hogy ezek nem flare-elik tele a képmezőt, nem okoznak jelentős kontrasztvesztés és így a fotókat sem teszik tönkre.

És akkor ideje végre rátérni a karikázásra, vagyis a bokeh kérdésére. Itt jön a papírforma: szép kis karikák mindenfelé a képen. A széleken minimálisan torzulnak ugyan, de összességében megvan a körkörös forma szinte mindenhol. Igaz, hogy a körülmények itt is számítanak: nem lehet bárhol és bármikor előcsalni a formás karikákat, hiszen azok nagyban függenek a fényforrásoktól is, de az biztos, hogy ez a móka nem a Pentacon képességein fog múlni.

Az f/2.8-as fényerő azért nem a világ, ezt nem árt tudni, így ha távolabb fókuszálsz (mondjuk fél alakos portrénál), akkor a háttérben levő szeretetgömbök bizony hajlamosak összemenni. Ez ellen tehetsz két pofon egyszerű módszerrel is. Az egyiket úgy hívják, hogy fakeDOF. Írok majd róla egy cikket, addig is itt egy kompozit ezzel a módszerrel, két képből (ahol két eltérő tárgytávra állsz be):

A másik módszer makrózásnál lehet jó, ahol nem fontos a végtelen fókusz, és közgyűrűzhetsz. Értelem szerűen minél több a közgyűrű, annál nagyobbak lesznek a karikák.

Igen, jól látod, ez a kép kísértetiesen hasonlít a Trioplan makró mókához. A módszer ugyanaz volt, és ez örök érvényű az igazán szép karikák előcsalogatásához: a DVD-re szórt vízcseppekre a megfelelő irányból kell rávilágítani, hogy kiadják a csodálatos formákat, amiket a közgyűrűzött objektívvel könnyen rögzíthetsz is.

Kb. 2,5 centi közgyűrűvel készültek az alábbi fotók is, élesben, a természetben. Ilyen körülmények között, ahol a fényforrás, vagyis a Nap helyzete adott pillanatban fix, sokkal nehezebb, de nem lehetetlen előhozni a buborékokat.

Egy locsolókanna víz minden esetben sokat segíthet, hogy tükröződő, becsillanó pontokat hozzunk létre a háttérben! Ráadásnak pedig egy cica, belső udvaros fényekkel:

Zárszó

Az nem is kérdés, hogy építened kell egy ilyen optikát, már csak azért is, mert nem drága, és megszólalásig utánozza a drága Trioplant.

Ha lusta vagy hozzá, akkor írhatsz nekem is a blog szerelőműhelyében, és megbeszéljük a részleteket!


Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:


ShareHasznos tudást kaptál?

Legyél te is a vintage univerzum hőse! A tudásbázis anyagai ingyenesek és mindig azok is maradnak majd. Viszont a weboldalnak és minden hozzá kapcsolódó csatornának vannak fenntartási költségei. Ha szeretnéd segíteni a régi objektívek megmentését és bemutatását célzó munkámat, hozzájárulhatsz egy általad választott összeggel. A támogatást PayPal.me segítségével biztonságosan tudod elküldeni:

Köszönöm, hogy segítetted a tudás terjedését! Ha a megjegyzés rovatban megadtad a nevedet is (nem kötelező), szerepelni fogsz a hősök között: Rostás Csaba, Kováts Péter, Szász Márton, Hunyadi Áron, Tipold Gábor, Gyarmati Balázs, Tamás Éva, Zsoldos Tibor, Hajdu Máté, Horváth Kitti, Szlávik József, Tordai László, Keserű Gergő, Keresztes László Péter, Somogyi László, Rácz András, Szántó Sándor, Zubán Gergely, Erhardt Balázs, Kovács Attila, Magyar Antal, Szabó József, Máté Gyula, Boros András, Vaszkun Gábor, Erhardt Balázs, Kirner Richard, Tímea Bokodi, Káposztás Viktória, Bóka Zsuzsa


Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:Elmondhatod a magadét:

Népszavazol?

További vetítőoptikás őrületek:


Hazai vonatkozás: MOM Budapest 1.7/35 vetítő építés és teszt

Nagyon ritkán esik szó hazai gyártású optikákról, ezért különösen nagy öröm a mai nap: egy MOM gyártmányú vetítőből fogunk használható objektívet építeni, és le is teszteljük. Tovább olvasom...

Leitz Hektor 85mm f/2.5 adaptálás és teszt

Kicsi, könnyű, penge éles, könnyen adaptálható és fullframe. Kell ennél több, ha egy vetítőobjektíről van szó? Tovább olvasom...

Leitz Colorplan 90mm f/2.5 adaptálás és teszt

Könnyen adaptálható portrémester, ami olcsó és éles. Kell ennél több, ha egy vetítőoptikáról beszélünk? Tovább olvasom...

Gyöngyszem keletről: OKP 1-100-1 1.8/100 vetítőoptika adaptálás és teszt

Ha azt mondom, hogy egy fullframenél is nagyobb lefedésű 1.8/100-as, kiválóan használható rajzolatú optikát hozok neked ma Oroszországból, hiszel nekem? Tovább olvasom...

Átlát a szitán: Rayxar 0.75/50 röntgenoptika adaptálás és teszt

Storytime: hogyan lett használható objektív egy brutálisan fényerős röntgenoptikából, hogyan törte szét majdnem a záramat, és van-e értelme ennek az egésznek már megint? Tovább olvasom...

Az orosz Trioplan: Triplet-5M 2.8/100 építés és teszt

Orosz barátaink nem lacafacáztak sokat a névadásnál: triplet lencserendszer? Legyen a neve Triplet! De hogyan lesz belőle igazi objektív és vannak-e szappanbuborékjai? Tovább olvasom...

Az óriásvetítő: 35KP 140mm f/1.8 építés és teszt

Nehézsúlyú bajnok a ringben: mit tud a fél kilónál is nehezebb 35KP 1.8/140-es orosz vetítő, és hogyan adaptálhatod akár tükrös, akár mirrorless rendszerekre? Tovább olvasom...

Bubicsászár: Pentacon AV 2.8/150 építés és teszt

Kötelező kör a kistesók után a Pentacon vetítő nagyágyújának, a 150mm-es változatnak is a megismerése. Adaptálás és teszt, rengeteg szappanbuborék-bokehkarikával. Tovább olvasom...

2in1 portré&makró vetítőobjektív körfénnyel: Pentacon AV 2.8/100 építés + teszt

Hogyan adaptáld tükrös vagy mirrorless vázadra a Pentacon 100mm-es vetítőjét, hogyan építs bele saját körvilágítást, és mire lesz mindez jó? Tovább olvasom...

Filléres buborékgyáros házilag: Pentacon AV 2.8/80 építése Canon EF-re

Készítsd el te is párezer forintból a “Trioplangyilkos” szappanbuborék-gyáros Pentacon AV 2.8/80-as vetítőobjektív Canonra vagy Nikonra alakítását. Tovább olvasom...

Okos megoldás kis szenzorra: KP16 1.2/35 „Töcsi” vetítőoptika (átalakítás + teszt)

Újabb vetítőobjektív épül: ezúttal egy 16KP 1.2/35 vetítőoptika átalakítása kerül terítékre. Sony E bajonettre fogunk dolgozni, és te is meg tudod csinálni otthon! Tovább olvasom...

Nehézsúlyú vetítőobjektív: Meometar 50mm f/1 E-mount

Meopta Meostigmat 1/50 átalakítás Sony E rendszerre, teszttel, házilag, neked! Tovább olvasom...

Vetítőoptika képalkotás pro-kontra

Lássuk a medvét: mivel nézel szembe, ha vetítőoptikát használsz? Tovább olvasom...

Vetítőoptikából valódi objektív (RO-109-1A)

Hatalmas fényerő egyedi képi világgal - házilag. Tovább olvasom...Vannak még itt további érdekességek is:


Milyen objektívvel fotózzak portrét?

Örök vita a fotósok között, hogy melyik a tökéletes gyújtótávolság emberek fotózására. Most ezt a kérdést fogjuk körüljárni, és fény derül a mobilos szelfik titkára is. Tovább olvasom...

Miért működnek az objektívek?

A fény rejtett fizikája és a kvantumelmélet csodálatos világa. Tovább olvasom...

Ezért imádod a vintage objektíveket

Divat, vagy valódi okai vannak a vintage őrületnek és az analóg forradalomnak? Tovább olvasom...

Évértékelő @2019

Egy újabb csodálatos és dolgos évvel lett öregebb a blog. A vintage optikákkal ellentétben ez - szerencsére - meg is látszik rajta. Összeszedtem nektek, mivel lettünk gazdagabbak idén, megmutatok pár adatot az oldal mögött és hozok a jövőre vonatkozó terveket is. Tovább olvasom...

Hogyan és miért válassz (egy) analóg/vintage rendszert magadnak?

A monogámia előnyei a vintage univerzumban, avagy miért és miképp érdemes gyártót és csatlakozást választanod, ha egy analóg ökoszisztémában gondolkozol? Hogyan lett a Canon FD a kedvenc vintage rendszerem? Esettanulmány. Tovább olvasom...

Robbantott ábra kisokos

Hogyan készíthetsz egyszerűen és gyorsan látványos robbantott ábrákat? Tovább olvasom...

Balkán Disney

Egy elfeledett hercegnő kreatív TFCD fotózása. Tovább olvasom...

Képzelt beszélgetés egy TFCD/portré fotózás előtt, alatt és után

Nem voltál még portréfotózáson? Akkor olvass bele egy beszélgetésbe, amiből minden kérdésedre választ kaphatsz a témáról (nem csak modellként). Tovább olvasom...

8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

Hét elfogadható és egy pocsék fotó története, avagy: hogyan fotózz 120-as rollfilmre egy évszázados fényképezővel. Tovább olvasom...

A szürke színei

Az író e ponton bevallja, hogy sokszor (s mentség nélkül álljon itt: nem csak lázálmaiban) történetek jelennek meg a fejében, hiába csak pillanatképeket akar látni. Álljon hát itt egy ilyen szilánkszövevény, Kodak T-Max400-assal elbeszélve. Tovább olvasom...

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

Hol van, hova tart és mivé lesz a mirrorless forradalom? Miért váltottam A7III-ra? A7II vs. A7III. Provokatív gondolatok és desszertnek sajttorta. Tovább olvasom...

In memoriam Mamiya ZE

Rég elfeledett kisfilmes rendszer Japánból, mely a műanyag erejével ötvözi a minőséget. Tovább olvasom...

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Időutazás elfeledett technikai megoldásokkal, képtelen és képes elképzelésekkel és sok minden mással, amivel az évtizedek során az emberek képesek voltak fényképezni. Tovább olvasom...

Miért radioaktív az objektívem?

Tudom, hogy izgatja a fantáziádat a kérdés: miért radioaktívak egyes objektívek? Vajon ez veszélyes? Szándékos vagy lekváros? Nő vagy csökken a sugárzás az idők során? Pokoli sebességű időutazásra invitállak a válaszokért. Tovább olvasom...

Kezdő fotós kisokos

Van egy hármas aranyszabály, amit csak egyszer kell megértened ahhoz, hogy átlásd fényképeződ (vagy telefonod) működését. Utána sokkal könnyebb lesz a fotózás, ígérem. Tovább olvasom...

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

Haláltusájának utolsó óráiban készítettünk már pár posztapokaliptikus fotót a teljesen kifosztott, évek óta üresen álló Olimpia Hotelről, a Normafa csúfságáról. Tovább olvasom...

A kamu vörös karika pszichológiája

Avagy mi áll a “hamis” L-es objektívek hátterében? Mekkora bűn a csalás? Milyen hatással van ránk, ha csalunk? És jobb lesz az objektív képe a rá festett vörös karikától? Tovább olvasom...

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Egyszer volt, hol nem volt, a fényerős üvegek hegyén is túl, de még a messzi-messzi galaxis határán belül... Tovább olvasom...

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzője? Tovább olvasom...

A boldog fotós lájk nélkül él

Ne hagyd, hogy kedved szegjék a közösségi média fals visszajelzései. Legyél te is örömfotós! Tovább olvasom...

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Milyet, hogyan, hol, mennyiért és mikor? Kisokos vintage-optikák beszerzéséhez, 10 hasznos tippel. Tovább olvasom...

Mi a gond a modern objektívekkel?

Hova vezet bennünket az egyre több lencsetag, és miért adnak sokszor a régebbi optikák életszerűbb képeket? Tovább olvasom...

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

(FRISSÍTVE A7II TAPASZTALATOKKAL!) Avagy a manuálozók álma, egy szelet XXI. század Tovább olvasom...

35mm történelem

Milyen képek lapulhatnak egy évtizedek óta rejtőző, előhívatlan 35mm-es tekercsen? Vajon sikerült megmenteni őket, vagy győz az enyészet? Tovább olvasom...

További cikkek a tudásbázisban...

Köszönetnyilvánítás

A cikk képanyagának összeállításához köszönöm a kitartó segítséget Nagy Zsófinak. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik (kivéve, ha pizzáról van szó). Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorless-t és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását.

Manuális lencsékkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2020 (eredeti megjelenés: 2018. április 1., utolsó módosítás: 2018. október 26.)