hispan's photoblog
              tudásbázis
              vintage pub
              frissességek

    hispan's photoblog   |   hozzászólás   |   feliratkozás

h

hispan's photoblog

F

Veszélyeztetett faj:
CZJ DDR Pancolar MC
80mm f/1.8 gyorsteszt


Az nem létezik, hogy ha a kezem közé kerül egy 80-as Pancolar, ne írjak nektek egy gyorstesztet róla. Terülj-terülj asztalkám!

Nehéz kérdés a vintage 80mm kérdése, mert a legtöbb valamire való optika igen erős árazással rendelkezik. De miért? És mi a helyzet a legendás 80mm-es Pancolarral, ami ritka, mint a fehér holló? Terepteszt, szerelési és használati tapasztalatok, meg a szokásos desszert.80mm, te drága

Nem tudom, mi az oka annak, hogy a vintage 85mm ilyen nehéz kérdés, de ha álmomból felkeltenek, rögtön az jut eszembe, hogy "80.000 forint" meg hogy "kis(ebb) választék". Egyrészt míg 50-es optikákból Dunát lehet rekeszteni mennyiség és típusok számában is, addig 80-85mm-es objektívekből nem is egy, hanem talán két nagyságrenddel is kevesebb van.

Másrészt tény, hogy a valamire való darabok, mondjuk egy 85mm-es 1.9-es vagy 1.8-as Takumar vagy egy 1.8/85-ös nFD Canon 70-90.000 forint környékén tanyáznak, a jóval drágább Helios 40-2-esről, az 1.2/85L-es Canonról vagy egy 75mm-es Biotarról meg már ne is beszéljünk. Kicsit, de nem sokkal üdítőbb példa csak a korai Nikkor-H 1.8/85, mely kora ellenére is igazán szépen rajzol, és néha egész emberi áron lehet rá lecsapni.


Olvastad már a friss cikkeket a tudásbázisban?

Ezekkel a típusokkal volt dolgom eddig, és bevallom, hogy kompromisszummentes rajzolatot csak a két említett nFD Canontól kaptam. Ők a legfiatalabbak is a sorban, így ez nem meglepő (a Helios 40-2 meg csak effektobinak jó). A Canon páros amatőr/hobbi szinten szépen felveszi a versenyt az FE 1.8/85-ös Sonyval, az 1.8/85-ös Batissal, de még az 1.4/85-ös G-Masterrel is, amiket szintén próbáltam, és csak a miheztartás végett sorban 190.000, 380.000 és 630.000 forintba kerülnek. A régi vonal még a maga áraival is jóval kedvezőbb.

Valami azonban nagyon hiányzott a vintage 85-ös listámról, ez pedig a legendás 80mm-es Pancolar volt. Azt csiripelték a madarak, hogy ez az optika nem csak a ritkasága miatt olyan drága, amilyen...

Apropó ritkaság: az már önmagában sokat elárul egy objektívről, hogy hány karakterből áll a szériaszáma. Az nFD 1.8 és 1.2 85mm-es Canonok például mindössze öt számjeggyel büszkélkedhetnek, ami jelzi, hogy túl sokat nem gyárthattak belőlük (jellemzően 7 vagy 8 karakteresek a nagy tömegben előállított vintage optikák szériaszámai).

A mai páciensünk még a fent említett Canonokon is túltesz, ugyanis sorozatszáma mindössze 4, azaz 4 számjegyből áll. Ez még lottózni is kevés lenne.

Ugyanebből a típusból később készültek több számjegyes szériaszámmal rendelkező darabok is, mivel a Zeiss 1975-77-ben lenullázta az addig használatos szériaszámait, és előről indult minden. Ahogy nőtt a darabszám, nőtt a számjegyek száma is.

Valószínűleg ez lehet az egyik oka annak, hogy - megbontva egy klasszikus típusteszt logikáját, és a vérfagyasztó döbbenetet a cikk elejére hozva - egy ilyen objektívért akár 170.000 forintot is elkérnek eBay-en (és ez még csak az árlista eleje). Ohh my god, ennyiért rosszabb napokon after-war 1.5/75-ös Biotarokat lehet akasztani! Mi folyik itt?

Aki két éve vett egy ilyen optikát 60-70.000 forintért, az most nagyon örül. Pedig akkor még cikket se írtam róla... Az egyszeri fotós kolléga persze kineveti ezt az árcédulát és azt mondja: 80.000-ért veszek egy EF-es 1.8/85-ös Canont a 6D-mre! Erre az egyszeri vintage őrült rögtön heves szócsatába kezd vele az értékállóságról... Szóval értitek, a cél most annak kiderítése, hogy a 80mm-es Pancolar csak a ritkasága, a hájp vagy a képminősége miatt (is) ilyen drága?Drágaságom, Pancolarom

Az internet nagykönyve szerint a Kelet-Németországban 1983-tól gyártott optika három verzióban, M42 és PB csatlakozással készült, friss husi tehát a vintage piacon. A bajonettes változatnak 0,83m helyett 0,65m a közelpontja. Ez valószínűleg csak a mechanikából következő eltérés, mert a 6 lencsés optikai konstrukció elvileg azonos. A 80mm-es gyújtótávolság fullframen 30 fokos látószöggel jár, tehát egy icipicit szélesebb, mint az átlagos 85-ösök. Tömege mindössze 308 gramm, ennek előnyeiről pedig később még lesz szó.

A változatokhoz még annyit, hogy M42 csatlakozással electric és auto megoldás is kijött (előbbi elektromosan visszajelzi az előválasztott rekeszértéket az arra alkalmas Praktica vázaknak). Az auto változatok nameplatején az aus JENA DDR gravírozás látható, míg a tesztben szereplő electric kivitelen az "egyszerű" CARL ZEISS JENA DDR szöveg van. A PB csatlakozós sorozat Prakticar megnevezéssel fut. Vadásztam képeket a másik két verzióról is:

A mi történetünk ott kezdődött, hogy teljes generálra kaptam egy ilyen optikát, ami - enyhe kifejezéssel élve is - rendesen le volt harcolva. Sajnálatos módon a használati nyomok nem csak az objektív házát érintették, hanem a front- és hátsó üvegeket is.

Az üvegen levő kicsi és nagy sérüléseket a róla készült fotókról nagyrészt eltüntettem, hogy így maradjon meg az emlékezetemben. Szépen, hibátlanul. Mint ahogy a régi szerelmeidre gondolsz.

Szóval, hogy csak kellemeseket gondoljunk róla, feltettem egy Praktica PLC-3 vázra, mert ennek olyan retrós-diszkós műanyag burkolata van, ami már majdnem nem gusztustalan, sőt egész jól néz ki.

A hátsó lencsetag egyébként jelentősen túlnyúlik az M42 csatlakozás vonalán, ami baljós előjel, és valóban a 'zinternet szerint bizony bele is csaphat az elavulóban levő tükörreflexes technikát használó fullframes masinák tükrébe. Nagy reccsenés. Áucs.

A teljes újrakenéséről, a lamellák és az üvegek tisztításáról most nem csináltam külön képeket, mert szorított az idő (akit ilyen cikkek érdekelnek, ide kattintva találhat párat), de általános tapasztalatokat meg tudok osztani.

Nem nehéz szervizelni, mert mind az első, mind a hátsó optikai blokkot külön ki lehet tekerni, nem biztosítja a meneteiket semmi. A fókuszmechanika sajnos a szokásosan botrányos CZJ kivitel, ami megannyi kiváló Zeiss üveg sorsát pecsételi meg: könnyen kikopik és határozottan ügyesen gyűjti be a koszt is. Jelen példány sem kivétel: küszködik már a bele rakott sok-sok kilométerrel.

A rekeszről szintén ne is beszéljünk. Eredetileg emiatt került hozzám az optika, ugyanis ahogy a Zeisseknél lenni szokott, a lamellák letapadtak az olajpárától, és ilyenkor a teljes rekeszblokkot érdemes szétszedni és kipucolni. Igen ám, de ez a többi optikához képest nagyon túl van bonyolítva és kész rémálom, mikor magán a tubuson belül kell apró rugókat a helyükre akasztanod. De lényeg a lényeg, hogy precízen megoldható a dolog, csak türelem kérdése. A felújítás elvégeztetett, és amennyire lehet, az optikát sikerült kipofozni.Jöjjön a terepteszt!

Az fizikai képtelenség, hogy egy ilyen üveget ne mutassak meg nektek legalább egyetlen fotózás erejéig. Ennyire volt csak időnk, de szerencsére Teodóra és az időjárás is kegyes volt hozzánk, vintagebolondokhoz, és összejött pár fotó.

Mielőtt azonban a hölgyhöz érünk, kezdjük a kötelező rajzolatos és élsötétedéses képpel. Azt kell, hogy mondjam, és az itt következő f/1.8 - 2.8 - 5.6 sorozatot megelőlegezzem, hogy igen: ez az optika már nyitva is teljesen korrekt rajzolattal rendelkezik.

Csináltam nektek 1:1 kivágást is a képmező közepéről és széléről is:

A fenti kijelentés harmatosabban igaz a képmező szélére, de azért szerencsére az sem borzasztó. Meg ez úgyis egy portréobi, ki a fene komponálna egy arcot a képmező sarkába?

Apropó sarok: saroksötétedés az bizony van rendesen, és ez 2.8-ra rekeszelve sem tűnik el teljesen, csak 5.6-on. Az átlagosnál nem durvább, de nyitva azért jól érezhető.

És ha már így kézben van az optika, pár szót az ergonómiáról: a fókuszgyűrű sajnos nem gumírozott, hanem fém, ami hidegebb napokon nem feltétlenül kényelmes. Emellett a már említett, sok esetben kopott fókusz sem egy Takumar-élmény, az egyszer biztos. Lehet vele dolgozni, de nem a két ujjas kategória és a finom ütközések világa.

Súlyban meglepően kedvező a Pancolar: könnyebb, mint az 1.8/85-ös Takumar, nagyjából az 1.8/85-ös nFD Canonnal van egy súlycsoportban. Nem húzza előre a gépet, jó a súlypont, nem halsz bele a cipelésébe.

A rekeszgyűrű szépen kattog, de kicsit könnyen jár, ami lehet az évek eredménye is. Nem nehéz véletlenül beletekerni. Az optika rendelkezik A-M kapcsolóval, valamint - mivel electric kivitel - a bajonett mellett hátul a régi Praktica vázaknak képes elektromosan visszajelezni a kiválasztott rekeszértéket.

Az MC bevonat szépen teszi a dolgát, ami a kontrasztot illeti: már a nyers képek is teljesen jók. Nem kell azon aggódnod hazafelé, hogy melyik csúszkát hova kell majd tolni, hogy kijöjjön ebből valami.

Kifejezetten ellenfényes körülményeket az időjárás miatt nem tudtunk teremteni, így azt nem tudom, hogy flarek és becsillanások kérdésében mi a helyzet. Máshol azt írták róla, hogy szépen helytáll e tekintetben.

Ami biztos, hogy a bokeh-karikák Pancolarosan szépek és éles a szélük. Ez mindenképpen igen kedvező azoknak, akik szeretik a háttérben levő fényforrásokat ilyen módon hangsúlyozni. Aszférikus lencsetagot nem tartalmaz az optika, így a bokeh-karikákban hagymagyűrűk nem jelennek meg (amit tesztképeken a karikákban láttok itt-ott, azok sajnos a front és hátsó üveg felületek sérülései).

Akkora a szenzormágia mostanában, hogy az optika által alkotott színekről nem tudok külön nyilatkozni, csupán benyomásaim vannak: a blogon korábban már tesztelt 2.8/180-as Sonnarnal jobban bejöttek, de a 3.5/135 Zebra Sonnar élénk tónusait nem tudta meghaladni. Vagy csak képzelődök, és az idő volt túl fakó.

Hoztam nyers-kidolgozott párost is, ezen pedig jól megszemlélhető a gyárilag is kifogástalan kontraszt és a karakteres rajz:

Tapasztalataim szerint a teljes alakos portrékhoz, ha háttérmosást is akarunk beletenni rendesen, illik egy 135mm-es optika, abból is valami fényerősebb. Szuper erre a célra egy 1.8/135-ös Porst vagy egy 2/135-ös Canon. Ha ezek nincsenek kéznél, akkor 85mm-en eddig egyedül az nFD 1.2/85L Canon mosásával voltam elégedett. Sajnos ez igaz a Pancolarra is: ha túl messze kerül a tárgy, a háttér is túlságosan beélesedik.

A rajzolatra, ahogy már említettem, nem lehet panasz: bőven optimális a részletesség. Az 1.8-as fényerőn még a kis mértékben mozgó arcok elkapása sem okoz nagy problémát.

Mit is mondhatnék? Ezzel az objektívvel öröm dolgozni (minden mechanikai problémája ellenére), mert képalkotását tekintve igazi minőségi csemege a vintage portréoptikák mezőnyében.

!


Summa summarum

Az többé-kevésbé nyilvánvaló, hogy bármennyire is szerethető az 1.8/80-as Pancolar képe, nem fogsz belőle vásárolni. Legalábbis nem az eBay-en és nem 170.000 forint körüli áron. Ez az optika tipikusan az a kategória, amire lecsapsz, ha valamelyik zsibvásárban szembejön 40-50.000 forintért, mert annyit bátran állíthatom, hogy ér (sőt, ha tényleg dolgozni akarsz vele, akkor többet is, mert tisztességes minőségű portré előállítására is tökéletesen alkalmas).

Bár használat és technika terén küzd a szokásos Zeiss-betegségekkel, egy szépen karbantartott, hibátlan darabbal életed végéig boldogan elleszel, ezt tudom borítékolni.


Mutasd meg másoknak is, hogy mit találtál:


ShareTÁMOGATÁS

A tudásbázis anyagai ingyenesek és mindig azok is maradnak majd. Természetesen a weboldalnak és minden hozzá kapcsolódó csatornának vannak fenntartási költségei. Ha szeretnéd segíteni a munkámat, ezekhez hozzájárulhatsz egy általad választott összeggel. A támogatást PayPal.me segítségével biztonságosan tudod elküldeni:

Köszönöm, hogy segítetted a tudás terjedését! Ha a megjegyzés rovatban megadtad a nevedet is (nem kötelező), szerepelni fogsz a támogatók között: Rostás Csaba, Kováts Péter, Szász Márton, Hunyadi Áron, Tipold Gábor, Gyarmati Balázs, Tamás Éva, Zsoldos Tibor, Hajdu Máté, Horváth Kitti, Szlávik József, Tordai László


Ha maradt még bármi kérdésed, vagy elmondanád véleményedet, várunk a Vintage Pubban és a blog facebook-oldalán.Érdemes követni:Elmondhatod a magadét:

Népszavazol?

Ezek a típustesztek is tetszeni fognak:


Éjjellátó napvilágon: Cyclop-M1 85mm f/1.2 gyorsteszt

Orosz is, csavarós is, éjjellátó is: mit tud az igazán gyors Cyclop változat, érdemes-e beszerezned és hol a trükk az egészben?

Ez a sztori is az eBay-en kezdődött, amikor Helios és Cyclop optikákat böngésztem, gyűjtöttem a sorozatszámokat, mint szőke lány tavaszi réten a virágokat. Aztán hogy, hogy nem benne maradtam egy licitben, és már úton is volt Olaszországból egy 1.2/85-ös Cyclop-M1... Tovább olvasom...

Hispan 10 kedvenc objektívje

Rengeteg levelet kapok tőletek “mit ajánlanál?” témakörben. Köszönöm ezeket, szeretlek titeket. Jöjjön most egy hosszabb válasz a 10 kedvenc optikámmal.

Még a google is szólt nekem, hogy sokan keresnek a “hispan kedvenc objektívje” kifejezésre, így ideje volt összeállítanom nektek egy listát. Ez a gyűjtés azonban nem egyszerűen egy nyálcsorgatós dreamteam. Hosszú évek gyakorlati használati- és szerviztapasztalatait pakoltam össze, hogy életszagú és hasznos infókkal szolgálhassak. Akár eltévedtél a vintage világban, akár új ötleteket keresel, tarts velem! Tovább olvasom...

Veszélyeztetett faj: CZJ DDR Pancolar MC 80mm f/1.8 gyorsteszt

Az nem létezik, hogy ha a kezem közé kerül egy 80-as Pancolar, ne írjak nektek egy gyorstesztet róla. Terülj-terülj asztalkám!

Nehéz kérdés a vintage 80mm kérdése, mert a legtöbb valamire való optika igen erős árazással rendelkezik. De miért? És mi a helyzet a legendás 80mm-es Pancolarral, ami ritka, mint a fehér holló? Terepteszt, szerelési és használati tapasztalatok, meg a szokásos desszert. Tovább olvasom...

Régi adósság: Canon nFD 1.2/85L teszt

Három éve lógok neked ezzel a cikkel, de nem ok nélkül tartott ilyen sokáig. Miért lett ez a 30 éves portréobjektív az alapoptikám? Most kiderül.

Nagyon restellem a fent említett súlyos késedelmemet. Az egyetlen ok, amiért nem tudtam soha befejezni e sorokat, az, hogy a tesztalanyul szolgáló 85mm-es objektív letehetetlen darab, és hétről hétre megdobogtatja a szívemet. Most viszont ideje végre megosztanom veletek az örömöket, amiket eddig okozott nekem a Canon egyik legkivételesebb optikája, a türelmetekért cserébe pedig ez lesz az eddig megjelent leggazdagabban illusztrált cikk. Tovább olvasom...

Fullframe apróság: Argus Tele-Sandmar 100mm f/4.5

Néha tényleg nem a méret a lényeg. Igazán apró, mégis fullframe, cca. 70 éves és 100mm-es: ez az Argus Tele-Sandmar 100mm f/4.5

Ez a történet is úgy kezdődött, mint megannyi másik: beszélgettem Pap Gyulával a régi objektívekről, és egyszer csak nagyon hiányzott valami az életemből, amiről 5 perccel annak előtte még csak nem is tudtam. Gyertek velem és fotózzunk egy század közepi optikával! Tovább olvasom...

Canon nFD 300mm f/2.8 L IF tisztítás és tesztképek

Internal Focus - titkok egy legendás optika mélyéről, plusz egy kis útmutatás: így tisztíts belső fókuszos objektíveket.

Üdvözöllek ismét a blog szerelőműhelyében, ahol ez alkalommal egy igazi ínyencség, egy Canon nFD 2.8/300-as kerül terítékre. Nagy baja nincsen, azonban egy kis portalanítás ráfér. Eredetileg nem akartam erről cikket írni, de egy külföldi fórumon közölték velem, hogy "ez nem fog sikerülni", ilyenkor pedig a szakmai alázat vita helyett bizonyítást kíván. Tovább olvasom...

Carl Zeiss Planar 1.4/50 T* gyorsteszt

Ér-e háromszor annyit a Zeiss kortalan ötvenese, mint egy azonos fényerejű Takumar? Milyen a rajza, de leginkább: milyen érzés vele dolgozni?

Bevallom nektek őszintén, nincs kétségem afelől, hogy a legtöbb Zeiss optika igazán kiváló. Olvashattatok cikket a blogon egy 135-ösről és egy 200-asról is, ami önmagában is jelzi, hogy említésre méltó darabok származtak az idők során a gyártótól. De vajon a C/Y bajonettes 50mm-es 1.4-es tényleg annyival jobb, mint a nála harmadával olcsóbb kortársai? Teljesítményt veszel, vagy brandet? Lássuk! Tovább olvasom...

A keletnémetek büszkesége: CZJ Sonnar 2.8/200

Mit lehet kezdeni ezzel a viszonylag fiatal vintage dinoszaurusszal?

Vajon lehet-e, van-e értelme 200mm-en portrézni? És ha igen, emellett mire jó még a keletnémetek egyik legendája, a 200mm-es 2.8-as CZJ MC Electric Sonnar? Ennek jártunk utána egy fotózás erejéig, amiből bőséges képanyag és tapasztalat áramlik most felétek. Úúúúgy szeretek mesélni nektek! Vajon lehet-e, van-e értelme 200mm-en portrézni? És ha igen, emellett mire jó még a 200mm-es 2.8-as CZJ MC Electric Sonnar? Ennek jártunk utána egy fotózás erejéig, amiből bőséges képanyag és tapasztalat áramlik most felétek. Úúúúgy szeretek ilyeneket mesélni! Tovább olvasom...

Zeiss Sonnar 3.5/135 Zebra - Prémium portréoptika aprópénzért

Prémium portréoptika aprópénzért

A legszebb gyerekek szerelemből születnek, legalábbis azt mondják. Nem tudom, hogy a Zeiss mérnökei mennyire szerették a kis Zebrájukat, de az biztos, hogy igen tehetséges apróságot teremtettek, aki még nagypapa-korában is simán az asztal alá issza a fiatalokat. Ennek okán szeretnék nektek beszámolni arról, hogy uram-atyám de bitang jó ez a Zeiss 3.5/135! Ha tényleg fillérekből akarsz egy pokoli jó 135mm-est, akkor megérkeztél. Tovább olvasom...

Turista mód-ON: Vivitar Series 1 28-105mm f/2.8-3.8 gyalogteszt

Egy napra nyakunkba vesszük Prágát és kiderül, sikerült-e megtalálni az ideális utazózoom-ot.

Az egész történet onnan indul, hogy 99%-ban fixekkel dolgozok, de ha ráveszem magamat az utazásra, nem vagyok hajlandó egy optikánál többet cipelni. Városnézéshez pedig limitált, ha egyetlen gyutávot kell választanom. Keressünk hát egy olyan vintage zoom-ot, ami esélyes lehet a feladat megoldására! Tovább olvasom...

Kistelés-portrés kalandok: Porst 1.8/135mm teszt

Mire képes egy vintage sebességhuszár 40 éves korában, és megéri-e az árát? Plusz a szokásos agymenések.

Ezer éve nem volt a blogon típusteszt, ennek oka pedig prózai: ritkán fog meg annyira egy optika, hogy önálló cikket kapjon (vagy éppen túlságosan is megfog, és akkor sose tudom befejezni a róla szóló cikket). A Porst 1.8/135 azonban szinte azonnal belopta magát a szívembe, és sorozatban majdnem minden fotózásomon használtam, mióta kézhez kaptam. Jöjjön hát a tudás- és képorgia. Tovább olvasom...

Cyclop vs. Helios 40-2

Rántsuk le a leplet a városi legendáról: melyik 1.5/85-ös óriással lehet fotózni? Melyikért érdemes súlyos pénzeket kiadni?

Örök kérdés, hogy megúszhatod-e "olcsósítva" a Helios 40-2 85mm f/1.5 beszerzését egy Cyclop változattal? A választ megtalálod a cikkben, szokás szerint számtalan tesztképpel, gyakorlati tapasztalatokkal és néhány érdekes adalékkal. Tovább olvasom...

Teszten járt itt 2017 bombája: Zeiss Equatis 75mm f/0.75

A Zeiss idei nagy bejelentése igazi fotótörténeti mérföldkő: az Equatis brutÁlis fényerejét nem a 17 csoPoRtba rendezett 23 lencse adja, hanem a negatív fénytörésű, folyékony lencsetag. De találunk Itt még más extrákat is: ideje megbarátkoznunk az LNE, az UVLD és az IpdAFE kifejezéSekkel is... Tovább olvasom...

Egy zoom mind felett?: Vivitar Series 1 35-85mm f/2.8 teszt

Egy zoom mind felett?: Vivitar Series 1 35-85mm f/2.8 teszt

Nem vagyok én a zoom-ok esküdt ellensége, csak vintage kategóriában sokkal több a prime megoldás. Viszont éppen ezért keltette fel az érdeklődésemet pár hónapja a Vivitar különleges optikája, ami fix (és jó) fényerővel kínált egy igen sokat használt és népszerű átfogást. Nem menekülhetett a teszttől, most pedig nektek is megmutatom, mire képes egy '70-es években gyártott zoom. Tovább olvasom...

Canon FD 800mm f/5.6L - Kis tisztítás, kis teszt, hatalmas élmény

Kis tisztítás, kis teszt, hatalmas élmény

Olyan csoda megtisztulásának és rövid tesztelésének sztoriját mutatom most be nektek, amilyenhez és amekkorához fogható eddig még nem járt a blogon soha. Egy valódi fehér bálna, egy igazi Moby Dick fogja a következőkben a hullámokat kelteni közel és elsősorban távol az éterben. Mindenki kapaszkodjon, ki ne essen a csónakból: 800 és 1600mm-en is tüzelni fogunk! Tovább olvasom...

Drágaságom, ritkaságom: Biotar 75mm f/1.5 M42 teszt

Igazi legenda a tesztpadon: megéri-e a valódi swirly bokeh monster a vaskos árcéduláját?

Vannak objektívek, amikből sok van, másokból kevesebb, egyesek meg ritkák. És vannak optikák, amikről a legtöbben csak hallottak, vagy még csak nem is tudnak róluk. Aktuális tesztalanyunk is az utóbbi kategóriába tartozik. Ha egy számítógépes játékban megszerezhető item lenne, nem egyszerűen azt mondanánk rá, hogy uncommon, hanem azt, hogy rare, sőt epic. Hogy ehhez képest mennyire jó, és hogy megéri-e az igazán vaskos árcéduláját, az nemsokára kiderül. Tovább olvasom...

Takumar, de melyik?

Super? S-M-C? SMC? 1.4/50 útmutató.

Nagyjából két éve kezdődött a szerelem köztem és az 1.4/50-es Takumarok között. Szinte véletlen, hogy a legelső 1.4-es optikám egy SMC Takumar volt, és az elején bizony nem voltam jó szerető: próbára tettem az SMC-t és számtalan más fényerős 50mm-es lencsével is kísérleteztem, melyet a nagy 50mm-es tesztben dokumentáltunk is. Máig nem akadt azonban jobb 50-es a kezembe. Tovább olvasom...

Távmérős esettanulmány: Jupiter 3 1.5/50

Sony A7(II) + Jupiter-3: boldog házasság 60 év korkülönbséggel.

A tükörmentes rendszerre történő átállásnak a váz technikai előnyein túl megvannak a maga rejtett boldogság-dimenziói is. Ezek között a megnövekedett kompatibilitás a leghasznosabb, mely két konkrét objektív-családdal kapcsolatban biztosan jelentkezik. Az egyik a Canon FD bajonettes tárháza, a másik pedig a távmérős, pl. L39 csatlakozású objektívek világa. Tovább olvasom...

Öreg 50-es nem vén 50-es | vintage optikák tesztje

Ismerd meg az elmúlt évtizedek legjobb 50mm-es vintage optikáit és tudd meg, hogyan használhatod ezeket modern digitális fényképeződön.

Miért készítettük ezt a tesztet? Mert szeretjük az antik objektíveket, és mert nehezen békülünk meg a gondolattal, hogy a Canon 1.4/50-es optikája 2.8-ig nem igazán ad olyan képminőséget, amit mi elvárnánk tőle. Szeretnénk megmutatni azoknak, akik eddig még nem találkoztak a tesztben szereplő optikákkal, hogy van élet a manapság is kapható “rendszer” és “third-party” optikákon túl, és évtizedek lencsetermése vár arra, hogy modern digitális gépeken használjuk őket, mégpedig igen jó eredményekkel, igen kedvező árakon. Tovább olvasom...

Nagyvárosi nagylátó: Fish-eye Takumar 17mm f/4 teszt

Mire képes egy évtizedekkel ezelőtt gyártott halszem-objektív digitális vázakon?

Létezik egy speciális típusa az objektíveknek, mely talán a legjobban megosztja a fotósokat, egy részüket a rajongói, másik felüket a homlokráncolós táborba tömörítve. Ez a típus a halszem-objektív. Számomra mindig is kedves volt a megoldás, hiszen képi világa egyedi, így számtalan olyan ötlet kivitelezésére ad lehetőséget, amit hagyományos objektívekkel nem készíthetünk el. Tovább olvasom...

Vannak még itt további érdekességek is:


8 kocka egy közel 100 éves, középformátumú Zeiss Ikonnal

Hét elfogadható és egy pocsék fotó története, avagy: hogyan fotózz 120-as rollfilmre egy évszázados fényképezővel.

Már majdnem azt írtam a cikk címébe, hogy gyorsteszt... De hova siessen az ember egy közel 100 éves fényképezővel a kezében? Az ilyen dolgoknak meg kell adni az időt. Rá kell szánni azt a koratavaszi késő délutánt arra a nyolc kockára, ami jelen esetben a rendelkezésünkre állt. Tovább olvasom...

A szürke színei

Az író e ponton bevallja, hogy sokszor (s mentség nélkül álljon itt: nem csak lázálmaiban) történetek jelennek meg a fejében, hiába csak pillanatképeket akar látni. Álljon hát itt egy ilyen szilánkszövevény, Kodak T-Max400-assal elbeszélve.

Amint az ember hathatós és jóságos tevékenysége nyomán (tudniillik hogy a golyóbis szerves anyagainak javát szőlővé, majd abból borrá alakítsa) az évszakok ez időben jócskán eltolódtak, novemberben még didergéstől mentesen lehetett a budai erdőket járni. Az író is szívesen hódolt e tevékenységének, többnyire hölgytársaságban. Alibije kikezdhetetlen volt: portréfotografálás, ahogy törvényben szedett betűvel hívták, de a paragrafus nem vethetett gátat a rossz ízű, hátak mögött zajló pletykáknak, miszerint többről volt itt szó. Tovább olvasom...

Sony A7III: a mirrorless jelene és jövője

Hol van, hova tart és mivé lesz a mirrorless forradalom? Miért váltottam A7III-ra? A7II vs. A7III. Provokatív gondolatok és desszertnek sajttorta.

Durván 3 évvel ezelőtt, amikor egy örökkévalóságnak tűnő és alapértelmezésben a környezettől örökölt Canonos lét után először próbáltam ki az A7-est, remegett kicsit a kezem. Ugyanazok a kérdések fogalmazódtak meg bennem akkor, mint azóta is számos fotósban, akik kacérkodnak a mirrorless gondolatával: vajon egy komoly DSLR után milyen lesz egy jóval komolytalanabbnak tűnő MILC? Hogy lehet, hogy ezek a pöttöm gépek kihívói a trónjukról látszólag letaszíthatatlan tükrösöknek? Egyáltalán hol a trükk az egész történetben? Csak marketingről van szó? Tovább olvasom...

In memoriam Mamiya ZE

Rég elfeledett kisfilmes rendszer Japánból, mely a műanyag erejével ötvözi a minőséget.

Ennek a cikknek idestova 30 éve nincsen különösebb hírértéke, szóval előre szólok, hogy megint csak kukáztam valamit, ami megérdemel pár sort az internet örökkön örökké kavargó feneketlen mély emlékezetében. Ha van jobb dolgod, például kölyökkutyákat simogatni, majonézes sósmogyorót enni vagy megcsókolni az asszonyt, de úgy, hogy érezze, akkor még most hagyd abba. Tovább olvasom...

13 különleges kamera a fotózás történetéből

Időutazás elfeledett technikai megoldásokkal, képtelen és képes elképzelésekkel és sok minden mással, amivel az évtizedek során az emberek képesek voltak fényképezni.

John Wade Retro Cameras című gazdagon illusztrált könyve arra ihletett, hogy készítsek nektek egy összeállítást a fotózás történetének néhány kiemelkedő kamerájáról. Mindegyik különleges valamilyen értelemben, így azoknak is izgalmas olvasmány lehet ez, akiket eddig egyáltalán nem érdekelt a filmes fotózás vagy a vintage őrület. Tovább olvasom...

Miért radioaktív az objektívem?

Tudom, hogy izgatja a fantáziádat a kérdés: miért radioaktívak egyes objektívek? Vajon ez veszélyes? Szándékos vagy lekváros? Nő vagy csökken a sugárzás az idők során? Pokoli sebességű időutazásra invitállak a válaszokért.

Rendesen belesétáltál a csapdába barátom, mert a cikk címében feltett kérdésre sokkal alaposabb választ fogunk most keresni, mint gondolnád. Visszamegyünk egészen az idők kezdetéig és magának a radioaktivitásnak is a végére járunk. Lesz lista a sugárzó optikákról, valamint számtalan további érdekesség! Kezdhetjük? Tovább olvasom...

Kezdő fotós kisokos

Van egy hármas aranyszabály, amit csak egyszer kell megértened ahhoz, hogy átlásd fényképeződ (vagy telefonod) működését. Utána sokkal könnyebb lesz a fotózás, ígérem.

Néha nagyon elvont dolgokról olvashatsz a blogon, amik csak a fényképezésben már járatosaknak érdekesek. Szerencsére azonban azt tapasztalom, hogy nagy arányban csatlakoznak virtuális fotós kocsmánkhoz lelkes kezdők is. Tőlük sok levelet kapok alapkérdésekkel kapcsolatban, az évek alatt pedig többekkel volt már szerencsém találkozni, és elmondani a fényképezők működésének alapjait. Tovább olvasom...

A 60 utolsó fotó a bontásra ítélt Olimpia Szellemhotelből

Haláltusájának utolsó óráiban készítettünk már pár posztapokaliptikus fotót a teljesen kifosztott, évek óta üresen álló Olimpia Hotelről, a Normafa csúfságáról.

Az egykor szebb napokat is megélt Olimpia Hotel, ami az utóbbi években már csak a Normafa csúf szégyenfoltja volt, a következő hetekben végképp az enyészeté lesz. Utolsó napjaiban látogattuk meg, bejártuk minden négyzetméterét, most pedig felfedi nekünk pár titkát a halálos ágyán. Tovább olvasom...

A kamu vörös karika pszichológiája

Avagy mi áll a “hamis” L-es objektívek hátterében? Mekkora bűn a csalás? Milyen hatással van ránk, ha csalunk? És jobb lesz az objektív képe a rá festett vörös karikától?

Biztosan láttatok már olyan KIT objektívet, amire kreatív tulajdonosa egy vörös karikát festett, így úgy tűnhetett, hogy valójában egy L-es objektívvel fotózik. Múlt héten én is láttam egyet, és azonnal be is indult a gondolatlavina a fejemben. Most elárulom, miért csinálják ezt az emberek, és mire mennek vele. Tovább olvasom...

Pirosszka (ingyom-bingyom TFCD fotózás)

Egyszer volt, hol nem volt, a fényerős üvegek hegyén is túl, de még a messzi-messzi galaxis határán belül...

Szóval élt egyszer egy Pirosszka és egy farkas, és mivel ez egy szolid örömfotózás volt, így vadászt nem is szereztünk. Összevonván a karaktereket, és a békesség jegyében Pirosszka baltával járta az erdőt hű társával, a farkassal. Tovább olvasom...

Viltrox EF-NEX III gyorsteszt

Mivel ad többet a Viltrox legújabb adaptere, mint a kategória többi versenyzője?

Következzen egy igen rövid szösszenet a Viltrox legújabb EF-NEX adapteréről, a III verzióról. Azért érdemel ez az apróság külön bejegyzést, mert megold néhány olyan kérdést, amit a hasonló árkategóriás (mondjuk ki: olcsó) adapterek korábban nem tudtak, illetve amikre csak a két jóval drágább konverter, a Sigma MC-11 és a Metabones voltak képesek. Tovább olvasom...

A boldog fotós lájk nélkül él

Ne hagyd, hogy kedved szegjék a közösségi média fals visszajelzései. Legyél te is örömfotós!

Tőlem merőben szokatlan téma következik most. Nem a képek előállításáról, nem az azokhoz használt felszerelésről vagy módszerekről lesz szó, hanem a fotók utóéletéről, vagyis arról, mi történik a publikálásuk után, miért tesszük őket egyáltalán közszemlére, valamint (és ez a lényeg) hogyan érdemes vagy éppen nem érdemes értelmezni mások visszajelzéseit. Különösen az Y és Z generációs alkotók figyelmébe ajánlom a továbbiakat. Kalandozzunk kicsit a közösségi média birodalmában, és lássunk át a Facebook szitáján. Tovább olvasom...

10 tipp régi objektív vásárláshoz

Milyet, hogyan, hol, mennyiért és mikor? Kisokos vintage-optikák beszerzéséhez, 10 hasznos tippel.

Tetszik a manuális lencsék világa, de visszatart használatuktól a tény, hogy ezeket nem kaphatod meg a boltok polcairól dobozban, garanciával? Félve vásárolsz használt fotós kellékeket? Netán rossz tapasztalatod volt a second-hand árukkal? Úgy érzed, nem tudod, mire figyelj, amikor antik optikát vásárolsz? Nem szívesen fizetsz interneten keresztül külföldi portékáért? Összeszedtem neked 10 tippet a témával kapcsolatban, így nem lesz többé kifogás, ha szembe jön álmaid Heliosa! Tovább olvasom...

Mi a gond a modern objektívekkel?

Hova vezet bennünket az egyre több lencsetag, és miért adnak sokszor a régebbi optikák életszerűbb képeket?

Néha olyan nehéz az embernek szavakba öntenie, amit a tapasztalataiból felépített magában, és át szeretné adni másoknak is. Így vagyok a régi optikák "természetesebb, hangulatosabb" képi világával kapcsolatban is. Mikor ezt a kérdést kell ecsetelnem, magam is bajban vagyok, hiszen nehéz objektív szempontok szerint értékelni. És ekkor, egyszer csak szembe jön velem a neten Yannich Khong cikke, amit elolvasok és csak bólogatok hevesen. Tovább olvasom...

Így ölte meg az A7 a DSLR-emet

(FRISSÍTVE A7II TAPASZTALATOKKAL!) Avagy a manuálozók álma, egy szelet XXI. század

Lassan fél éve már, hogy elkezdtem kacérkodni a vázváltással, pedig 2015 nyarán még csak pár hónapja volt nálam az 5D MII, életem első fullframes gépe. A nagy 50-es teszt készítése során többnyire csak a baj volt a tükörrel, így érdeklődésem hamar a tükörmentes megoldások, konkrétan a Sony A7 felé fordult. A szenzorméret megtartása nem volt kérdés, minden más azonban igen, ilyen helyzetben pedig csak a próba dönthet, ezért 2016 ezzel kezdődött. Tovább olvasom...

35mm történelem

Milyen képek lapulhatnak egy évtizedek óta rejtőző, előhívatlan 35mm-es tekercsen? Vajon sikerült megmenteni őket, vagy győz az enyészet?

Hány évet él túl egy negatív? Ezzel a kérdéssel eddigi életem során nem sokat kellett foglalkoznom, mert alig pár friss 35mm-es tekercs elhasználásán és előhívatásán vagyok túl. Nemrégiben azonban boldog tulajdonosa lettem egy (sokadik) régi filmes váznak, és benne lapult egy előhívatlan filmtekercs is. Ennek a történetét fogom most bemutatni. Tovább olvasom...

További cikkek...

Köszönetnyilvánítás

Az objektívet köszönöm Koppány Marcellnek. A kódolásban nyújtott segítséget köszönöm Pintér Zsoltnak.

BIO

A cikk szerzője 2011-ben kezdett fotózni. A mai napig abszolút amatőrnek vallja magát, aki sokkal inkább az alkotás öröméért, mint bármilyen javadalmazásért dolgozik (kivéve, ha pizzáról van szó). Végigjárta a digitálisok ranglétráját (350D, 20D, 50D, 5DMII, A7, A7II, A7III), de egyre többet játszik analógokkal is. Időközben rájött, hogy az optika sokkal fontosabb, mint a váz. Valamiért ösztönösen szereti a mirrorless-t és a minél egyszerűbb, de agyafúrtabb megoldásokat. Saját magára a "géptulajdonos" megjelölést szereti alkalmazni, ami jobban lefedi technikai részletek iránti rajongását.

Manuális lencsékkel 2014 eleje óta foglalkozik, 2015-ben pedig összegyűjtötte és letesztelte a legtöbb elérhető árú 50mm-es optikát. Nem csak gyűjti, de szereti, javítja, és használja is objektívjeit, hiszen a vitrinben tartott felszerelésnek csak ára van, nem pedig értéke. Ha hívják, örömmel osztja meg tapasztalatait és élményeit személyesen is élő előadásokon vagy a vintage pub személyes találkozóin, ezen felül pedig szorgosan építi az online is elérhető tudásbázist.

A fotózásnak minden lépését fontosnak tartja, ezért a gondolat teremtő erejéről és az alkotás önmagára visszamutató értelméről és boldogságáról is sokat lehet hallani nála. Ha csatlakoznál hozzá, a vintage pubban általában megtalálod, a pult mellett rögtön jobbra. Tovább...

hispan's photoblog C 2011-2019 (eredeti megjelenés: 2019. március 18., utolsó módosítás: 2019. március 18.)