EZ EGY ARCHÍV OLDAL, 2017. 01. 01. ÓTA NEM FEJLESZTEM. A FRISS VERZIÓHOZ KATTINTS IDE.

alkotás

 

Nem vagyok profi fotós. Ennek megfelelően (vagy emiatt) az alkotás folyamata sokszor jobban érdekel, mint a végeredmény. Szeretem megosztani az időt és a folyamatot is másokkal akár itt, akár élőben.

   

Hogyan rajzol az objektívem?

Budapest, 2015

Egy elrettentő példa arra az esetre, amikor tág rekeszen nincs értékelhető kép.

 

 

 
Fontos: ez az anyag 2015-ben jelent meg, és már nem frissül. Elavult információkat tartalmazhat. A tudásbázis friss cikkeihez kattints ide.

Álljon itt egy "miniteszt", egy tanulság a régi üvegekkel kapcsolatban. Mostanában egy "szupertitkos projekt" okán rengeteg régebbi (értsd: M42 vagy más, korábban használt csatlakozással szerelt 20-30-40 éves) objektív fordul meg a kezemben, többnyire fényerős 50mm-es optikák. Ezek általában jobban teljesítenek bizonyos mutatókban, mint a manapság kapható, "modernebb" társaik (élve a közhellyel: régen még adtak a minőségre). Más tulajdonságaikban persze alulmaradnak (hiszen a fotózás valahol technikai "sport", a fejlődés nem múlik el nyomtalanul). Pozitív jellemzőikre példa az élesség és az egyedi rajzolat, negatív tulajdonságaikra pedig a becsillanás és a szembefény problémás kezelése (a bevonatok minősége miatt). Nem mennék bele részletesen a témába, hiszen készülök erről még bővebben is szólni, itt most csak egy elrettentő példával szolgálnék "nem minden arany, ami fénylik" jeligére.

Sikerült a héten jó áron beszereznem egy fényerős (f/2) portréobjektívet, egy 85mm-es Jupiter-9-est. Természetesen az árából és a korából, valamint abból, hogy a neten nem zengtek róla ódákat, sejtettem, hogy nem életem legszebb képet adó optikáját tartom a kezemben, de érdekelt már a sok 50-es után egy fix 85-ös is. Ehhez jöttek korábbi pozitív tapasztalataim, amikor például az egyik legolcsóbb üvegből, a Helios 44-2-ből sikerült tűéles, csodás képeket kihozni. Felcsavartam hát az 5D-re a Jupitert és nekivágtam a városnak. Nem jutottam messze...

Új üveggel való ismerkedés esetén alapvető, hogy az ember végigskálázza a rekeszértékeket és megnézi, "magához képest" hol milyen képet ad az adott optika. A Jupiternél összesen 3 kép elég volt ahhoz, hogy kijelenthessem: hiába a csodás, 2-es fényerő, ezen az értéken gyakorlatilag nincs értékelhető rajzolata. f/4-től indul a valamire használható képalkotás, de egy 85mm-es portréobi esetében ez az érték már a legkevésbé sem elfogadható. Álljon itt egy friss tesztkép, hogy mindenki láthassa, miről is beszélünk:

Mindhárom lövésnél újra lett állítva finoman a fókusz, így nem arról van szó, hogy az f/2 esetében nem sikerült élesre állítani: ezen a tartományon így néz ki a Jupiter szerint az éles.

A rossz tapasztalat is hozzásegíti némi tudáshoz az embert, a Jupiter-9 pedig kiváló lesz elrettentő példának. A hét másik beszerzése egy 58mm-es 44-2-es Helios volt (pontosabban annak "legújabb" műanyag gyűrűs változata), ehhez is rögtönöznék pár tesztképet. Itt még f/2-n is bőven elfogadható a rajzolat (középen persze, mert a szélek felé lágyul, de ezt az üveget pont azért szeretjük, mert utánozhatatlan hangulatban mossa a hátteret), feljebb rekeszelve pedig már egészen kitűnő (a széleken is). Egy ilyen objektívvel az ember jó helyre szerkesztett témák esetén bátran fotózhat 2-es rekesszel is.

Íme pár tesztkép a 44-2-essel, most is egy Canon 5D MII-esen volt fent. Álom könnyű használni, a blende rögzíthető f/2-n (egyébként fokozatmentes a rekeszállítás, így könnyű lenne véletlenül elcsavarni), a fókusz pedig pont a megfelelő ellenállással és ívvel jár körbe. Képek:

Aki pedig igazán tűéles képeket akar hatalmas fényerővel, az szerezzen be egy SMC Takumar 50mm f/1.4-es lencsét. E nélkül az optika nélkül én már el sem indulok fotózni. Ezek a képek is a héten születtek, szintén egy 5DMII-n, barangolva a városban:

Nemsokára egy átfogó teszttel jelentkezek, amiben a fentiek mellett számos más fényerős 50-es optika is szerepelni fog majd azonos, összehasonlítható körülmények között. (Uptade: az említett cikk megjelent, elolvasásához katt ide.)

Ha tetszett a cikk, itt követheted a továbbiakat: fb.com/hispansphotoblog

.

Horváth Krisztián - hispan – C 2004 - 2013 – Minden jog fenntartva

Az oldalon található munkák saját készítésűek, továbbközlésükhöz engedély kell.

Ajánlott minimum böngésző: Internet Explorer 8 vagy Mozilla Firefox 3 vagy Google Chrome 3.

e-mail   |   facebook

   

Az oldal betöltése 0.007940 másodpercet vett igénybe.   |   552,424 lapletöltés   |   log   |   lapinfó