portré- és örömfotózás


Valamiért minden ember azt hiszi, hogy az együttműködés legmagasabb foka a nyer-nyer helyzet. Pedig a szinergia felé vezető legjobb ösvény a nyer-nyer, vagy nincs alku.

Szeretek én is ebben gondolkodni, így főleg azokkal fotózok szívesen, akikkel megtaláljuk a közös hangot és a közös elképzeléseket. Hiszem, hogy nem minden fotósnak és nem minden modellnek kell együtt dolgoznia - de akiknek igen, azok valami többet teremthetnek, mint ami addig létezett. Ezért neked is csak javasolni tudom, hogy bátran keress meg, ha úgy érzed, hogy hozzásegíthetlek valamivel elképzeléseid megvalósításához (akár TFCD alapon is).

Unalmas, klasszikus portréfotózásban biztosan nem lesz részed, helyette örömfotózást szoktam csinálni. Mivel az igazán jó képekhez meg kell, hogy ismerjem a belső szépséged is, beszélgetni fogunk. Akkor is, ha ez csak értő hallgatás, és akkor is, ha úgy érzed, hogy feltétlenül el kell mondanod valamit.

Van az örömfotózásoknak egy titkos változata, amit eddig főleg csak azokkal gyakoroltam, akikkel többször is alkottunk már együtt és ismerjük egymás hülyeségeit és kedvenc borait. Aki volt már velem fotózni, az amúgy is tudja, hogy ez nagyobb részben aktív szociális és interperszonális ámokfutás, ezért ennek önmagában fröccsel és romkocsmás/teraszos hangulattal való kiegészítése már csak hab a habon.

A szokásos TFCD séták mellett jó idő esetén ilyesmire is lehet jelentkezni, ha érzed magadban a bátorságot és kitörésre vágyik az extrovertált éned.


A te történeted érdekel

Sokat hallani arról, hogy egy fotós "meglátja és megkeresi a modelljei igazi arcát". Ez olyan szépen körbe van írva, hogy a legtöbben azt sem tudják, mit jelent. Én sem tudom biztosan, de van helyette egy módszerem: meghallgatlak. Akár csak egy órát fotózunk, akár többet, beszélgetni fogunk (ha tetszik, ha nem). Ezt főleg azért tesszük, mert a közhiedelmekkel szemben nincsen rád írva semmi. Akkor segíthetsz az igazi énedet a képekre varázsolni, ha történetekkel töltjük meg az alkotás folyamatát.

Képek pedig akkor fognak készülni, ha te is úgy érzed, hogy most már készen állsz rá, és azt az arcodat tudod felfedni, amit valóban viszont is szeretnél látni. Minden mást rám bízhatsz, a minőségért és ha szükséges, akkor az ötletekért is én felelek.


Ha ezek fényében is szeretnél velem dolgozni...

Amennyiben modellként szeretnél szerepelni a képeken, nézd meg eddig elkészült munkáimat. Referenciákat szép számmal fogsz találni elsősorban a portré kategóriában. Ide kattintva tudsz üzenetet eljuttatni hozzám.

Ha a régi objektívek szerelmeseként vagy teszterként van bármilyen ötleted közös munkára, esetleg van olyan optikád, amit szívesen kölcsön adnál, hogy cikket írjak róla, akkor ide kattintva tudsz írni, illetve itt olvashatod az eddig már megjelent munkákat.

Minden alkotó ember a szabadságot keresi

Amikor a 2010-es évek elején fényképezni kezdtem, valami ilyesmi vezérelt engem is. Fotós azóta se lettem, megmaradt ez szenvedélyes hobbinak, mégis talán tanulságos történetet mesélhetek arról, hogyan terjesztheted ki te is a kreativitásodat, ha kilépsz a tudásod, a megszokásaid és a felszerelésed komfortzónájából.
Az itt látható képek, de még inkább a cikkek, tesztek és tutorialok arról mesélnek neked, milyen utat jártam be, mióta először kamera került a kezembe, és hogyan találtam meg azt, ami igazán érdekel. Tovább...