hispan's photoblog
site version 10.2.3.5


Samyang Fisheye 8mm f/3.5 UMC CSII


formátum: APS-C • típus: fix/prime halszem/fisheye • gyújtótávolság: 8mm • max. fényerő: f/3.5 • rekeszlamellák száma: 6 • front filter: Ø • fókusz típusa: manuális • közelpont: 0.3m • képlet: 10 lencse 7 tagban • bevonat: UMC • csatlakozás: Canon EF-S, Nikon F (DX), Pentax K, Sony A, Canon M, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E, MTF • súly: 410g • ház anyaga: műanyag • származás: korea


Amiért szeretni fogod: APS-C szenzoros gépekre ez az egyik best-buy halszem. Ha szereted a halszemek jellegzetes képi világát, akkor aprópénzért kaphatsz egy kb. 167-180 fokos diagonális (a teljes APS-C képkockát lefedő) optikát, aminek kezdő fényereje f/3.5 és a rajza is teljesen korrekt. A Samyang saját UMC (ultra multi coated) bevonatát használja. Fókuszmechanikája internal focus kialakítású, csak a szerkezet belsejében történik mozgás. Könnyű vele dolgozni, mert - a típus sajátosságainak hála - kb. 1 méteres tárgytávolság után praktikusan már minden "végtelenben" van, így éles is.

Amiért nem fogod szeretni: a piros karikás verzión az ellenzőt nem lehet leszedni, így például ha tilt-shift adapterre teszed, a hood maga is árnyékolni fog kicsit. Az egész szerkezet műanyag, emiatt sok a decenteres darab, illetve ejtésnél szilánkosan törik az egész. A fókuszmechanika is hajlamos idővel felkeményedni, elcsúszhat a kalibrációja, kenést veszíthet. A kromatikus aberráció a szélek felé és nyitva jelentős.




Minden alkotó ember a szabadságot keresi

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt engem is. Fotós azóta se lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed komfortzónájából.
Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok arról mesélnek neked, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel. Tovább...